صبا اسماعیلی | شهرآرانیوز، حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی مشکانی، امروز (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) در نشست خبری دومین مدرسه فقاهت زمستانه اظهار کرد: دومین مدرسه زمستانی فقاهت به طور خاص به مباحث فقه نظام سیاسی میپردازد. این مدرسه با موضوع فقه حکمرانی برگزار میشود.
وی عنوان کرد: ما مدرسههای زمستانه و بهاره در مدرسه عالی پیشبینی کردیم. سال گذشته، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بودیم و به همت دوستان، فقه انتخابات موضوع مدرسه زمستانه بود و مسائل فقهی مربوط به انتخابات را دنبال کردیم.
مشکانی بیان کرد: مدارس دیگری هم شکل گرفته است. یکی از آنها مدرسه فقه حکمرانی است. اساتید درجه یک کشوری حضور پیدا میکنند. از پایان این هفته به مدت پنج روز مدرسه شکل میگیرد و بهترین طلبهها، طلابی که خود مدرس سطوح عالیه هستند، در این مدرسه زمستانه حضور پیدا میکنند، با اساتید گفتوگو میکنند چامیدواریم که این مدرسه، مثل بقیه فعالیتها، مثمر ثمر باشد و خلأیی را از جامعه دینی برطرف کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم عنوان کرد: مدرسه عالی فقاهت بر اساس چند اصل کلیدی فعالیت میکند که از تجارب حوزههای علمی کهن و دانشگاههای مدرن الهام گرفته شده است. اولین اصل، تمرکز بر استادانی است که علاوه بر تسلط بر موضوع، دغدغه علمی و اخلاقی بهویژه در حوزههای تخصصی مانند فقه دارند.
مسئول پژوهش مدرسه عالی فقاهت دومین اصل را برنامهمحوری عنوان کرد و افزود: برنامه آموزشی مدرسه از قبل بهطور دقیق طراحی و در شورای برنامهریزی تصویب میشود.
مشکانی افزود: سومین اصل، برقراری ارتباط عمیق عاطفی و اخلاقی بین استاد و شاگرد در طول دوره آموزشی است و اصل چهارم، تمرکز بر مطالعه عمیق در یک حوزه تخصصی مشخص به جای مطالعهی سطحی در چند حوزه است.
وی پنجمین اصل را شخصیسازی برنامههای آموزشی با توجه به تواناییها و علایق طلاب است. برای مثال، طلاب میتوانند در شاخههای تخصصی پزشکی با تمرکز بر یک موضوع مانند سلامت و تغذیه به صورت ریز پژوهش کنند و پروژههای نهایی خود را انجام دهند. این الگو نتیجهی یک سال و نیم مطالعه و تحقیق است و میتواند الگویی برای دانشگاههای دنیا باشد.
وی در ادامه به خلاصهای از فعالیتها و برنامههای مدرسه عالی فقه در حوزه حکمرانی پرداخت و افزود: مدرسه عالی فقه با تمرکز بر تربیت طلاب در زمینه فقه حکمرانی، به دنبال بازدهی در این حوزه طی یک دوره ده ساله است. این بازدهی شامل استفاده از دانشآموختگان در بخشهای مختلف مرتبط با حکمرانی، از جمله بخشهای اجرایی و اداری، است. در حال حاضر، مدرسه با محوریت فقه حکمرانی، فعالیتهای متعددی را در دست انجام دارد.
مسئول پژوهش مدرسه عالی فقاهت با اشاره به محورهای اصلی فعالیتهای پژوهشی و آموزشی مدرسه گفت: مأموریت اصلی مدرسه، فقه حکمرانی است و فعالیتها در حلقههای علمی نیز با محوریت، فقه حکمرانی شامل سیاست، تعلیم و تربیت، جزا و قضا، اجتماعی، اموال و عقود، بینالملل و خانواده و پروژههای پژوهشی در راستای فقه حکمرانی دنبال میشود.
وی برگزاری سلسله نشستها و کرسیهای تخصصی با موضوع فقه حکمرانی را از دیگر برنامههای این مدرسه برشمرد و گفت: تا کنون بیش از دوازده نشست در این راستا برگزار شده است همچنین راه اندازی حلقه اجتهادی فقه حکمرانی در حال پیگیری است.
مشکانی از برنامهریزی و اجرای همایش ملی فقه و حکمرانی برای سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: به زودی مجله فقه و حکمرانی با دو فصلنامه منتشر میشود.
وی بیان کرد: برگزاری درس گفتارهای فقه حکمرانی با حضور اساتید برجسته از جمله استاد خسروپناه، استاد زمانی، استاد نوایی و سایر اساتید در دستور کار است.
مشکانی عنوان کرد: مدرسه زمستانی فقه حکمرانی از ۱۸ تا ۲۲ بهمن با شرکت ۱۰۰ نفر از طلاب و اساتید سراسر کشور از حدود ۱۵ استان به صورت حضوری و مجازی برگزار خواهد شد.
وی افزود: در این دوره به صورت محوری به ماهیت حکمرانی و حکمرانی اسلامی، ماهیت فقه حکمرانی، الزامات فقه حکمرانی، ابعاد فقهی حکمرانی اسلامی، ظرفیتها و کاستیهای فقه موجود برای حکمرانی، روششناسی فقه حکمرانی، مناسبات حقوق عمومی و فقه موجود حکمرانی پرداخته میشود.
مسئول پژوهش مدرسه عالی فقاهت گفت: در این برنامه اساتید متعددی از دانشگاه و حوزه از جمله جناب دکتر عالی، استاد خسرو پناه، قائمی نیک، الهی خراسانی، درایتی، وحدتی شبیری و ... حضور خواهند داشت و مراسم اختتامیه با حضور آیت الله علم الهدی برگزار میشود.