سخنگوی قوه قضاییه: اقدامات ارزنده‌ای در رابطه با زمین خواری و کوه خواری‌ انجام شده است سخنگوی دولت از شهادت ۱۰۶۲ هم‌وطن در جنگ ۱۲ روزه خبرداد گولان: یهودیان به طور سیستماتیک فلسطینی‌ها را قتل‌عام می‌کنند لو فیگارو: توزیع غذا در غزه به قتل‌عام فلسطینیان منجر شده است پیام رهبرمعظم انقلاب به خانواده سرلشکر شهید غیب‌پرور ابلاغ شد نمایندگان مجلس در پاسخ به گزارش وزیر ارتباطات: پیشرفت شبکه ملی اطلاعات رضایت‌بخش نیست دستور قالیباف به کمیسیون عمران مجلس برای بررسی حادثه جاده‌ای مسیر فیروزآباد به کوار رهبر انقلاب به صندوق توسعه ملی اجازه سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی را دادند قالیباف: سؤال برخی نمایندگان ضرورتی ندارد، اما اصرار بر ملی‌بودن آن دارند معاون حقوقی وزیر خارجه: حمله به ایران آزمونی تاریخی برای شورای امنیت است ابراز نگرانی آلمان از اوضاع فاجعه‌بار انسانی در غزه ترامپ: اوباما، کلینتون و بایدن مرتکب جنایت قرن شده‌اند سخنگوی هیئت رئیسه مجلس: جنگ سایبری دو روز قبل از جنگ آغاز شد | مجلس خواستار شتاب در راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات عراقچی در گفت‌وگو با یک رسانه آمریکایی: غنی‌سازی اورانیوم ایران برای ما بسیار عزیز است تهدید دوباره ترامپ علیه ایران ستار هاشمی مطرح کرد: پایداری شبکه و مقابله با ۲۰ هزار حمله سایبری در جنگ ۱۲ روزه | ۳۰ درصد افت اشتغال در اقتصاد دیجیتال سخنگوی کاخ سفید: دولت آمریکا آماده مذاکره با ایران است آیه‌ای که وجودم را سرشار از امید کرد انصار الله: کشور‌های اسلامی نباید پیشنهاد اسراییل برای ورود کمک‌های هوایی به غزه را بپذیرند گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و ترکیه | تاکید اقدام عاجل جهت توقف جنایات رژیم اسرائیل در غزه هلاکت یک نظامی صهیونیست در درگیری‌های غزه آمریکا بمب اتم به انگلیس اعزام کرد استقبال سازمان ملل از مذاکرات میان ایران و تروئیکای اروپایی ارتش رژیم صهیونیستی مدیر بیمارستانی در غزه را ربود رئیس سازمان بهزیستی: کمبود شدید نیرو و فضا داریم پزشکیان: سرمایه‌گذاری‌های مشترک در مناطق آزاد برد-برد است شورا‌های شهر و‌ روستا حلقه‌ای مهم از زنجیره سیاست منطقه‌ای کشور
سرخط خبرها

دیپلماسی، ابزار مانایی شهرها

  • کد خبر: ۳۱۵۷۲
  • ۰۴ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۶
دیپلماسی، ابزار مانایی شهرها
یاسر پولایی - کارشناس‌ ارشد روابط بین‌الملل
به عقیده کارشناسان، شهر‌ها به عنوان واحد‌های مستقل اجتماعی دارای حیات هستند و این حیات به معنی برخورداری از همه مؤلفه‌های زیستی از تولد تا رشد و حتی مرگ خواهد بود. تبلور زندگی در سیما و بطن شهرها، به عنوان واحد‌های مستقل اجتماعی، جدا از حکومت‌های سیاسی هر کشور به آن‌ها اجازه می‌دهد تا برای ادامه حیات و رشد خود در بخش‌های مختلف به دنبال کسب منافع مادی و معنوی شهروندان خویش باشند.
ارتقای سطح تعاملات شهر‌ها با یکدیگر و با سازمان‌های ملی یا فراملی این موجودات زنده را در کسب چنین منافعی یاری می‌دهد. توسعه اقتصادی، گسترش تعاملات فرهنگی، رونق تجارت، معرفی ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری، انتقال دانش و به اشتراک‌گذاری تجربیات، تبادل کارشناسان و... همگی از جمله منافعی هستند که شهر‌ها از مسیر ارتباطات بین‌الملل و دیپلماسی شهری در پی کسب آن خواهند بود.
امروزه دیگر واژه دیپلماسی شهری (Urban Diplomacy) در رشته‌های روابط بین‌الملل، جامعه‌شناسی سیاسی، دیپلماسی و جغرافیای شهری و همچنین برای مدیران شهری اصطلاحی شناخته شده است. در تعریفی که ارائه شده است بر ۳ وجه تمایز دیپلماسی شهری از دیپلماسی دولتی تأکید می‌شود: اول اینکه دیپلماسی شهری یک هنر است؛ دوم اینکه کاربردی است و سوم اینکه در این دیپلماسی، هدف اصلی ملت‌ها هستند نه الزاما دولت‌ها، پس جدا از موضع‌گیری‌های رسمی و سیاسی حاکمیت، شهر‌ها می‌توانند در پی کسب منافع خود در فضای بین‌الملل با یکدیگر تعامل داشته باشند.
در جهان امروز که دولت‌ها در کشور‌های پیشرفته برخلاف کشور‌های کمتر توسعه‌یافته به سوی کوچک‌تر شدن حرکت می‌کنند و درباره مسائل اساسی حیات، سیاست، فرهنگ و اقتصاد جامعه، از پایین به بالا تصمیم‌گیری می‌شود، شهردار‌ها و شورا‌های شهر به عنوان نماینده مستقیم افکار عمومی و اراده مردم، سعی در بهبود روابط ملت‌ها با یکدیگر دارند.
باید پذیرفت که اصولا ملت‌ها با یکدیگر مشکلی ندارند؛ بلکه این دولت‌ها هستند که لایه‌های مختلف نظامی، اقتصادی، امنیتی و ایدئولوژیکِ خاصی را نمایندگی می‌کنند و به دلیل تعارض منافع با یکدیگر منازعه و رقابت دارند؛ اما شهرداری‌ها به‌عنوان برگزیده و نماینده مستقیم مردم الزاما حافظ منافع حزب و دولت حاکم نیستند و می‌توانند بین کشور‌هایی که دول آن‌ها با یکدیگر مشکل دارند، نقش مهمی در بهبود و افزایش مناسبات سازنده اقتصادی، فرهنگی، علمی و... ایفا کنند.
شهر‌ها از گذشته بسیار دور تا‌کنون نقش مهمی در دیپلماسی و روابط بین‌الملل داشته‌اند. در دنیای غرب، دولت-شهر‌ها یکی از نخستین سرچشمه‌های بروز دیپلماسی در عرصه شهر بوده‌اند. در دوره مدرن نیز به دنبال ظهور فرایند جهانی شدن، شهر‌ها نقش بیشتری را در ارتباط با روابط بین‌الملل بر عهده گرفتند. در واقع در فرایند جهانی شدن، جابه‌جایی کالا، خدمات، مردم، اندیشه‌ها و موارد دیگر در سایه دیپلماسی رونق گرفته است.
علاوه بر این باید به نقش تمرکززدایی در پیدایش دیپلماسی شهری و قدرت یافتن آن اشاره کرد. در بسیاری از نقاط جهان (به خصوص جهان توسعه‌یافته) شهر‌ها نقش مستقلی را در ارتباط با امور مالی، سیاسی و خدماتی بر عهده گرفته‌اند. با تمرکززدایی از حکومت‌های مرکزی، شهرداری‌ها با فضای گسترده‌ای برای برقراری ارتباط با شهر‌های دیگر کشور‌ها روبه‌رو شده‌اند. در همین راستا می‌توان بازیگران اصلی دیپلماسی شهری را شامل شهرداران، نمایندگان حکومت‏‌های محلی، سازمان‌های غیردولتی، انجمن‌های مدیریت شهری، شهروندان و... دانست. برندینگ، خواهرخواندگی‌ها، قرارداد‌های بین‌المللی، حضور و برگزاری نشست‌ها و جشنواره‌های بین‌المللی و... از جمله ابزار‌های یک شهر برای حضور در عرصه بین‌الملل‌اند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->