رئیس‌جمهور پزشکیان دقایقی پیش وارد بوشهر شد (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) اعتراض شدید دولت انگلیس به حکم دادگاه درباره اقامت یک خانواده فلسطینی (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) لغو سخنرانی گزارشگر ویژه سازمان ملل در دانشگاه مونیخ آلمان (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) عراقچی: مواضع تهران و عشق آباد در حمایت از مردم فلسطین یکسان است اتحادیه عرب: تخلیه سرزمین تاریخی فلسطین از ساکنان اصلی آن، پذیرفتنی نیست تشکیل کابینه جدید سوریه در ماه مارس ۲۰۲۵ رئیس‌جمهور جدید یونان انتخاب شد (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) تلاش مسکو برای تداوم آتش بس در غزه آیت‌الله علم‌الهدی: مسکن، مهم‌ترین دغدغه مردم است پیمان‌شکنی افغانستان در حقابه هیرمند و نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای بازدید یک‌ساعته رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه آخرین دستاورد‌های دانشمندان صنعت دفاعی کشور (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) + فیلم ویدئو | آیا مهدی کروبی مشمول عفو رهبری شده است؟ احتمال اعمال تعرفه‌های ۵۰ درصدی ترامپ علیه کانادا ترامپ: پیشرفتی فوق‌العاده برای حل مناقشه اوکراین حاصل شده است (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) ضرب‌وشتم ۶ فلسطینی توسط نظامیان رژیم صهیونیستی، در کرانه باختری افتتاح مرکز فضایی استراتژیک در خراسان رضوی تا اردیبهشت ۱۴۰۴ انتقاد کره شمالی از طرح ترامپ برای تصاحب غزه (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) مهاجرانی: قطع برق انتخاب اول ما نیست ولی مجبوریم | آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود استاندار خراسان رضوی: دولت به دنبال رفع دغدغه‌های جامعه پزشکی و پرستاری است وزیر نفت: خاموشی دیشب تهران به‌دلیل فراهم‌نشدن سوخت نیروگاه‌ها برای تأمین برق نبوده است تجلیل رهبر معظم انقلاب از سخنان صریح و راهگشای رئیس‌جمهور در روز ۲۲بهمن ۱۴۰۳ | دشمنان ما از قدرت دفاعی ایران می‌هراسند + فیلم ترکیه برای عادی سازی روابط تجاری با سوریه قوانین جدید وضع کرد (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) ایران برای میزبانی اجلاس وزرای گردشگری اکو در سال ۱۴۰۳ اعلام آمادگی کرد ایران شکایت ترامپ را به شورای امنیت سازمان ملل برد (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) نتانیاهو تهدید به ازسرگیری جنگ کرد برگزاری جلسه شورای عالی فضای مجازی با حضور سران قوا (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) ترامپ: جنگ در اوکراین به زودی به پایان خواهد رسید مصر با ایران برای برگزاری نشست درباره فلسطین تماس گرفت (۲۳ بهمن ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

پیمان‌شکنی افغانستان در حقابه هیرمند و نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای

  • کد خبر: ۳۱۶۰۵۵
  • ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۳
پیمان‌شکنی افغانستان در حقابه هیرمند و نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای
بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-۲ توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد طی ۲۰ روز، از ۲۲ دی‌ماه تا ۱۲ بهمن‌ماه ۱۴۰۳، جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته، اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت می‌کنند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ حمیدرضا رمضانی، کارشناس ارشد محیط زیست می‌گوید: افغانستان همچنان از جریان آب رودخانه هیرمند به سمت سیستان و بلوچستان، دریاچه هامون و شهرستان زابل، جلوگیری می‌کند.

این در حالیست که آب در رودخانه هیرمند جریان دارد، اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت کرده و آن را به سمت شوره‌زار گودزره منحرف می‌کنند.

برخلاف ادعای مسئولان وزارت امور خارجه، انحراف سیلاب هیرمند به شوره‌زار گودزره همچنان ادامه دارد. این در حالیست که بر اساس معاهده رسمی سال ۱۳۵۱ میان نخست‌وزیر وقت ایران، امیرعباس هویدا و نخست‌وزیر وقت افغانستان، موسی شفیق، مقرر شد که افغانستان سالانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب آب از طریق هیرمند به ایران اختصاص دهد، اما این تعهد از سوی افغانستان رعایت نمی‌شود.

بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-۲ توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد که در ۲۰ روز از ۲۲ دی تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته است. این آب در بند کمال‌خان جمع‌آوری و سپس از طریق مخزن دوم آن به شوره‌زار گودزره هدایت شده است.

در گذشته، گودزره تنها مازاد آب تالاب هامون را از طریق رودخانه شیله دریافت می‌کرد، اما پس از ساخت بند کمال‌خان، مسیر طبیعی رودخانه هیرمند به‌عمد تغییر داده شده است.

سیاست‌های اشتباه گذشته و نقش ایران در ساخت بند کمال‌خان

این بحران آب زمانی تلخ‌تر می‌شود که بدانیم در سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲، دولت افغانستان در حال احداث بند کمال‌خان بود، اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، ایران سیمان موردنیاز این پروژه را تأمین کرد! نتیجه این اقدام، تکمیل بند کمال‌خان و مسدودشدن جریان طبیعی آب به ایران بود.

نقش ترکیه در بحران آب افغانستان

حل بحران حقابه ایران از افغانستان تنها از طریق دیپلماسی آب ممکن نیست بلکه باید همکاری‌های اقتصادی و انرژی نیز در نظر گرفته شود. ترکیه، که سودای ژاندارمی خاورمیانه را در سر دارد، با سرمایه‌گذاری گسترده در افغانستان، عملاً مدیریت منابع آبی این کشور را در دست گرفته است.

ترکیه با اجرای پروژه‌های شهرسازی، جاده‌سازی، سدسازی و کشاورزی، نفوذ قابل‌توجهی در افغانستان پیدا کرده و اکنون این کشور را به ابزاری برای فشار به ایران تبدیل کرده است.

بحران آب در هیرمند، تنها یک مسئله فنی و محیط‌زیستی نیست بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده‌ای دارد. ایران باید ضمن پیگیری دیپلماسی آب، از اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان و نقش‌آفرینی بازیگران خارجی مانند ترکیه و آذربایجان استفاده کند. عدم توجه به این مسئله، می‌تواند در آینده‌ای نزدیک به یک بحران امنیتی تمام‌عیار برای ایران تبدیل شود.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->