ویتکاف مدعی شد: ترامپ به صلح از طریق قدرت معتقد است دانشجوی بی‌گناه ایرانی پس از ۴۰ روز بازداشت تصمیم به ترک آمریکا گرفت وزیر دادگستری: لازمه ایجاد منطقه آزاد تجاری در قوچان، توسعه بازارچه مرزی است اعلام جزئیات دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران با آمریکا در گفت‌وگوی اختصاصی عراقچی با شهرآرانیوز+ فیلم وزیر پیشنهادی اقتصاد توسط معاون پارلمانی رئیس‌جمهور به مجلس معرفی می‌شود آیت‌الله علم‌الهدی: انقلاب اسلامی ایران بر مبنای ایده‌های امام‌رضا(ع) شکل گرفت واکنش امام‌جمعه موقت تهران به ادعاهای جعلی درباره نام خلیج‌فارس لغو سفر وزیر دفاع آمریکا به سرزمین‌های اشغالی انگلیس ۱۰۰ نفتکش روس موسوم به «ناوگان سایه» را تحریم کرد ترامپ خواستار برقراری آتش‌بس ۳۰ روزه در جنگ اوکراین شد آیت‌الله جوادی آملی به نجف اشرف سفر کرد+ جزئیات تداوم درگیری‌های مرزی بین هند و پاکستان (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) عراقچی شنبه به عربستان و قطر سفر خواهد کرد دو نظامی صهیونیست در نوار غزه به هلاکت رسیدند (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) حضرت آیت‌الله خامنه‌ای: خادمی امام رضا علیه‌السلام افتخار من است عراقچی وارد مشهد شد (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی: امیدواریم در سال آینده جشن اتمام مشکلات زیرساختی مدارس را داشته باشیم امامی‌راد: زبان‌ها در شأن مقام معلم قاصر است مترو تهران فردا (جمعه، ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) رایگان است کاردینال آمریکایی «رابرت فرانسیس پرِووست» پاپ جدید کیست؟ + جزئیات ویدئو | انتشار تصاویر پایگاه زیرزمینی پهپادی نیروی دریایی سپاه برای اولین بار معاون وزیر کشور: از ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ تا پایان تابستان، پنجشنبه‌ها در سراسر کشور تعطیل است دود سفید در واتیکان | پاپ جدید انتخاب شد + عکس و فیلم رایزنی تلفنی عراقچی با همتای پاکستانی‌اش پس از گفت‌و‌گو با مقام‌های هند افزایش ۳۰ درصدی حقوق رزیدنت‌ها و استقبال کم دانشجویان پزشکی از برخی تخصص‌ها عراقچی با مشاور امنیت ملی هند دیدار کرد افزایش ساعت کار مترو تهران هم‌زمان با تغییر ساعت کاری از شنبه (۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) سران چین و روسیه برای ایفای نقش فعال درباره موضوع هسته‌ای ایران اعلام آمادگی کردند
سرخط خبرها

پیمان‌شکنی افغانستان در حقابه هیرمند و نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای

  • کد خبر: ۳۱۶۰۵۵
  • ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۳
پیمان‌شکنی افغانستان در حقابه هیرمند و نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای
بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-۲ توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد طی ۲۰ روز، از ۲۲ دی‌ماه تا ۱۲ بهمن‌ماه ۱۴۰۳، جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته، اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت می‌کنند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ حمیدرضا رمضانی، کارشناس ارشد محیط زیست می‌گوید: افغانستان همچنان از جریان آب رودخانه هیرمند به سمت سیستان و بلوچستان، دریاچه هامون و شهرستان زابل، جلوگیری می‌کند.

این در حالیست که آب در رودخانه هیرمند جریان دارد، اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت کرده و آن را به سمت شوره‌زار گودزره منحرف می‌کنند.

برخلاف ادعای مسئولان وزارت امور خارجه، انحراف سیلاب هیرمند به شوره‌زار گودزره همچنان ادامه دارد. این در حالیست که بر اساس معاهده رسمی سال ۱۳۵۱ میان نخست‌وزیر وقت ایران، امیرعباس هویدا و نخست‌وزیر وقت افغانستان، موسی شفیق، مقرر شد که افغانستان سالانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب آب از طریق هیرمند به ایران اختصاص دهد، اما این تعهد از سوی افغانستان رعایت نمی‌شود.

بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-۲ توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد که در ۲۰ روز از ۲۲ دی تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته است. این آب در بند کمال‌خان جمع‌آوری و سپس از طریق مخزن دوم آن به شوره‌زار گودزره هدایت شده است.

در گذشته، گودزره تنها مازاد آب تالاب هامون را از طریق رودخانه شیله دریافت می‌کرد، اما پس از ساخت بند کمال‌خان، مسیر طبیعی رودخانه هیرمند به‌عمد تغییر داده شده است.

سیاست‌های اشتباه گذشته و نقش ایران در ساخت بند کمال‌خان

این بحران آب زمانی تلخ‌تر می‌شود که بدانیم در سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲، دولت افغانستان در حال احداث بند کمال‌خان بود، اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، ایران سیمان موردنیاز این پروژه را تأمین کرد! نتیجه این اقدام، تکمیل بند کمال‌خان و مسدودشدن جریان طبیعی آب به ایران بود.

نقش ترکیه در بحران آب افغانستان

حل بحران حقابه ایران از افغانستان تنها از طریق دیپلماسی آب ممکن نیست بلکه باید همکاری‌های اقتصادی و انرژی نیز در نظر گرفته شود. ترکیه، که سودای ژاندارمی خاورمیانه را در سر دارد، با سرمایه‌گذاری گسترده در افغانستان، عملاً مدیریت منابع آبی این کشور را در دست گرفته است.

ترکیه با اجرای پروژه‌های شهرسازی، جاده‌سازی، سدسازی و کشاورزی، نفوذ قابل‌توجهی در افغانستان پیدا کرده و اکنون این کشور را به ابزاری برای فشار به ایران تبدیل کرده است.

بحران آب در هیرمند، تنها یک مسئله فنی و محیط‌زیستی نیست بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده‌ای دارد. ایران باید ضمن پیگیری دیپلماسی آب، از اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان و نقش‌آفرینی بازیگران خارجی مانند ترکیه و آذربایجان استفاده کند. عدم توجه به این مسئله، می‌تواند در آینده‌ای نزدیک به یک بحران امنیتی تمام‌عیار برای ایران تبدیل شود.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->