«لایحه پاکات حجمی» بر اساس درخواست شهروندان، گرایشها و تطبیق وضع موجود با طرحهای تفصیلی بازنگری مصوب، به تصویب کمیسیون ماده ۵ استان رسید. لایحه پاکات حجمی برخاسته از درخواستهای متعدد مردمی در همه مناطق و مبتنی بر عدالت پاسخگویی و توزیع متوازن تراکمی است که میتواند به بهبود کیفیت سیمای کالبدی و احجام ساختمانی نیز بینجامد. توزیع تراکم ساختمانی در شهر متأثر از عوامل متعددی ازجمله تراکم جمعیتی، اقتصاد زمین، موضوعات زیستمحیطی و... است و بر میزان جمعیتپذیری و به تبع آن بر کیفیت سکونت در محلات شهری تأثیر میگذارد.
در طرحهای تفصیلی بازنگری توزیع تراکم و تعداد طبقه در تیپها و گونههای مسکونی با توجه به مساحت پلاک و معبر مستقر در آن متغیر است؛ درحالیکه بخشی از بافت پرسکونت محلات تا پیش از ابلاغ طرح تفصیلی بازنگری شکل گرفته و درباره بهرهمندی حداکثری از ظرفیت تراکمی پلاک مسکونی برابر با آنچه تا پیشازآن شکل گرفته، انتظاراتی را در شهروندان ایجاد کرده است.
ازسویدیگر تراکم ساختمانی و تعداد طبقه متناسب با فضای عمومی مستقر در آن، از جمله عوامل مهم کیفیتبخشی به فضاهای عمومی و سازمان بصری شهر است و ایجاد هماهنگی در خط آسمان و متناسبسازی سیمای جدارههای شهری به ارتقای کیفیت خوانایی در شهر منجر میشود.
ازهمینرو با توجه به جمیع دلایل و ضرورتها ازجمله درخواستهای مکرر شهروندان و درراستای پاسخ به حق انتظار توسعه و حقوق مالکانه آنها و بهمنظور ارتقای کیفیت خوانایی شهر، افزایش ظرفیت پاسخگویی و تحققپذیری طرح تفصیلی و همچنین متناسبسازی سیمای جداره شهری شکلگرفته، لایحه پیشنهادی پاکات حجمی پس از برگزاری جلسات متعدد هماهنگی و کارشناسی دیدگاههای همکاران و کمیته فنی، به کمیسیون ماده ۵ استان ارسال شد.
در این لایحه ظرفیتهای توسعه و پتانسیلها و همچنین نیازهای کالبدی در چند دسته ازجمله افزایش تراکم براساس حق انتظار توسعه، افزایش تراکم بر اساس ارتقای کیفیت خوانایی و متناسبسازی سیما و جداره شهری شامل پلاکهای انتهای کریدورهای بصری، قطعات پیرامون فضاهای عمومی، افزایش سطح اشغال در حرائم دارای محدودیت ارتفاعی، محدودههای دارای پتانسیل افزایش تراکم به تفکیک شهرداریهای مناطق و تعمیم مصوبات کمیسیون ماده ۵ طرح تفصیلی بازنگری حوزه جنوب غرب به سایر حوزههای برنامهریزی هفتگانه شناسایی و در نظر گرفته شدند.
با توجه به اینکه هر لایحه پیشنهادی، پس از طی فرایند قانونی بررسی در کمیته فنی و تصویب در کمیسیون ماده ۵ استان، در صورت تأیید نهایی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ابلاغ و ملاکعمل شهرداری خواهد بود، امید میرود با ابلاغ این مصوبه، شهر و شهروندان از منافع آن بهرهمند شوند.