بانک‌ها تا پایان تابستان ۱۴۰۴، در روزهای پنجشنبه تعطیل شدند منتظر افزایش قیمت موبایل و خودروهای وارداتی باشیم؟ | بررسی تأثیر ضمانت‌نامه بانکی بر واردات خودرو و موبایل تأکید وزارت صمت بر ممنوعیت واردات کالا‌های خارجی مشابه تولید داخل شعب کشیک بانک‌ها روزهای پنجشنبه دایر است استاندار خراسان رضوی: گسترش فیبر نوری در مشهد عقب مانده است وزیر نیرو: برق را ۵۰۰۰ تومان می‌خریم ۴۹ یا ۳۹ تومان می‌فروشیم! بیانیه همایش سیاست‌های پولی: نظارت بر هزینه‌ها و کاهش رانت جویی ضروری است برق مشترکین پرمصرف خانگی و تجاری در خراسان رضوی محدود می‌شود (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | جدیدترین قیمت دناپلاس افت ۴ تا ۹۰ میلیونی قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز موبایل‌های سامسونگ، شیائومی و آیفون (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول حرکت به سوی صادرات صنایع‌دستی از خراسان رضوی کلید خورد + فیلم تخصیص ارز برای واردات کالا‌های مشابه تولید داخل متوقف شد تفاوت قیمت میلگرد آجدار و ساده؛ کدام مقرون‌به‌صرفه‌تر است؟ نرخ مالیات پرسودترین شرکت‌ها فقط صفر تا ۱۰ درصد بوده است شاخص کل بورس سقف تاریخی خود را شکست | رشد ۳۶ هزار واحدی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) زمان خرید عرضه اولیه امروز مشخص شد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | برای خرید عرضه اولیه «مهر» چقدر نقدینگی لازم است؟ برق ۱۳۸ بانک و اداره پرمصرف در مشهد قطع شد | بانک‌ها در صدر ادارات پرمصرف  ثبت‌نام بیش از ۹۳ هزار مستأجر برای وام ودیعه مسکن | فقط ۵۲ فقره پرداخت شده است طلا و سکه در بازار مشهد گران شد | ورود طلا به کانال جدید (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تجارت ریلی خراسان رضوی روی ریل رونق قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دلار در کانال ۸۳ هزار تومان جا خوش کرد با ۲۰۰ میلیون تومان رهن در کدام مناطق مشهد می‌توان آپارتمان اجاره کرد؟ (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز مرغ و گوشت قرمز در مشهد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | افزایش قیمت سینه مرغ جزئیات تغییر در حق بیمه تأمین‌اجتماعی سهم کارفرمایی کارگاه‌های تا ۵ نفر کارگر اعلام شد + لیست ۱۲ ردیف به فهرست اقلام مشمول محاسبه با نرخ ارز ترجیحی اضافه شد + جدول جزئیات قیمت سوخت مایع و برق واحد‌های کشاورزی مشخص شد قیمت عمده‌فروشی میوه و تره‌بار در مشهد اعلام شد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | سیب‌زمینی به کیلویی چند رسید؟ قیمت طلای جهانی امروز (سه‌شنبه، ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد
سرخط خبرها

نتیجه پیگیری دولت برای شناسایی خانه‌های خالی چه شد؟

  • کد خبر: ۳۱۷۱۵۶
  • ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۰
نتیجه پیگیری دولت برای شناسایی خانه‌های خالی چه شد؟
سیاستگذاران بخش مسکن در دولت چهاردهم که روزی در جایگاه «منتقد سیاست‌های مسکن دولت‌های قبل» نشسته بود، فعلا در همان «بیراهه مالیاتی تنظیم بازار» مشغول رانندگی هستند.

به گزارش شهرآرانیوز، داده‌های جدید در سامانه اطلاعات آماری سازمان امور مالیاتی کشور حاکی است، دولت در جریان «دویدن به دنبال مالکان واحد‌های مسکونی بلااستفاده» طی ۱۰ ماه اول امسال تنها ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان از محل «اخذ مالیات از خانه‌های خالی»، مالیات کسب کرد.

این رقم ناچیز مالیاتی که با کلی هزینه دولتی برای سامانه تحت اختیار وزارت راه و شهرسازی و ماموران اداره مالیات شهر‌های کشور به دست آمده، از حجم قابل‌توجهی مالک «واحد مسکونی بدون استفاده» دریافت شده است، اما با این رقم حتی امکان خرید «یک آپارتمان متعارف و متوسط قیمت در تهران» هم وجود ندارد. از طرفی طبق برش ۱۰ ماهه از «درآمد پیش‌بینی‌شده در بودجه ۱۴۰۳ دولت از محل مالیات بر خانه خالی»، باید طی این مدت ۸۳۳ میلیارد تومان مالیات وصول می‌شد.

اکنون نتیجه اقتصادی این مدل «مالیات ستانی با هدف تنظیم قیمت مسکن» نشان می‌دهد، «درآمد به دست آمده از مالیات بر خانه خالی» نه کفاف حتی «هزینه تامین یک واحد مسکونی برای یک خانوار در کل کشور» را می‌دهد و نه «منابع دولت» را تامین کرده است. دولت از سال ۱۴۰۱ پشت سر هم در «مالیات ستانی از واحد‌های مسکونی منجمدشده در بازار مسکن» مردود شد.

سال ۱۴۰۱ قرار بود ۱۰۰۰ میلیارد تومان از این محل مالیات وصول شود، اما فقط ۱.۸ میلیارد تومان وصول شد. سال ۱۴۰۲ نیز مقرر شد ۲۰۰۰ میلیارد تومان درآمد مالیاتی از این محل به دست بیاید که نتیجه اش ۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان شد. در همه این مدت درصد تحقق «هدف مالیاتی مقابل خانه‌های خالی» زیر یک‌درصد بوده است.

نتایج بررسی‌های چند سال اخیر از الگوی «تنظیم مالیاتی بازار مسکن» در کشور‌های مختلف جهان نشان می‌دهد، «مالیات بر خانه خالی» سال‌هاست در کشور‌های توسعه‌یافته منسوخ شده است و به جای آن، «مالیات سالانه» با چند هدف از جمله «تنظیم عرضه اجاره» دریافت می‌شود آن هم نه از همه مالکان بلکه از مالکان بیش از یک واحد مسکونی.

در فرمول «مالیات بر خانه خالی» که طی ۳ سال گذشته در کشورمان در حال اجراست، تور مالیاتی به قدری «حفره‌های درشت» دارد که خیلی از چند‌خانه‌ای‌ها از مالیات معاف هستند. از طرفی، رویه «سامانه بازی با پیامک‌های اشتباهی» برای مالکانی که سال‌ها خانه دوم را فروخته‌اند یا اصلا خانه ملکی ندارند، بیشتر «هیاهوی مالیاتی در بازار مسکن» است نه «تنظیم مالیاتی یک بازار مصرفی که کاملا از دسترس خانوار‌ها خارج شده است».

در قانون مصوب مالیات بر خانه خالی، یک خانوار می‌تواند سه واحد مسکونی بلااستفاده داشته باشد و از مالیات هم معاف باشد. انتظار می‌رود مسوولان وزارت راه و شهرسازی در دولت چهاردهم که به خیلی از سیاست‌های نادرست و ناکارآمد گذشته انتقاد داشتند و یکی از همین سیاست‌ها «بیراهه مالیاتی» بود، به رویه غلط و بدون اثر گذشته پایان دهند و با سیاست‌های درست، «تنظیم بازار مسکن به نفع خانه اولی ها» را کلید بزنند.

منبع: دنیای‌اقتصاد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->