به گزارش شهرآرانیوز؛ برنج همچنان بر محور گرانی در حرکت است. هرچند فعالان این حوزه از پربودن انبارها و وجود کالا میگویند، اما قیمت برنج خارجی که با نرخ دولتی به فروش نمیرسد و قیمت برنج ایرانی هم متأثر از دیگر کالاها در حال افزایش است. شهرآرا، هم در دو هفته گذشته و هم پیش از آن در گزارشهایی به موضوع تغییر قیمت برنج پرداخته است. حالا بار دیگر کلیفروشان بازار مصلی از افزایشیبودن قیمت برنج میگویند.
خیلی خلاصه ماجرای برنج چند وجه دارد و کلافی سردرگم است. کلیفروشان مشهد میگویند، شرکتهای واردکننده که بیشتر آنها در تهران هستند، برنج را به نرخ دولتی به بازار عرضه نمیکنند. واردکنندگان نیز مدعی هستند که تأخیر طولانی و هفتماهه در تخصیص ارز برنج، نهتنها فعالیت واردکنندگان را دچار وقفه کرده، بلکه اعتماد تأمینکنندگان خارجی به بازار ایران را تحتشعاع قرار داده است. البته برخی مسئولان آن را رد میکنند و دلیل این گرانی را حضور دلالان در بازار میدانند و همچنین میگویند وقتی دولت این سیگنال را میدهد که ارز نیما به توافقی تبدیل میشود باعث کاهش عرضه از سوی واردکنندگان میشود.
بر این اساس، یکی از مهمترین دلایل افزایش قیمت برنج از نظر وزیر جهاد کشاورزی، سودجویی و خودداری برخی فعالان اقتصادی از عرضه برنج به بازار بود. در این مدت خبرهایی از کشف انبارهای احتکاری برنج نیز منتشر شد.
بماند که در ماههای قبل دلایلی مانند ناترازی عرضه و تقاضا نیز مطرح بود. حالا همه اینها را به رسوب بیش از ۱۰۰هزار تن برنج خارجی در انبارهای گمرک و مبادی ورودی کشور و مسائلی مانند قیمتگذاریهای اینترنتی و... نیز اضافه کنید. برنج خارجی را که کنار بگذارید درباره برنج ایرانی مهمترین دلیل مطرح شده افزایش قیمت به دلیل افزایش نرخ دیگر کالاها مطرح است.
حالا کشاورزان گیلان میگویند که در کشت زمستانه خود با افزایش ۲۰ تا ۳۰درصدی دستمزد تراکتورها و قرارداد با بانک نشا روبهرو شدهاند. تا پایان دیماه تورم نقطهای برنج حدود ۲۱.۸ درصد بوده است و دور از انتظار نیست که این شاخص در اسفند رشد داشته باشد. اکنون به صورت حدودی و میانگین قیمت یک کیسه ۱۰ کیلوگرمی برنج پاکستانی در کلیفروشهای مصلی حدود ۹۲۰ هزار تومان، برنج فلاح ۲۰۷ هزار تومان، برنج هاشمی ۱۷۶ هزار تومان و برنج هندی از ۷۶۰ تا ۸۸۹ هزار تومان بود.
رئیس اتحادیه برنجفروشان و عمدهفروشان مواد غذایی دراین باره به شهرآرا گفت: مشکل در عرضه نیست کالا به اندازه کافی هست، اما برنج خارجی قیمتها متفاوت است و علتش این است که شرکتهای واردکننده به دلایلی که مدنظر خودشان است برنج را با نرخ دولتی نمیدهند.
سید حسینعلی شرفزاده، درباره علت افزایش قیمت برنج ایران نیز اظهار کرد: مقداری به دلیل گرانی دیگر اقلام بوده است و دلیل دیگرش این است که شرکتها خرید میکنند (طبق قانون شرکتهای واردکننده موظف باید به اندازه نصف واردات خود برنج ایرانی خرید کنند که باعث انحصار برنج در چند شرکت میشود.) این دلایل موجب افزایش قیمت برنج ایرانی شده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران داریوش یوسفی، معاون نظارت و پایش مرکز تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی، گفت: اتفاقاتی که طی یک ماه اخیر در بازار رخ داده، قیمتهایی که در بازار مطرح و جوسازی میشود، قیمتهای کاذبی است. به عنوان مثال در یکی از پلتفرمهای مجازی قیمت برنج هاشمی را ۲۰۰هزارتومان گذاشته بودند که این مصداق گرانفروشی است و مردم فریب قیمتها را نخورند و از خرید اجتناب کنند.
وی از توزیع ۳۰هزارتن برنج تنظیم بازار با قیمت ۴۸هزار و ۲۵۰ تومان در فروشگاهها و ۲۰هزارتن استانها تا پایان هفته خبر داد و گفت: از مردم تقاضا داریم که برنج با قیمتهای نجومی نخرند و با توزیع برنجهای تنظیم بازار، قیمتها کاهش مییابد. براین اساس بازار کنترل میشود.