وقتی «گریه واجب» می‌شویم! هرآنچه باید درباره روش های مصرف، نگهداری و پخت برنج بدانید | راه و رسم پلوخوری اماواگر‌های بیمه فرزند پسر بالای ۱۸ سال آغاز مرحله منطقه‌ای سیزدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان در مشهد دفع انگل با این میوه خوشمزه! شاخص BMI | معیار دقیق سلامت یا گمراه‌کننده برای ورزشکاران؟ جست‌وجوی اسامی مصدومان انفجار بندرعباس به تفکیک مراکز درمانی با هوش مصنوعی مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی: سالانه ۸۰۰ نفر بر اثر سوانح کار در کشور جان خود را از دست می‌دهند دیار امام‌رضا(ع)، همدرد بندرعباس | آمادگی خراسان رضوی برای خدمت‌رسانی به حادثه‌دیدگان بندر شهید رجایی صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی بارش‌های رگباری (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) نرخ مرگ‌ومیر نوزادان در بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد مشهد، ۵۰ درصد کاهش یافت نرخ باروری کل در خراسان رضوی ۳۶ درصد کمتر از حد مطلوب است بانوی مرگ مغزی به ۴ بیمار زندگی دوباره بخشید (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (دوشنبه، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تداوم روند کاهش دما تا چهارشنبه با احتمال رگبار باران راهکار‌های از‌بین‌بردن بوی بد عرق بدن مدیرکل آموزش‌ و‌ پرورش خراسان رضوی: مدارس خشتی و کانکسی برچیده خواهند شد | پرونده معلم خاطی مشهدی در مرحله صدور حکم رشد ۳۰ درصدی صادرات دارو‌های ایرانی کشف حدود ۷۵ کیلوگرم طلا در مرز‌های خراسان رضوی (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) ویتامین‌هایی که سلامت پوستتان را تأمین می‌کنند وقوع طوفان در خراسان رضوی و ۲۰ استان دیگر طی امروز (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) درمان بیش‌فعالی، بدون نگرانی محققان هشدار دادند؛ ترکیب سیگار و ویپ، سم مهلک‌تری می‌سازد تغذیه معجزه‌آسای باروری از دیدگاه ابن‌سینا مقرری بیمه بیکاری و مستمری برای تمام کارگران و خانواده‌های متوفیان بیمه‌شده تأمین‌اجتماعی حادثه بندر شهید رجایی پوشش سلامت ۳۰ میلیون نفر با اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع افزایش تعداد جان‌باختگان طوفان تهران + فیلم (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) چالش نظام سلامت با بازارسیاه نوبت دهی برخی منشی‌های پزشکان از زندان برای قتل تا زندان برای دزدی نجات مرد جوان از چنگال آدم‌ربا‌ها پس از ۴۴ روز در فارس (۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) ویدئو| عملیات مهار زمینی و هوایی‌ آتش در بندر شهید رجایی ادامه دارد
سرخط خبرها

۱۳ فروردین، از افسانه پوریم تا جشن طبیعت

  • کد خبر: ۳۲۴۴۳۱
  • ۱۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۰
۱۳ فروردین، از افسانه پوریم تا جشن طبیعت
نوروز نماد بازگشت به زندگی، شکوفایی و آغاز یک دوره جدید است و حُسن ختام این نوروز باستانی نیز همین ۱۳ فروردین و روز طبیعت است تا سبزه‌ای که در روز ۱۳ فروردین گره زده می‌شود، در واقع یکی از گره‌های سبک زندگی ایرانی با فرهنگ طبیعت‌دوستی باشد.
خسرو معتضد
نویسنده خسرو معتضد

روایت بهم‌پیوستگی تاریخ ایران و طبیعت یک روایت بسیار طولانی است به‌طوری که به‌جرئت می‌توان گفت طبیعت‌دوستی، همیشه بخشی از سرشت ایرانیان بوده است. در تاریخ ایران از دوران باستان تاکنون، همیشه لذت‌بردن از مظاهر طبیعت در رویه عادی زندگی مردم جای داشته و طبیعت‌گردی، همیشه یکی از علایق غیرقابل تغییر ملت ایران در طول تاریخ بوده است. در اثبات این ادعا، آثار معتبر و متعددی وجود دارد که برای ما روایت‌های دقیقی از ماهیت این همبستگی بازگو می‌کنند.

کتاب ارزشمند «آثار باقیه عَنِ القُرُون خالیه» به قلم ابوریحان بیرونی، فیلسوف و دانشمند برجسته ایرانی بخشی از این گنجینه هویت تاریخی است. نویسنده در کتاب خود به صراحت می‌گوید که از دوران باستان تاکنون، عمده جش‌های ریشه‌دار ایرانیان ارتباط مستقیم با طبیعت داشته است. از جشن سیرسوران در ایران باستان که در آبان برگزار می‌شد و مردم در آن روز سیر می‌خوردند، تا شب یلدا که اولین شب زمستان و طولانی‌ترین شب سال است و حتی همین نوروز که از دل تاریخ کهن ایران بیرون آمده و جشن ملت را به بهار طبیعت پیوند می‌زند. حُسن ختام این نوروز باستانی نیز همین ۱۳ فروردین و روز طبیعت است که در آن مردمان ایران زمین با خانواده به دامان طبیعت می‌روند تا بهار و زیبایی‌های طبیعت را به متن زندگی خود بیاورند.

بسیاری از عادات و سنت‌های مرتبط با نوروز که ماهیتی منطبق با طبیعت دارد، امروزه نیز برقرار است، اما متأسفانه شاید اکثر مردم از ریشه‌های کهن آن بی‌اطلاع باشند. مثلاً همین سنت خانه‌تکانی که الان هم وجود دارد، یکی از آداب زیبای مردمان ایران باستان بوده که منازل خود را تمیز می‌کردند، لوازم بدردنخور را دور می‌ریختند و در فصلی که بهار دوباره جان می‌گیرد، آنها هم لباس نو می‌پوشیدند و در خانه‌هایی که تازه آراسته شده، از مهمان پذیرایی می‌کردند.

نوروز نماد بازگشت به زندگی، شکوفایی و آغاز یک دوره جدید است. بهاری که طبیعت را به زندگی مردم پیوند می‌زند، با نوروز گرامی داشته می‌شود و سبزه‌ای که در روز ۱۳ فروردین گره زده می‌شود، در واقع یکی از گره‌های سبک زندگی ایرانی با طبیعت است. اگرچه برای فلسفه به‌در کردن ۱۳، داستان‌های خیالی و موهومی هم در باور عوام وجود دارد و این همدلی با طبیعت، مقارن با روز پوریم و قتل‌عام ۷۵ هزار از اصیل‌زادگان (ویسپوران) توسط خشایارشاه دانسته شده، اما فارغ از همه این حرف‌های پوچ و بی‌اساس، واقعیت این است که ۱۳ فروردین در طول تاریخ برای ایرانیان روز طبیعت بوده است؛ روزی که نشاط محیط زیست طبیعت ایران با شادی درون ایرانیان پیوند می‌خورد و به‌خاطر سرشت پاک ایرانیان، این سنت از دوران کهن تا به امروز حفظ شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->