به گزارش شهرآرانیوز؛ قطعی برق، کار خود را در سال جدید در بخش خانگی بهطور رسمی آغاز کرد. بخشهای صنعت و کشاورزی هم هرچند بهطور رسمی پیامی دریافت نکردند، اما اغلب نگران قطعیهای زودهنگام بهاری هستند. برخی فعالان صنعت میگویند که در روزهای اخیر گاهی برق در حدود دو تا سه ساعت قطع شده است. هرچند برنامه قطع برق برای صنایع هنوز اعلام نشده، اما به گفته مدیرعامل برق منطقهای خراسان کاهش مصرف در صنایع بزرگ اعمال شده است. پیشبینی افزایش دما، خبرهایی از خروج نیروگاههای حرارتی از مدار برای تعمیرات دورهای و... فعالان حوزه صنعت و کشاورزی را از بروز زودهنگام قطعی برق نگران کرده است.
دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان از احتمال آغاز زودهنگام قطعی برق در صنایع خبر میدهد و میگوید: با توجه به پیشبینی گرمای ۳۰درجهای هوا در روزهای آینده، بعید نیست که قطعیهای برق حتی زودتر از ۱۵اردیبهشت در صنایع نیز آغاز شود.
امیرمهدی مرادی با اشاره به تجربه سال گذشته میافزاید: سال گذشته از اوایل اردیبهشت شرکت برق مذاکرات خود را با صنایع آغاز کرد و از خرداد خاموشیها بهطور رسمی اعمال شد. امسال نیز با توجه به تداوم کسری برق، وقوع این وضعیت دور از ذهن نیست.
او تأکید میکند: باتوجه به ناترازیهای ایجادشده، کسریها تنها از طریق صرفهجویی در بخش خانگی جبرانشدنی نیست و صنعت بهتنهایی نمیتواند بار این ناترازی را به دوش بکشد. به همین دلیل، پیشبینی ما این است که امسال همه بخشها درگیر خاموشی شوند.
دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان با ابراز نگرانی از وضعیت فعلی صنایع میگوید: برخی واحدهای صنعتی که اخیرا سرمایهگذاری کردهاند و ماشینآلات خود را وارد کردهاند، اکنون برای دریافت برق یا گاز با محدودیت روبهرویند. این در حالی است که سرمایهگذاری انجام شده و واحد آماده فعالیت است، اما به دلیل محدودیتهای تخصیص انرژی، قادر به آغاز تولید نیست.
مرادی با اشاره به نبود آمار دقیق در این زمینه میافزاید: آمار دقیقی از تعداد این واحدها در دست نیست، اما در جلسات متعدد شنیدهایم که بسیاری از واحدهای عضو انجمن یا طرح توسعه داشتهاند یا در آستانه بهرهبرداری بودهاند و اکنون امکان دریافت برق بیشتر را ندارند.
او میگوید: برخی واحدها ناگزیر شدهاند دیماند (مقدار برق خریداری شده) برق خود را افزایش دهند که هزینههای آن بسیار بالاست. این در شرایطی است که اگر افزایش ندهند، باید هزینه سنگین برق را بپردازند و اگر هم افزایش دهند، سرمایهگذاری سنگینی باید انجام دهند.
دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان درباره راهکارهای جبران این ناترازی توضیح میدهد: در بخشنامههایی اعلام شده که اگر واحدی بخواهد شیفت کاری جدیدی راهاندازی کند، باید ۸۰درصد برق مصرفیاش از طریق انرژی خورشیدی تأمین شود. این سیاستها واحدها را به سمت تولید برق مورد نیاز خود سوق میدهد، اما در بسیاری از موارد امکانپذیر نیست.
به گفته مرادی، بسیاری از واحدها تولید مستمر دارند و امکان خاموشی ندارند و به برق پایدار نیاز دارند. از طرف دیگر، استفاده از ژنراتور هم با مشکلاتی مثل تأمین گاز یا سوخت بیکیفیت همراه است که بعضا آلایندگی زیادی دارد و صنایع را درگیر پیگیریهای محیط زیستی میکند.
او میافزاید: همه این مسائل ناشی از نبود سرمایهگذاری مؤثر در زیرساختهای برق کشور است و در حالیکه برخی صنایع با محدودیت شدید روبهرویند، برق در جاهای دیگری مصرف میشود.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم در واکنش به قطعیهای اخیر برق در برخی واحدهای صنعتی استان میگوید: در روزهای گذشته قطعیهایی داشتیم که البته کوتاه و محدود بوده، یکی دو ساعت در روز، اما نگرانی اصلی ما این است که هنوز شرکت برق به طور رسمی چیزی اعلام نکرده و نمیدانیم این قطعیها ناشی از کمبود انرژی است یا مشکلات فنی در پستهای برق.
فیروز ابراهیمی تأکید میکند: در فصلی هستیم که نه بخاری روشن است و نه کولر؛ بنابراین قطع برق در بهار، آن هم برای صنعت، اصلا پذیرفتنی نیست. چون نه مصرف انرژی گرمایی بالاست و نه سرمایی، طبیعتا این تعادل باید پاسخگوی نیاز کشور باشد و نباید صنعت را قربانی کرد.
او با اشاره به تجربیات سال گذشته میگوید: سال گذشته قطعیها از اواخر خرداد و اوایل تیر به طور جدی شروع شد. امیدوارم امسال این اتفاق نیفتد و مشکل فعلی بهدلیل اختلالات فنی در زیرساختها باشد، نه بهخاطر ناترازی انرژی.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره خسارتهای قطعی برق نیز توضیح میدهد: ارزش روزانه تولیدات صنعتی استان حدود ۱۰۰۰میلیارد تومان است. دولت چهاردهم برای تأمین خسارت بخش تولید از محل قطع انرژی ورود کرده است؛ اما مبلغی که برای کل کشور در نظر گرفته شده فقط به اندازه ۲۵روز قطع برق استان خراسان رضوی است و اصلا اعلام نشده که به هر استان چقدر تخصیص خواهد یافت.
ابراهیمی با اشاره به اینکه پیشنهادهایی مثل امهال بدهیهای بانکی، مالیاتی یا تأمین اجتماعی برای جبران خسارتها مطرح شده، تأکید میکند: این پیشنهادها برای همه اجراشدنی نیست، چون همه واحدهای صنعتی ما که بدهی بانکی یا مالیاتی ندارند، ولی همهشان قطع برق را تجربه کردهاند؛ بنابراین این نوع جبران خسارت، فراگیر و مؤثر نیست.
مدیرعامل برق منطقهای خراسان، در پاسخ به پرسشها درباره خاموشیهای اخیر برق، میگوید: بخشی از ظرفیت نیروگاههای حرارتی کشور هر ساله برای انجام تعمیرات اساسی و حفظ کارایی، بهطور موقت از مدار خارج میشود. در این دوره حدود ۱۵هزار مگاوات از توان تولید برق کشور از شبکه جدا میشود. این اقدام برای افزایش بهرهوری و اطمینان از پایداری بلندمدت است.
هادی مدقق تأکید میکند: فرایند تعمیر و نگهداری تا پایان اردیبهشتماه تکمیل خواهد شد و با پایان آن، شبکه برق بار دیگر به ثبات بازمیگردد. هرچند ممکن است در این بازه شاهد کاهش موقتی تولید باشیم، اما این اقدامات لازمه مدیریت صحیح برای جلوگیری از بحرانهای احتمالی در تابستان است.
از سوی دیگر، گرمای زودتر از موعد فصل بهار، به گفته مدقق موجب افزایش محسوس مصرف برق در استان خراسان شده است. او توضیح میدهد که میزان مصرف برق در روزهای اخیر تا حدود ۳۰درصد بیشتر شده و دلیل اصلی این رشد، افزایش مصرف وسایل سرمایشی مانند کولرها در سطح خانگی و تجاری است. همین مسئله باعث شده که شبکه برق تحت فشار بیشتری قرار بگیرد.
به گفته مدیرعامل برق منطقهای خراسان برای مدیریت این وضعیت، صنایع بزرگ از ابتدای فروردینماه ملزم شدهاند که در ساعات اوج مصرف یعنی از ۹صبح تا ۶عصر، مصرف برق خود را تا ۳۰درصد کاهش دهند. مدقق معتقد است که این اقدام نقش مهمی در حفظ پایداری شبکه ایفا کرده است، اما همچنان انتظار میرود صنایع با تدوین برنامههای دقیقتر در مصرف برق همکاری مؤثرتری داشته باشند.
در بخش کشاورزی نیز آنطور که معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفته هنوز برنامه قطعیها بهطور رسمی اعلام نشده و اکنون جلساتی در سطح کشور در این زمینه در حال برگزاری است. به گفته محمد میری دیسفانی باتوجه به شرایط خاص حوزه کشاورزی تلاش میشود که با مدیریت، این بخش در برنامه قطعیها در اولویت قرار نگیرد.