سیدرضا صالحیامیری در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز و در مسیر عزیمت به نیشابور، عنوان کرد: روز ملی عطار، فرصت ارزندهای برای پاسداشت این شاعر بزرگ است و شخصاً علاقهمند به حضور در نیشابور برای شرکت در این مراسم بودم.
وی به جایگاه گردشگری و زیارت در مشهد و استان اشاره کرد و ادامه داد: مشهد برای همه ما، هویتی ملی و ارزشمند است و در ایام نوروز، بهترین خدمات را برای زائران و مسافران در نظر گرفت و از این حیث، طی مکاتبهای با استاندار خراسان رضوی عنوان کردم مشهد، نمره قبولی از پذیراییهای نوروزی به دست آورده است.
صالحیامیری بیان کرد: در حوزه زیرساختهای گردشگری، سه راهبرد اصلی داریم؛ نخست آنکه بنابر برنامه هفتم توسعه، باید زیرساخت گردشگری را به دوبرابر افزایش دهیم. در حال حاضر، ۴۵۵ هزار و ۹۱۰ تخت هتلی در قالب هزار و ۴۳۰ هتل داریم که این تعداد به هزار و ۹۰۰ هتل افزایش خواهد یافت. با این افزایش، یکصد هزار اشتغال ایجاد خواهد شد و تلاش میکنیم تا موانع سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری را برداریم.
وی افزود: طی چند ماه گذشته، با همکاری مجلس شورای اسلامی و همچنین دولت، توانستیم پنج مشوق جدید برای سرمایهگذاری ایجاد کنیم. این پنج مشوق کمک بسیاری میکند که سرمایهگذاران در حوزه زیرساختها حضور پیدا کنند. نکته مهم آن است که ما علاوه بر گردشگر داخلی، گردشگران خارجی را نیز جذب کنیم؛ زیرا حضور گردشگر خارجی اشتغال، ارزآوری و رونق تجاری را به وجود خواهد آورد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خاطرنشان کرد: حوزه هواپیما، ترابری، قطار، هتل و رستورانها و همچنین مراکز خرید و تمامی مشاغلی که مستقیم و غیرمستقیم به حوزه گردشگری مربوط میشوند، با این طرح فعال خواهند شد.
وی همچنین افزود: در سال گذشته، ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر گردشگر خارجی وارد کشور شدند و ما تعهد داریم که در برنامه هفتم این عدد را به ۱۵ میلیون گردشگر برسانیم؛ یعنی به طور طبیعی حداقل سالی یکونیم تا دو میلیون گردشگر در سبد گردشگری ایران تعریف شود.
صالحیامیری ادامه داد: برای این منظور، تقسیمبندی و اولویتبندیهایی را در دستورکار قرار دادیم که اولویت اول را بر حوزه نوروز قرار دادیم. حوزه نوروز شامل آسیای میانه و قفقاز و همسایگانی همچون افغانستان، پاکستان و ترکیه هستند که در این برنامهریزی قرار میگیرند. مناسبات با تاجیکستان و توافقاتی که با این کشور منعقد شده است، میزان گردشگر را از ۸ هزار و ۵۰۰ نفر به ۱۰۰ هزار گردشگر افزایش خواهد داد. دیدارهایی که با مقامات تاجیک در تهران و در دوشنبه داشتیم و همچنین دیدار رئیسجمهور محترم با مقامات ارشد تاجیکستان این توافق را به وجود آورده است. همچنین لازم به گفتن است سفر به آذربایجان تا دو هفته آینده برنامهریزی و رئیسجمهور با حضور در این کشور روابط گردشگری با آذربایجان را بازسازی خواهند کرد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عنوان کرد: در زمینه گردشگری، حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار جمعیت از آذربایجان داشتیم که مقصد اول این گردشگران مشهد بوده و بعد مناطق دیگری همچون تبریز و این ظرفیت به حدود ۱۰ درصد رسیده است. با توافقاتی که با طرف آذربایجانی داشتیم، بنا داریم تا این ظرفیت را بازسازی کنیم که بعد از دیدار سران دو کشور در آیندهای نزدیک این ظرفیتها ترمیم و اصلاح خواهد شد.
صالحیامیری ادامه داد: حوزه دوم که مدنظر ماست، خلیجفارس است که دو حوزه مهم در این بخش اولویت ماست. حوزه اول عراق است و ایران سالانه میزبان سه میلیون گردشگر عراقی است که هدف اول آنها سفر به مشهد، سپس شمال، اصفهان، شیراز و سایر شهرهاست و دیگرهدف اصلی ما عربستان است. در کنار این دو کشور، بحرین و کویت نیز قرار میگیرند و در حال حاضر پروازهایی انجام میشود که نیازهای گردشگری ما را با بحرین و کویت برطرف میسازد.
وزیر میراث فرهنگی دولت چهاردهم خاطرنشان کرد: تلاش داریم با حمایت دولت و پیگیریهای ریاست محترم جمهور پروازهای مستقیم به عربستان، بحرین و کویت داشته باشیم. شایان ذکر است که مقصد اول گردشگران و زائران عربستانی مشهد مقدس است و بحرین نیز به همین شکل مشهد را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب میکند.
وی افزود: اولویت و تمرکز دوم ما کشورهای روسیه، چین و هند هستند که برای ما بسیار اهمیت دارند و در دنیای اسلام نیز اندونزی، مصر و تونس، گفتوگوهای اصلی ما برای توسعه صنعت گردشگری هستند.
این مقام مسئول همچنین اضافه کرد: بهزودی سفری به مصر خواهیم داشت و در آینده نزدیک، با ترکها نیز در زمینه توسعه گردشگری گفتوگو خواهیم کرد. در حال حاضر تمامی تمرکز ما بر دیپلماسی فرهنگی بنا گذاشته شده است تا با ورود گردشگران خارجی به ایران، گردش ارز در کشور، اشتغال، امنیت، تحرک و جوشش نیز بیشتر شده و بهتبع آن سفره مردم نیز بزرگتر خواهد شد.
صالحیامیری با اشاره به نکته سوم به عنوان نکته مهم در استراتژیهای گردشگری دولت عنوان کرد: ما باید امنیت را از حیث روانی ایجاد کنیم تا پروژه ایرانهراسی که اساساً برای تخریب زیرساختهای گردشگری ما طراحی شده است، از بین برود. زیباشناختی و جذابیتهای گردشگری ایران، پروژه مهم و سنگینی است که آغاز کردهایم تا بتوانیم در مقابل پروژههای ایرانهراسی قرار بگیریم. در صورت موفقیت این پروژه، با افزایش گردشگر روبهرو خواهیم بود و این امید وجود دارد در آینده نزدیک و در چشمانداز برنامه هفتم، به مرز ۱۵ میلیون گردشگر برسیم.
وزیر میراث فرهنگی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار شهرآرانیوز درمورد جایگاه و اهمیت مشهد در چشمانداز گردشگری ایران و منطقه عنوان کرد: مشهد فراتر از منطقه گردشگری، هویت فرهنگی و دینی ماست؛ بنابراین سرمایهگذاری در مشهد یک هدفش جذب گردشگر است و هدفهای والاتری دارد. مشهد هویت ماست، شناسنامه ماست. مشهد آن چیزی است که ما به آن افتخار میکنیم، هم در دنیای اسلام و هم در دنیای تشیع؛ بنابراین در همه برنامهریزیها یک نگاه ویژه به حوزه خراسان و خصوصاً شهر مشهد داریم.
وی خاطرنشان ساخت: مشهد در خیلی از حوزههای گردشگری میتواند پیشاهنگ باشد و برای سایر استانها الگوسازی کند. خوشبختانه در حوزه زیرساختهای هتل، مشهد مقام اول را در کشور دارد. در حوزه زیرساختهای هوایی و ریلی هم مشهد جایگاه ویژهای دارد، اما کافی نیست. اگر بناست دورنمای مشهد دوبرابر ظرفیت فعلی در ۵ سال آینده باشد، بدین مفهوم است که باید ما ظرفیت ترابری و هوایی و ریلی را حداقل دوبرابر کنیم و همچنین زیرساختهایی که بتواند مشهد را در امر پذیرش زائر کمک کند، تقویت کنیم.
صالحیامیری یادآور شد: ارزیابی ما میگوید خراسان رضوی ثابت کرد که امسال بدون چالش و تنش، بزرگترین سرویس و خدمات را به زائران در سراسر کشور داد. خوشبختانه ما امسال در مشهد در حوزههای خدمات، بهداشت، اورژانس، ارزاق، امنیت و اسکان، کمترین چالش را داشتیم.
وزیر میراث فرهنگی دولت چهاردهم با تمجید از عملکرد مدیران استان اعلام کرد: گزارشاتی که من از خراسان رضوی داشتم، نشان میدهد که این خطه قطعاً جزو سه استان موفق در ارائه خدمات به مردم ایران بوده است. همچنین ارزیابیهایی از رضایتمندی مردم داریم که یکی از استانهایی که بیشترین عزتمندی را در ارائه خدمات داشتند، خراسان رضوی بود.