کنکوری‌ها بخوانند! | تاثیر مثبت معدل در کنکور چطور محاسبه می‌شود؟ تاریخچه‌ای از کشت چای در ایران | چند‌و‌چون چای راهنمایی برای انتخاب، مصرف و نگهداری نان | یک لقمه سلامتی ماجرای درگیری در خیابان بهشتی تهران چه بود؟ (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) طرحی برای پایان دادن به چرخه معیوب ترک اعتیاد متجاهرها در مشهد | امید به شفابخشی نسخه «مدیریت مورد» معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود مشهد، قطب آزمایشگاهی منطقه شمال‌شرق کشور مدیر موزه بزرگ خراسان: سازه‌های مقاوم بنا‌های تاریخی ۲۵۰۰ ساله از افتخارات ایرانیان است یک تمرین ساده برای تسکین زانودرد منابع مالی، چالش‌برانگیزترین موضوع در حوزه بازسازی و حفاظت از بنا‌های تاریخی است برای حفظ بنا‌های تاریخی باید به ضعف‌های ذاتی این سازه‌ها توجه ویژه داشته باشیم فرودگاه مشهد آماده بدرقه بیش از ۱۲ هزار زائر خانه خدا پایه یازدهمی‌ها امسال هم ۶ درس را امتحان نهایی می‌دهند وزیر آموزش‌ و پرورش: اساسی‌ترین مشکل و بزرگ‌ترین بحران‌های امروز کشور ریشه در مسائل فرهنگی دارد آیا سی‌تی‌اسکن خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟ پروژه برقی‌سازی خط‌آهن تهران-مشهد، از پروژه‌های اولویت‌دار کشور است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۳۱ فروردین ۱۴۰۴) | از فردا هوا گرم می‌شود نقش زن خارجی در باند گروگان‌گیران آدمکش در مشهد چه بود؟ ۵۴ درصد از مردم خراسان رضوی، گرفتار کم‌تحرکی هستند | کم‌وزنی، مهم‌ترین دلیل مرگ‌ومیر نوزادان در استان + فیلم شنا با  مرگ | غرق شدن ۵ نفر از ابتدای ۱۴۰۴ در خراسان رضوی فرمانده کل انتظامی: ضرورت تعریف طرح نوین همکاری پلیس و آموزش و پرورش رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: زمینه‌های افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه تجهیزات پزشکی محقق شود اهدای عضو بیمار مرگ مغزی در مشهد جان ۴ بیمار را نجات داد (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) طب ایرانی چگونه شانس بارداری را افزایش می‌دهد؟ زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان کشوری اعلام شد | بازنشستگان تأمین‌اجتماعی همچنان چشم انتظارند! چگونه میکروب‌های روده بر سلامت ما تأثیر می‌گذارند؟ پیش‌بینی رگبار باران و رعد و برق در برخی نقاط کشور (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) تأثیر ترکیبات موجود در گیاه خارمریم بر بهبود عملکرد کبد فروش دارو‌های یخچالی در فضای مجازی ممنوع است ثبت ۴۷۱ هزار و ۴۴۰ فقره سند ازدواج در سال ۱۴۰۳
سرخط خبرها

دژ دفاعی الموت در آستانه جهانی شدن

  • کد خبر: ۳۲۷۱۱۱
  • ۲۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۲
دژ دفاعی الموت در آستانه جهانی شدن
به گفته سرپرست پایگاه میراث فرهنگی الموت، مستندنگاری دژ دفاعی الموت استان قزوین شامل این قلعه و ۶ قلعه پیرامون آن در حال اجراست و عکس‌ها و حریم‌های قله‌ها به یونسکو ارسال شده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ قلعه الموت به‌عنوان یکی از مکان‌های تاریخی و بسیار معروف ایران در شمال شرقی روستای گازرخان قزوین قرار گرفته است. این قلعه با ارتفاع ۲۳۶۳ متر از سطح دریا و ۲۰۰ متر ارتفاع از کوهپایه‌ها و همچنین به‌علت قرارگیری در کنار پرتگاه‌های عمیق و غیرقابل نفوذ، «تسخیرناپذیرترین قلعه تاریخی ایران» نام دارد.

در ایام نوروز امسال، با توجه به اجرای طرح مستندنگاری قلعه الموت و قلعه‌های پیرامون آن، امکان بازدید گردشگران فراهم نشد. ما نیز آخرین وضعیت اجرای این طرح را پیگیری کردیم.

لازم به ذکر است پروژه ثبت جهانی قلعه الموت زیر نظر معاونت میراث فرهنگی در حال اجراست و یک گروه راهبردی ثبت جهانی به‌همراه تیمی از کارشناسان مشغول مستندنگاری این قلعه هستند.

حمیده چوبک سرپرست پایگاه میراث فرهنگی الموت، در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار کرد: برای ثبت جهانی و قرار گرفتن قلعه الموت در فهرست میراث جهانی، علاوه بر هسته اصلی (قلعه الموت واقع در روستای گازرخان)، ۶ قلعه دیگر که با قلعه اصلی مرتبط هستند نیز در نظر گرفته شده است.

وی افزود: قلعه الموت مرکز فرمانروایی اسماعیلیان در ایران و جهان بوده و به‌همراه قلعه‌های دیگر، مجموعه‌ای یکپارچه از شبکه دفاعی این منطقه را تشکیل می‌دهند. این مجموعه شامل قلعه‌های لمبسر (رازمیان)، نویزرشاه، شمس‌کلایه، شیرکوه، ایلان و قسطین لار است.

سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی الموت تأکید کرد: سرزمین الموت و کوه‌های اطراف آن، حریم دفاعی قلعه‌ها و استحکامات این منطقه محسوب می‌شود و محدوده طبیعی آن را کوه‌های پیرامون تشکیل می‌دهند.

چوبک ادامه داد: قلعه‌های مذکور پشتیبان قلعه اصلی بودند و راه‌های ورودی به منطقه الموت را کنترل می‌کردند. این قلعه‌ها یک نظام دفاعی یکپارچه را تشکیل می‌دادند و حتی از نظر موقعیت جغرافیایی، دید و ارتباط دفاعی متقابل داشتند.

وی آغاز تهیه پرونده و مستندنگاری قلعه الموت را از سال ۱۴۰۲ عنوان کرد و افزود: طی قراردادی، با استفاده از کوادکوپتر‌های مجهز به دوربین، مستندنگاری و نقشه‌برداری دقیقی انجام شده و پرونده ثبت جهانی بر اساس استاندارد‌های یونسکو تهیه شده است.

ارسال عکس‌های قلعه‌ها به یونسکو

چوبک خاطرنشان کرد: عکس‌ها و حریم‌های قله‌ها مشخص و اطلاعات مربوطه به یونسکو ارسال شده است. انتظار داریم ارزیابان یونسکو اواخر شهریورماه برای بازدید به الموت بیایند و مدارک ارائه‌شده را بررسی کنند تا نظر نهایی خود را درباره تأیید علمی این پرونده اعلام نمایند.

وی با بیان اینکه مرحله اول مستندنگاری (برداشت اولیه) به پایان رسیده، گفت: در مرحله دوم باید کاوش‌های باستان‌شناسی انجام شود، بقایای معماری قلعه‌ها برداشت و مرمت گردد. این اقدامات در چارچوب طرح مدیریت میراث فرهنگی جهانی اجرا خواهد شد تا پس از تکمیل مراحل، شرایط لازم برای ثبت جهانی فراهم شود.

چوبک با ابراز امیدواری از پایان مستندنگاری تا پایان امسال و برگزاری جشن ثبت جهانی، توضیح داد: با توجه به شهرت جهانی الموت، ثبت آن ضروری است، اما این امر نیازمند همکاری تمام مسئولان استان قزوین است تا موانع و کاستی‌های موجود برطرف شود.

لزوم حمایت مسوولان برای ثبت جهانی

سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی الموت افزود: فرصت ثبت جهانی هر سال تنها یک‌بار به ایران اختصاص می‌یابد و این بار نوبت الموت است. همه مسئولان باید برای تحقق این هدف حمایت لازم را داشته باشند.

چوبک قدمت قلعه الموت را بر اساس متون تاریخی حدود ۱۳۰۰ سال ذکر کرد و گفت:، اما بخشی که امروزه به‌عنوان قلعه الموت شناخته می‌شود، مربوط به دوره اسماعیلیان است که حدود ۱۰۰۰ سال قدمت دارد. اطلاعاتی از دوره‌های پیش از اسماعیلیه در دسترس نیست.

وی در پایان تأکید کرد: قلعه الموت تنها یک بنای تاریخی نیست، بلکه مرکز مقاومت تشیع در جهان بوده و نقش جهانی داشته است. معماری منحصر‌به‌فرد و سیستم آبرسانی آن، این قلعه را به یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی ایران و جهان تبدیل کرده است.

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->