مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور: قیمت گوشت توزیعی با قیمت واقعی آن فاصله بسیار دارد  قیمت جهانی طلا امروز (شنبه، ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد طرح جدید دولت برای راه‌اندازی خط تولید متمرکز گوهرسنگ‌ها | مشهد، مبدأ کریدور تجارت جهانی گوهرسنگ‌ها می‌شود صدور کارت رفاهی برای کارگران تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان، توسط بانک رفاه صادرات معدن در تله تحریم و بروکراسی نماینده وان ترکیه: آنکارا برای توسعه همکاری‌های تجاری با ایران آماده است حزب الله: حمله به کشتی کمک‌های غزه بیانگر عطش سیری‌ناپذیر اسرائیل به خونریزی است اهدای تسهیلات ۵ میلیونی خرید کالا به کارگران سراسر کشور تأکید استاندار خراسان رضوی و رئیس ستاد اجرایی فرامین امام(ره) بر اتمام پروژه‌های ناتمام استان نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی: حادثه هرمزگان نتیجه بی‌تدبیری و ضعف نظارت بود اختصاص ۱۸۵ همت درآمد مالیاتی برای طرح‌های توسعه‌ای نخست‌وزیر کره جنوبی استعفا کرد کارگران و حق‌های فراموش‌شده خیز بلند خراسان رضوی در نهضت ملی مسکن| بیش از ۲۱۰ هزار واحد در دست ساخت سطح زیر کشت گیاهان دارویی خراسان رضوی بیش از ۲۸ هزار هکتار است  تلفیق طلا و صنایع‌دستی، تداوم هنر هفت‌هزارساله ایرانیان پایین‌بودن حقوق شاغلان صدای نماینده مجلس را درآورد | اختصاص ۶۰ درصد از سبد هزینه خانوار به مسکن قیمت طلای جهانی امروز (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) چند؟ | طلای جهانی با تقویت نرخ دلار عقب‌نشینی کرد واکنش سازمان هواپیمایی درباره افزایش بی‌ضابطه قیمت پرواز تهران- مشهد: با متخلفان برخورد قانونی می‌کنیم قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) | افزایش دوباره قیمت موز استقبال کشاورزان و خانوارهای کم‌درآمد از ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی بیت‌کوین بار دیگر کانال ۱۰۰ هزار دلار را تجربه خواهد کرد؟ سهم اندک مشهد از تجارت گوهرسنگ‌ها پیش‌بینی بازدهی خیره‌کننده از طلا در یک‌سال پیش‌رو کارگران عصر دیجیتال | بررسی چند شغل کارگری به مناسبت روز کارگر سرخس خراسان رضوی شرایط اعمال تعرفه گرمسیری برق در تیر ماه ۱۴۰۴ را دارد ۳۴ درصد واردات کشور با نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان صورت گرفته است پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

صادرات معدن در تله تحریم و بروکراسی

  • کد خبر: ۳۳۰۰۸۰
  • ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۲
صادرات معدن در تله تحریم و بروکراسی
ایران به‌واسطه برخورداری از تنوع و حجم قابل‌توجه ذخایر معدنی، همواره یکی از کشور‌های دارای مزیت نسبی در بخش معدن و صنایع معدنی محسوب می‌شود. با این حال صادرات ما در این حوزه با موانع و محدودیت‌هایی روبه‌روست که هم ریشه در سیاست‌های داخلی دارد و هم از عوامل بین‌المللی مانند تحریم‌ها تأثیر پذیرفته است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ براساس آمار رسمی، صادرات محصولات معدنی و صنایع معدنی ایران در سال‌های اخیر سهمی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. این رقم در ظاهر، نشان‌دهنده نقش مهم این بخش است؛ اما اگر آن را با حجم ذخایر، ظرفیت تولید و موقعیت ژئوپلیتیکی کشور مقایسه کنیم، درمی‌یابیم که ظرفیت استفاده نشده بسیاری در کشور وجود دارد.

برای نمونه، ایران با داشتن بیش از ۷ درصد ذخایر جهانی مس، تنها حدود یک درصد از تولید جهانی این فلز را در اختیار دارد و سهم صادراتی آن نیز محدود و اغلب به‌صورت محصولاتی با ارزش افزوده پایین است. در حوزه سنگ‌آهن نیز با وجود ذخایر بزرگ، عمده تولید به مصرف داخلی در صنایع فولاد اختصاص می‌یابد، در حالی که ظرفیت صادرات فرآورده‌های با ارزش‌افزوده بالاتر همچنان پایین است.

نگاهی به موانع توسعه بخش معدن نشان می‌دهد مهمترین این موانع عبارتند از:

۱- تحریم‌های بین‌المللی: این تحریم‌ها نه تنها انتقال پول و برقراری ارتباط مالی با خریداران خارجی را مختل کرده‌اند، بلکه مانع از توسعه همکاری‌های فناورانه و جذب سرمایه‌گذاری خارجی شده‌اند.

۲- مشکلات حمل‌ونقل و لجستیک: نبود زیرساخت‌های مناسب ریلی و دریایی، هزینه‌های بالای حمل‌ونقل و محدودیت در بنادر صادراتی، رقابت‌پذیری محصولات ایرانی را کاهش داده است.

۳-بخش‌نامه‌های متغیر و سیاست‌های ناپایدار صادراتی: مقررات ناپایدار در حوزه عوارض صادراتی، محدودیت‌های گمرکی و سیاست‌های نرخ ارز، فعالان این بخش را سردرگم کرده است.

۴-ضعف در برندینگ و بازاریابی بین‌المللی: شرکت‌های معدنی ایران به‌طور معمول کمتر در نمایشگاه‌های تخصصی بین‌المللی حاضر می‌شوند و روابط تجاری بلندمدت با خریداران جهانی ندارند.

دراین میان، تحریم‌ها اگرچه عامل خارجی محسوب می‌شوند، اما اثرات عمیق و گاه ساختاری بر صنعت معدن گذاشته‌اند. مهم‌ترین آنها عبارت‌اند از:

- محدودیت در تأمین فناوری جدید استخراج و فرآوری، که موجب کاهش بهره‌وری شده است.

- موانع تأمین تجهیزات و قطعات یدکی برای ماشین‌آلات معدنی که فرآیند تولید را گران و ناپایدار کرده است.

- مشکل در جذب سرمایه‌گذار خارجی که به دلیل عدم قطعیت در فضای اقتصادی کشور، از ورود به پروژه‌های معدنی پرهیز می‌کنند.

دراین میان، بخش خصوصی می‌تواند و باید نقشی فعال‌تر در توسعه صادرات ایفا کند. برای این منظور چند مسیر قابل پیگیری است:

۱-تشکیل کنسرسیوم‌های صادراتی برای افزایش توان رقابت و حضور مؤثرتر در بازار‌های جهانی.

۲-سرمایه‌گذاری در بازاریابی بین‌المللی از جمله حضور در نمایشگاه‌ها، ایجاد دفاتر نمایندگی در کشور‌های هدف و استفاده از پلتفرم‌های تجارت الکترونیک جهانی.

۳-ایجاد برند‌های معتبر ایرانی در محصولات معدنی که بتوانند ارزش افزوده بیشتری خلق کنند.

۴-استفاده از ظرفیت اتاق‌های بازرگانی مشترک برای ایجاد ارتباطات بین‌المللی و تسهیل تجارت.

همچنین باید توجه داشت که دولت در مسیر توسعه اقتصادی و توسعه اقتصاد معادن نقشی کلیدی دارد. حمایت‌های واقعی، نه صرفاً شعاری، باید در چند محور اساسی متمرکز شود:

ثبات در سیاست‌های صادراتی:صدور بخش‌نامه‌های ناگهانی و خلق‌الساعه، فضای کسب‌وکار را بی‌ثبات می‌کند.

اصلاح نظام مالیاتی و عوارض دولتی:باید عدالت در حقوق دولتی رعایت شده و حمایت ویژه از معادن کوچک صورت گیرد.

سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها:توسعه خطوط ریلی، بنادر معدنی و تسهیل حمل‌ونقل صادراتی

توسعه دیپلماسی اقتصادی فعال:برای دور زدن تحریم‌ها، ایجاد کانال‌های امن مالی و تقویت تعامل با اقتصاد‌های همسو.

منبع: اطلاعات

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->