وزرای خارجه ایران و تاجیکستان بر لزوم همکاری‌های منطقه‌ای در موضوع افغانستان تاکید کردند ممکان تاکید کرد: مجلس برای رفع مشکلات اقتصادی توجهی به مذاکرات ندارد فارن پالیسی فاش کرد: مهاجرت نخبگان از آمریکا در پی سیاست‌های ترامپ شرط روسیه برای دیدار پوتین و زلنسکی دیدار سفیر ایران در واتیکان با جانشین پاپ فرانسیس (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغاز بکار نشست سران اتحادیه عرب در بغداد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) دومین انتخابات هیات رئیسه مجلس دوازدهم ۶ خرداد برگزار خواهد شد افشاگری یک روزنامه انگلیسی؛ مشارکت سرویس‌های جاسوسی غربی در کشتار فلسطینی‌ها رئیس‌جمهور: از دستاوردهای خود دست برنمی‌داریم آخرین وضعیت دیوارکشی مرز‌های مشترک ایران و افغانستان (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) نگرانی شدید اوکراین درخصوص نشست رؤسای جمهور روسیه و آمریکا حمله قلبی وزیر خارجه عمران خان در زندان پاکستان جدول کاری نشست سران کشورهای عرب و پیش‌نویس بیانیه بغداد بازگشایی فرودگاه صنعا در یمن (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) جانشین فرمانده کل سپاه در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز: غزه، گورستان صهیونیست‌ها خواهد شد دعوت پوتین از سران کشورهای عربی برای شرکت در نخستین اجلاس روسیه-اعراب غزه زیر چرخ «ارابه گیدئون» | عملیات رسمی ارتش اسرائیل برای تصرف کامل غزه آغاز شد تجمع اعتراضی صهیونیست‌ها مقابل منزل نتانیاهو و فشار برای امضای قرارداد تبادل اسرا (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) طرح ترامپ برای کوچ اجباری یک میلیون شهروند غزه به لیبی (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) ویدئو | سخنگوی قوه‌قضائیه: حکم اعدام امیرتتلو تأیید شده و قابل‌اجراست طرح سؤال نمایندگان مجلس از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دستور هفته جاری واکنش سخنگوی قوه‌قضائیه به خبر ازدواج تتلو: به شایعات توجه نکنید و به واقعیات بپردازیم طرح تشکیل وزارتخانه‌های «انرژی» و «آب و محیط زیست» در دستور کمیسیون‌های مجلس رئیس دستگاه قضا: باید عملیات روانی دشمن را خنثی کنیم ۳ شهروند ایرانی به اتهام امنیتی امروز در لندن به دادگاه می‌روند + اسامی (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) شکست نتانیاهو از اپوزیسیون رژیم صهیونیستی در نظرسنجی انتخاباتی سخنگوی شورای نگهبان: برگزاری هم‌زمان انتخابات‌های ریاست‌جمهوری و مجلس در سال ۱۴۰۷ بررسی خواهد شد انصارالله یمن پاسخ تهدید‌های سران رژیم صهیونیستی را داد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

ایران به معاهده «منابع ژنتیک و دانش سنتی» پیوست

  • کد خبر: ۳۳۲۹۷۰
  • ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۴۹
ایران به معاهده «منابع ژنتیک و دانش سنتی» پیوست
سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در ژنو، روز جمعه معاهده منابع ژنتیک و دانش سنتی مرتبط را به نمایندگی از کشورمان، در محل سازمان جهانی مالکیت معنوی امضا کرد؛ بدین ترتیب، جمهوری اسلامی ایران چهل و دومین کشور امضاکننده این معاهده است.

به گزارش شهرآرانیوز، این معاهده پس از دو دهه مذاکره فشرده، در تاریخ ۴ خرداد ۱۴۰۳ (۲۴ مه ۲۰۲۴) در یک کنفرانس دیپلماتیک در مقر سازمان جهانی مالکیت معنوی در ژنو به تصویب رسید و پس از الحاق یا تصویب آن توسط پانزده دولت، لازم الاجرا خواهد شد. لازم به ذکر است، امین اسناد مرتبط با این معاهده دبیرکل سازمان جهانی مالکیت معنوی است.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشور‌های غنی در حوزه منابع ژنتیکی و دانش سنتی مرتبط به آن، همواره از اعضای فعال این مذاکرات بوده و در روند نهایی سازی این معاهده نقش به سزایی ایفا کرده است.

معاهده منابع ژنتیک و دانش سنتی مرتبط، اولین معاهده‌ای است که به ارتباط بین مالکیت معنوی و منابع ژنتیک می‌پردازد. هدف معاهده، ارتقاء کارآمدی، شفافیت و کیفیت ثبت اختراعات در رابطه با منابع ژنتیکی و دانش مرتبط به آن است. این معاهده همچنین تلاش دارد تا با الزام آور نمودن افشای استفاده از منابع ژنتیکی در ثبت اختراعات، از اعطای اشتباه امتیازات ثبت اختراع به اختراعاتی که به واسطه استفاده از منابع ژنتیکی یا دانش سنتی مرتبط به آن، شرایط لازم برای ثبت، از جمله جدید بودن را ندارند، جلوگیری نماید. موارد فوق الذکر، نقطه عطفی در حوزه ثبت اختراعات محسوب می‌شود.

نگرانی نسبت به سوء استفاده از منابع ژنتیکی و دانش سنتی کشور‌های در حال توسعه و جوامع بومی، دلیل اصلی طرح موضوع و آغاز مذاکرات در این حوزه بوده است. این دسته از کشورها، همواره بر موارد مختلفی از سوء استفاده اعم از استفاده بدون مجوز، استفاده بدون رضایت و حتی سرقت منابع ژنتیکی و دانش سنتی و فقدان سازوکار بین المللی پاسخگو نمودن سوء استفاده کنندگان شکایت داشتند. این معاهده پاسخی به نگرانی‌های بلند مدت این دسته از کشور‌ها و جوامع بومی بود.

شایان ذکر است، زیرساخت و مبانی قانونی موضوع تا حدودی در قوانین داخلی کشورمان نیز پیش بینی شده است. ایران در زمره کشور‌هایی قرار دارد که در رابطه با منابع ژنتیکی، مقرره افشا (disclosure requirement) دارد. مطابق با ماده ۱۶ قانون حمایت از مالکیت صنعتی مصوب خرداد ماه ۱۴۰۳، در صورتی که اختراع مربوط به حوزه زیست فناوری و منابع ژنتیک باشد، متقاضی اعم از مالک یا مخترع، مکلف است مبدا جغرافیایی و محل نگهداری و نحوه دسترسی به منابع زیستی را اعلام نماید.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->