دستگیری گوشی‌قاپ‌های شلوار خمره‌ای توسط پلیس مشهد | آنها گوشی‌های سرقتی را کجا مخفی می‌کردند؟ داروی ضد تهوع به درمان سرطان سینه کمک می‌کند افزایش مناطق طوفان‌خیز در کشور | تغییرات اقلیمی در ایران شدید است تلف شدن یک قلاده شیر نر بالغ در مازندران بررسی فعالیت ضدسرطانی ترکیبات جدید یک فلز کمیاب در ایران هشدار پلیس فتا به داوطلبان کنکور توضیحاتی درباره معافیت سربازی فرزندان خانواده ایثارگران ثبت‌نام مدارس غیردولتی با برگه شهریه‌های سنگین | ۱۵ درصد مدارس خراسان رضوی شهریه بالای ۴۰ میلیون دارند تأمین اجتماعی، رکن رفاه و ضرورت بازاندیشی در سه‌جانبه‌گرایی واقعی فیش حقوق تیرماه ۱۴۰۴ بازنشستگان تأمین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟ مراقب «وبا» باشید! بهترین و بدترین غذا‌ها در شرایط آلودگی هوا نوشیدن آب تا ۶ ماهگی نوزاد ممنوع است حتی برای یک دقیقه کودک را در اتومبیل با درب بسته و شیشه‌های بالا تنها نگذارید ‌ هنوز مراکز ماده ۱۶ تعیین‌تکلیف نشده‌اند ساعت کاری معلمان مدارس غیردولتی و بیمه کامل آن‌ها از مهرماه ۱۴۰۴ اجرایی می‌شود + جزئیات اطلاعات تازه از پرونده «وحیده نیازی» و «سما جهانباز» | احتمالا در افغانستان هستند کری خوانی چند جوان در منطقه پیروزی تهران به قتل انجامید آمار نگران‌کننده از رهاسازی کودکان، سالمندان و معلولان در مشهد رتبه نخست کشوری خراسان رضوی در افزایش زایمان طبیعی شروع هدایت تحصیلی پایه نهم از ۲۶ تیرماه ۱۴۰۴ است | توصیه‌هایی به دانش‌آموزان و خانواده‌ها برای انتخاب رشته موفق آخرین مهلت دریافت کارت کنکور ۱۴۰۴، فردا (چهارشنبه، ۲۵ تیرماه) است معاون پشتیبانی و توسعه مدیریت اداره‌کل تامین اجتماعی خراسان رضوی: تأمین اجتماعی نیازمند ابزار مالی برای صیانت از حقوق بیمه‌شدگان است صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی گرمای شدید (۲۴ تیر ۱۴۰۴) زلزله امیریه سمنان و حوالی گرگان را لرزاند (۲۴ تیر ۱۴۰۴) + جزئیات ۱۶.۵ میلیون دانش‌آموز در مدارس ایران| کشور به‌زودی با کاهش چشمگیر جمعیت دانش‌آموزی مواجه خواهد شد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۲۴ تیر ۱۴۰۴) | وضعیت گرما در استان در حد هشدار صدور حکم قطعی پرونده نابینا شدن ۹ نفر در چشم‌پزشکی «نگاه» پایان ۳ ماه دوردور مجرمانه با  لندکروز در مشهد
سرخط خبرها

ثبت جهانی غارهای پارینه‌سنگی خرم آباد در فهرست میراث جهانی یونسکو

  • کد خبر: ۳۴۴۲۹۹
  • ۲۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۴
  • ۱
ثبت جهانی غارهای پارینه‌سنگی خرم آباد در فهرست میراث جهانی یونسکو
غار قمری از مجموعه غارهای پیش از تاریخ دره خرم آباد که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

به گزارش شهرآرانیوز، پرونده «دره خرم آباد» با محوریت «غارهای پارینه‌سنگی» در فهرست میراث جهانی یونسکو با عنوان ۲۹امین اثر ایران ثبت شد، درحالی که «قلعه فلک‌الافلک» و «پل شکسته»، فرصت ثبت جهانی را از دست دادند.

چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو جمعه ۲۰ تیرماه در مقر سازمان یونسکو در فرانسه برگزار شد و پرونده «غارهای پیش از تاریخ (پارینه‌سنگی) دره خرم‌آباد» به‌عنوان بیست و نهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شد.

غارهای پیش از تاریخ دره خرم آباد که وارد فهرست میراث جهانی یونسکو شده‌اند، شامل کلدر، یافته، کنجی، گیلوران، قمری و پناهگاه صخره‌ای گر ارجنه است. این غارها شواهد ارزشمندی از زندگی مستمر انسان‌های نئاندرتال و دوره‌های مختلف پیش از تاریخ (پارینه‌سنگی) به قدمتی بیش از ۶۰ هزار سال را در خود جای داده‌اند.

از مجموع این پرونده، قلعه فلک الافلاک و پل شکسته که ایران پیشنهاد کرده بود، از ثبت جهانی باز ماندند.

ثبت جهانی غارهای پارینه‌سنگی خرم آباد ر فهرست میراث جهانی یونسکو

پناهگاه صخره‌ای گر ارجنه

این پرونده با عنوان «غارهای پیش از تاریخ و مجموعه قلعه فلک‌الافلاک دره خرم‌آباد» برای ثبت جهانی پیشنهاد شده بود که در ارزیابی‌های اولیه، شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌ها (ایکوموس) تنها با ثبت جهانی «محوطه‌های پیش از تاریخ یا پارینه‌سنگی دره خرم‌آباد» موافقت کرد. نماینده ایکوموس در نشست بررسی این پرونده در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو که جمعه ۲۰ تیرماه با حضور نمایندگانی از ایران برگزار شد، بار دیگر با تاکید بر این مسئله، درخواست تغییر نام این پرونده را مطرح کرد.

با این حال، علی دارابی در خردادماه امسال درباره حذف «فلک‌الافلاک» از این پرونده، با امیدواری گفته بود: «هرچند در گزارش ایکوموس توصیه به ثبت با محوریت غارها و تعویق بررسی برخی اجزا از جمله قلعه فلک‌الافلاک آمده، اما این نظرات نهایی نیست و تا زمان برگزاری نشست رسمی کمیته در تابستان ۲۰۲۵ فرصت داریم تا با استفاده از همه ظرفیت‌های علمی، حقوقی و دیپلماتیک از جامعیت این پرونده دفاع کنیم.»

عطا حسن‌پور، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان پیش‌تر درباره نظر ایکوموس درباره دلیل حذف فلک‌الفلاک از سوی شورای مشورتی یونسکو (ایکوموس) نیز توضیح داده بود: «ایکوموس، دره را با محوریت مکان‌های پیش از تاریخ پذیرفت و این عنوان راه را برای الحاق تپه فلک‌الافلاک که قلعه نیز جزئی از آن است باز گذاشت. ایکوموس معتقد بود که پتانسیل باستان‌شناسی تپه فلک‌الافلاک هنوز مشخص نشده است در واقع از آنجا که تحقیقات علمی این مرحله به طور قطع اثبات کرد دولت عضو می‌تواند در مرحله بعدی درصورت کشف شواهد ملموس و قابل توجه بیشتر از دوره پارینه‌سنگی جدید توسط تحقیقات باستان شناسی و علمی و در صورت کمک به ارزش جهانی برجسته بالقوه، گنجاندن تپه در مجموعه شما را بررسی می‌کند.»

به گفته این باستان‌شناس، محدوده پیشنهاد شده به یونسکو با عنوان «دره خرم‌آباد» از تنگ شبیخون و «غار کلدر» در شمال تا «غار کنجی» در جنوب و «غار یافته» در غرب گسترده شده است و مساحتی بالغ بر ۴۱۴ هکتار عرصه و حریم بیش از ۷۰۰۰ هکتار را شامل می‌شود.

ایران تا پیش از این، ۲۸ اثر تاریخی و طبیعی را در یونسکو ثبت جهانی کرده بود، که شامل چغازنبیل، تخت جمشید، میدان نقش جهان اصفهان، تخت سلیمان، چشم‌انداز فرهنگی ارگ بم، پاسارگاد، گنبد سلطانیه، سنگ‌نبشته بیستون، مجموعه آثار رهبانی ارامنه، سازه‌های آبی شوشتر، بازار تاریخی تبریز، آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، باغ ایرانی، مسجد جامع اصفهان، برج گنبد قابوس، کاخ گلستان، شهر سوخته، چشم‌انداز فرهنگی میمند، شوش، قنات ایرانی، دشت لوت، شهر تاریخی یزد، چشم‌انداز باستان‌شناسی ساسانی منطقه فارس، جنگل‌های هیرکانی، راه‌آهن سراسری ایران، چشم‌انداز فرهنگی اورامانات، کاروانسراهای تاریخی ایران و هگمتانه است. با ثبت دره خرم آباد، تعداد میراث جهانی ایران به ۲۹ اثر رسید.

چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو از ۶ تا ۱۶ جولای ۲۰۲۵ (۱۵ تا ۲۵ تیرماه ۱۴۰۴) در شهر پاریس فرانسه درحال برگزاری است. در این دوره ۳۲ پرونده برای بررسی ثبت جهانی پیشنهاد شده است که از آن میان، ۲۴ اثر تاریخی ـ فرهنگی، ۵ میراث طبیعی، یک پرونده مختلط تاریخی ـ طبیعی است. ایران در این دوره یک پرونده برای بررسی پیشنهاد کرده بود.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۰
0
0
چرا حرم امام رضا ثبت یونسکو نمی‌شه با این قدمت
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->