به گزارش شهرآرانیوز؛ بیماری سالک در سال ۱۴۰۳معادل ۱۵.۱ درصد در هر هزار نفر بیمار بود که نسبت به سال ۱۴۰۲ این بیماری روند کاهش ۳۰درصدی ابتلا را داشته است. رئیس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با شهرآرا با بیان این مطلب درباره وضعیت این بیماری با اشاره به اینکه فصل گزش پشه عامل بیماری سالک از اردیبهشت تا آبانماه هر سال است، بر اهمیت رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری و مدیریت آن در این فصل تأکید کرد.
به گفته زهرا نهبندانی، افراد مختلفی بسته به شرایط و محل زندگیشان باید درمورد بیماری سالک بیشتر مراقب باشند. افراد ساکن یا در حال تردد در مناطق آندمیک (با شیوع بالا) به دلیل وجود پشه ناقل (پشه خاکی) و مخازن بیماری (مانند جوندگان) در این مناطق، بیشترین خطر را دارند.
استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی، یزد، کرمان، سمنان، اصفهان، فارس، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری از جمله این مناطق هستند. فعالیتهایی مانند کشاورزی، دامداری، کوهنوردی و پیادهروی در نزدیکی مناطق آلوده در غروب و شب خطر گزش توسط پشه خاکی را افزایش میدهد.
نهبندانی گفت: استفاده از اسپریها و لوسیونهای دورکننده حشرات بر روی پوست و لباس، نصب توری بر روی پنجرهها و درها برای جلوگیری از ورود پشهها و همچنین کاهش تجمع زباله و نخالهها در اطراف محل زندگی برای جلوگیری از تجمع پشهها ضروری است.
به گفته وی، پوشیدن لباسهای بلند، آستیندار و شلوارهای بلند، بهویژه در ساعات غروب و شب که فعالیت پشهها بیشتر است، توصیه میشود. همچنین استفاده از لباسهای روشن به دلیل جذب کمتر حشرات، ارجحیت دارد. خودداری از رفت و آمد غیرضروری به مناطق آلوده و شناخته شده به سالک در ساعات فعالیت پشه خاکی (غروب و شب) نیز از نکات مهم پیشگیری است.
رئیس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سیستم ایمنی کودکان ممکن است به اندازه بزرگسالان قوی نباشد و زخمهای ناشی از سالک در آنها میتواند شدیدتر باشد، در ادامه یادآور شد: افرادی که به دلیل بیماریهایی مانند ایدز، سرطان، پیوند اعضا یا مصرف داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی، سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، بیشتر در معرض ابتلا به فرمهای شدیدتر سالک قرار میگیرند.
نهبندانی توصیه کرد: همیشه در مناطق پرخطر از لباسهای پوشیده، پشهبند و دورکنندههای حشرات بهویژه در ساعات غروب و شب استفاده شود. در صورت مشاهده هرگونه زخم پوستی مشکوک، بهویژه پس از بازگشت از مناطق آلوده، فورا به پزشک مراجعه کنید.
رئیس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأکید کرد که درمان بیماری سالک به نوع سالک (پوستی یا احشایی) و شدت بیماری بستگی دارد و حتما باید زیرنظر پزشک انجام شود و هیچ درمان خانگی یا خودسرانهای برای سالک توصیه نمیشود.
وی گفت: درمان دارویی شامل داروهای تزریقی در موارد شدید، داروهای خوراکی و داروهای موضعی برای زخمهای سطحی است که این داروها باید با دوز و دوره درمانی مشخص توسط پزشک تجویز و مصرف شوند. تمیز نگهداشتن زخمها برای جلوگیری از عفونتهای باکتریایی ثانویه و پانسمان منظم زخمها طبق دستور پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین تأکید کرد: پوشاندن زخم سالک در طول درمان یکی از مهمترین راهکارهای پیشگیری از انتقال این بیماری است.