به گزارش شهرآرانیوز، مهدی برجی امروز، سهشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴، در نشست با اصحاب رسانه، ضمن گرامیداشت یاد شهدا و جانبازان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، به فعالیتها و چالشهای این سازمان در حوزه حمایت اجتماعی و خدماترسانی اشاره کرد و یادآور شد: در این مدت، حمله موشکی رژیم صهیونیستی به ساختمانهای بهزیستی در قصرشیرین، منجر به شهادت یکی از همکاران و زخمیشدن چند تن دیگر شد. همچنین ساختمانهای مجاور مورد اصابت قرار گرفتند که آسیب جدی به ساختمان شیرخوارگاه، وارد شد. این حوادث باعث شد که سازمان بهزیستی شکایتی به مجامع بینالمللی ارائه دهد و اقدامات لازم برای جبران خسارات انجام شود.
برجی بیان کرد: تعداد مددجویان تحت پوشش این سازمان در استان ما حدود ۶۰۰ هزار نفر است که بیشتر آنها اقشار آسیبپذیر هستند. از این تعداد، ۳۲ هزار نفر دچار معلولیت شدید و نسبتاً شدید هستند و مستمری دریافت میکنند که مبلغ آن برای هر نفر، حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است؛ این مبلغ، هرچند کم، اما در کنار حمایتهای دیگر، نقش مهمی در زندگی این افراد دارد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی به فعالیتهای متنوع این سازمان در حوزه پیشگیری و نیز توانمندسازی اشاره کرد و حمایتهای دوران بارداری، کاشت حلزون، آموزشهای حرفهای، ورزشی و هنری برای افراد توانخواه و همچنین اشتغالزایی را برشمرد.
وی افزود: در ۷۳ مرکز «مثبتِ زندگی» که در ۳۲ شهرستان فعال است، بیش از ۶۳۰ نفر مددکار و روانشناس فعالیت میکنند. این مراکز، دسترسی آسان و سریع به خدمات حمایتی را برای مراجعان فراهم کردهاند.
برجی گفت: در حوزه سالمندی، آمار نشان میدهد که ۱۰.۳۱ درصد جمعیت استان خراسان بالای ۶۰ سال بوده و سالمند هستند. پیشبینیها حاکی از آن است که تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۱ درصد جمعیت کشور سالمند خواهند شد که این موضوع زنگخطری جدی برای نظام سلامت و خدمات حمایتی است. همچنین با کاهش نرخ تولد و افزایش سن بازنشستگی، نیاز به برنامهریزیهای دقیق و توسعه مراکز مراقبتهای روزانه و سالمندی احساس میشود.
وی با بیان اینکه در حوزه سلامت، میانگین امید به زندگی در کشور ۷۶ سال است، از آمار پایین فرزندآوری در خراسان رضوی ابراز نگرانی کرد و گفت: آسیبهای روانی و جسمی در مردان بیشتر است و مشکلاتی مانند کمتوانی ذهنی، ناشنوایی و نابینایی در مردان نسبتبه زنان بیشتر دیده میشود. همچنین نرخ مرگومیر نوزادان پسر بیشتر از دختران است و در کل، امید به زندگی در زنان بیشتر است.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی تأکید کرد: در حوزه آسیبهای اجتماعی، سازمان بهزیستی با برنامههای توانمندسازی، نگهداری در محیطهای امن و حمایتهای قضایی و روانشناختی، تلاش میکند تا از افراد درمعرضخطر ازجمله معتادان، کودکان آسیبدیده، زنان خشونتدیده و خانوادههای درمعرض آسیب حمایت کند. مراکز نگهداری و توانبخشی، از جمله مراکز معتادان بهبودیافته و کمپهای ترک اعتیاد، نقش مهمی در کاهش آسیبها دارند؛ هرچند چالشهایی مانند اعتیاد مجدد و عدم توانمندسازی کامل وجود دارد.
برجی در بخش دیگری از فعالیتها، به موضوع کودکان سرپرست در مراکز شبهخانواده اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، ۴۷ شیرخوار در این مراکز نگهداری میشوند؛ همچنین هزار و ۹۲۰ کودک در مراکز شبهخانواده در مشهد و سایر مناطق استقرار دارند. قرار است در هفته آینده، در تاریخ ۲ مردادماه، مرکز مجهز استعدادیابی کودکان مراکز شبهخانواده در مشهد افتتاح شود. این مراکز تلاش میکنند تا محیطی شبیه خانواده برای کودکان فراهم آورند و از نظر کیفیت خدمات، سطح بالایی را ارائه دهند؛ بهطوریکه کودکان از لوازمالتحریر، لباس و خوراک مناسب بهرهمند شوند و بتوانند از محرومیتهای عاطفی و اجتماعی تا حد امکان دور بمانند. تلاش میکنیم کودکان پس از رسیدن به هجدهسالگی، با حمایت خیرین و مؤسسات، وارد زندگی مستقل شوند.
وی ادامه داد: همچنین در تلاش برای بازگرداندن کودکان به خانوادههای زیستیشان، مادران این کودکان که اغلب دچار بحرانهای شدید اجتماعی و روانی هستند، تحت حمایت روانشناختی قرار میگیرند. در مشهد، کودکانی که در خانههای اقوام نگهداری میشوند، خدمات متنوعی دریافت میکنند و هدف این است که آنها در محیطهای خانوادگی و امن رشد کنند.
برجی همچنین به خدمات اورژانس اجتماعی درخصوص زنان و کودکان آسیبدیده اشاره کرد و گفت: در موارد کودکآزاری یا خشونت خانگی، حتی بدون حکم قضایی تا ۲۴ ساعت مداخله میکنیم.
مدیرکل سازمان بهزیستی خراسان رضوی، در ادامه نشست خبری به تشریح عملکرد اورژانس اجتماعی و خدمات مراکز سالمندی پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
برجی با اشاره به تماسهای اورژانس اجتماعی در استان گفت: سال گذشته، ۲۰ هزار تماس با خط ۱۲۳ ثبت شده که تنها ۳۶۹ مورد، نیاز به اعزام تیم داشته است. ۲۶ درصد تماسها مربوط به افکار خودکشی، ۲۰ درصد کودکآزاری، ۸ درصد همسرآزاری، ۲ درصد سالمندآزاری و یک درصد فرار از منزل بوده است.
وی درباره تخلفات مراکز سالمندی گفت: سال گذشته، ۳۶ جلسه نظارتی برگزار و ۳ مرکز متخلف تعطیل شدند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در ادامه عنوان کرد: بیشترین آمار رهاکردن کودکان، معلولان و سالمندان را در مشهد داریم و افراد از استانهای دیگر، افراد نیازمند کمک را در این شهر رها میکنند.
در پایان این نشست، شهره شاهرودی، معاون توانمندسازی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی، اعلام کرد: این سازمان سال گذشته، ۴۹۰۰ تعهد ایجاد اشتغال داشته که درنهایت، ۵ هزار و ۲۴۳ مورد اشتغال برای افراد مددجو ایجاد کرده است.