به گزارش شهرآرانیوز، «الدانیز گوسینوف» در برنامه آنلاین «سنگر پیکار» افزود: این تصمیم روسیه پیامدهای قابل توجهی برای منطقه آسیای مرکزی دارد.
به باور او، روسیه با این اقدام حضور خود را در این منطقه تقویت میکند و جایگاه خود را به عنوان یکی از بازیگران اصلی تثبیت میسازد. اما هدف نهایی مسکو، آسیای مرکزی نیست؛ بلکه استفاده از این منطقه به عنوان سکوی پرش برای نفوذ عمیقتر به افغانستان و جنوب آسیاست. از نگاه کرملین، افغانستان دروازهای برای گسترش نفوذ در مناطق راهبردی دیگر است.
گوسینوف با اشاره به جمعیت حدوداً ۴۰ میلیونی افغانستان، آن را بازاری بکر و گسترده برای کالاهای روسی از جمله آرد، گندم، برنج، مصالح ساختمانی و حتی تجهیزات نظامی دانست.
او همچنین تأکید کرد که افغانستان میتواند برای روسیه منبع اطلاعات مهم در زمینههایی، چون تروریسم، قاچاق مواد مخدر و شبکههای غیرقانونی باشد.
به باور این تحلیلگر، دسترسی به چنین اطلاعاتی، به ویژه در فضایی که قدرتهای بزرگ در حال رقابت برای نفوذ هستند، جایگاه جهانی روسیه را ارتقا میبخشد.
گوسینوف افزود که اگر کشوری بر مسیرهای ترانزیتی و زیرساختهای کلیدی اوراسیا، به ویژه در افغانستان، تسلط یابد، میتواند به بازیگری تعیینکننده در منطقه و حتی در سطح بینالمللی تبدیل شود.
به گفته او، همین موضوع باعث خواهد شد کشورهایی، چون چین، کشورهای آسیای مرکزی، و حتی قدرتهای اروپایی، برای مشورت و همکاری در حوزه افغانستان، به روسیه رجوع کنند.
در پایان، گوسینوف با اذعان به دشواریها و موانع پیش روی روسیه در اجرای این پروژهها، تأکید کرد که هر قدم مسکو در جهت نزدیک شدن به افغانستان، بخشی از یک رویکرد راهبردی برای افزایش اهمیت ژئوپلیتیکی روسیه است.
به باور او، افغانستان میتواند به هاب جدید لجستیکی اوراسیا تبدیل شود، و اگر روسیه بتواند این موقعیت را در کنترل خود بگیرد، موقعیتی ممتاز در نظم آینده جهانی برای خود رقم خواهد زد.
این در حالی است که الکساندر کنیازف، پژوهشگر ارشد روس نیز اخیرا به بررسی پیامدهای به رسمیتشناسی طالبان، پرداخته و هشدار داد: «غرب ممکن است از گروههای ضدطالبان حمایت کند.»
کنیازف با اشاره به واکنشهای محدود غرب به این تحول، خاطرنشان کرد که ایالات متحده و متحدانش تاکنون اقدام ملموس و قاطعی در قبال افغانستان انجام ندادهاند.
با این حال، وی نشانههایی مانند صدور مجدد حکم بازداشت رهبران طالبان از سوی دادگاه کیفری بینالمللی و مواضع سختگیرانه غرب در سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر را زمینهساز واکنشهای آتی دانست.
این تحلیلگر روس هرگونه بازگشت غرب به مداخله نظامی مستقیم را بعید ارزیابی کرد، اما احتمال حمایت از بازیگران غیردولتی ضد طالبان و برخی گروههای تروریستی را منتفی ندانست.
از سوی دیگر، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز سهشنبه در پایان نشست وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای در چین، خواستار «وفاق ملی» در افغانستان و مشارکت اقوام و گروههای سیاسی در ساختار قدرت شد.
او همچنین گفت تقریباً تمام اعضای این سازمان روابط خود با طالبان را تقویت کردهاند.