به گزارش شهرآرانیوز، اسماعیل بقائی دوشنبه ۳۰ تیرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن ابراز انزجار، تاسف و تاثر از آنچه در غزه میگذرد گفت: در دو سال گذشته شاهد نسل کشی بیسابقه بودیم و آنچه به این طرح محو استعماری فلسطین اضافه شد، سواستفاده از غذا و آب برای کشتار بوده است.
وی با بیان اینکه هیچ محموله غذایی و دارویی اجازه ورود به غزه را ندارد، گفت: در این چند روز صدای استغاثه مردم فلسطین را شنیدیم و خبرنگاران همچنان در حال انعکاس این شرایط غیرانسانی هستند. وجدان بشری در وضعیت بیحسی مطلق قرار گرفته و این بدترین چیزی است که اسرائیل آن را بر وجدان بشر تحمیل کرده و کشتار و جنایات را عادی کرده است. نزدیک به ۱۵۰ انسان بیگناه در ۲۴ ساعت و در حال دریافت غذا از سازمان به اصطلاح مردم نهاد آمریکایی کشته شدند. رژیم اسرائیل از صف غذا برای کشتار مردم استفاده میکند و کلمهای نمیتواند شدت و زشتی این جنایت را توصیف کند.
تحریم گزارشگر حقوق بشر نقطه عطف حمایت آمریکا از اسرائیل بود
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه جامعه جهانی ازاین آزمون سربلند بیرون نیامد، گفت: سازمان همکاری اسلامی باید نشستی اضطراری برگزار کند و ایران این موضوع را به این سازمان منعکس کرده است. سازمانها و نهادهای حقوق بشری و دیوانهای بینالمللی در این زمینه درماندهاند و مورد ارعاب و تهدید قرار گرفتند و از ایفای نقش خود جا ماندند. تحریم گزارشگر حقوق بشر نقطه عطف حمایت آمریکا از اسرائیل بود و استعفای دسته جمعی اعتراض به شکسته شدن حرمتها و حریمهای اخلاقی و حقوقی در نتیجه جنایات رژیم صهیونیستی بود.
جنایت آستانه اشرفیه به عنوان یکی از نقاط تاریک اقدامهای رژیم صهیونیستی ثبت شد
بقائی گفت: امروز میزبان آقای صابر تنها بازمانده خانواده شهید صابر هستیم که جان خود را در راه ارتقای علم و دانش و توسعه ایران تقدیم کردند. جنایت آستانه اشرفیه یکی از نقاط تاریک رژیم صهیونیستی ثبت شد و امروز هم بردار شهید صابر در جمع ما هستند تا به عنوان کسی که این جنایت را لمس کرده و داغدار است برای ما سخن بگویند و به نشانه تکریم خانواده شهدا اینجا باشند.
بردار شهید صابر: خانوادهام به جرم ارتقای علم به شهادت رسیدند
در ادامه این نشست خبری برادر شهید دانشمند دکتر «سیدمحمدرضا صدیقی صابر» پشت تریبون قرار گرفت و گفت: من، سید علیرضا صدیقی صابر، برادر شهید دانشمند دکتر سید محمدرضا صدیقی صابر و عموی شهیدان سید حمیدرضا، سید مهیا، سید فاطمهزهرا و یاس صدیقی صابر هستم. رژیم صهیونیستی ۱۵ نفر از خانواده و عزیزان من را در یک لحظه به شهادت رساند و من، آخرین بازمانده از یک خانواده بزرگ هستم.
وی ادامه داد: برادر من، یک فعال علمی و استاد برجسته دانشگاه در رشته مهندسی مکانیک بود. برادرزاده من که در روز نخست حملات به شهادت رسید، یک دانشآموز نخبه در رشته ریاضی بود. من، قطعات پیکر اعضای خانوادهام را با دستان خود جمعآوری کردم؛ فقط به جرم اینکه خانوادهام در تلاش برای توسعه و سربلندی ایران بود.
سید علیرضا صدیقی صابر که تصاویر شهدای این حمله را در دست داشت با اشاره به آنها گفت: کمی به این تصاویر نگاه کنید؛ اینها تصاویر شهدایی هستند که در حمله صهیونیستی اسرائیل در شهرستان آستانهاشرفیه، در بامداد روز سوم، به شهادت رسیدند. سید محمدرضا صدیقی، برادر من و همسرشان زهرا صابر، دختر دانشجویشان که دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه اصفهان بود؛ حمیدرضا صدیقی، دانشآموز؛ مهیا صدیقی، دانشآموزی که من دیروز با او خاطراتی را زنده کردم. همان خاطراتی که مهیا برایشان لالایی میخواند تا بخوابند و خودش هم بعدتر بخوابد. دفترچه خاطرات مهیا هنوز باقیست؛ در آن از مدرسه و معلمش نوشته بود. پدرخانم و مادرخانم دکتر صدیقی، همچنین یاس صابر، خواهرزاده همسرش؛ برادر خانم ایشان، حامد صدیقی؛ حامد صابر و همسرش، احمری میلان صابر؛ و امیرعلی، خواهرزاده همسرشان، و همسایگانی که ناعادلانه در این جنگ به شهادت رسیدند.
هدف رژیم صهیونیستی فقط دانشمندان و محققان نیست؛ هدف او، مردم ایران هستند
دکتر «سیدمحمدرضا صدیقی صابر» با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی با بیرحمی تمام، دو بار به منزل برادر من و منزل پدرِ همسرش حمله کرد، افزود: بار اول در تهران، برادرزاده من به شهادت رسید و برادرم بههمراه همسرش تلاش کردند جان او را نجات دهند. شدت آتشسوزی آنقدر زیاد بود که سه بار با پتوی خیس به داخل خانه رفتند و خودِ دانشمند دچار سوختگی شدید شد. این حادثه در همان شب اول رخ داد، اما تلاشهای آنها بینتیجه ماند.
وی ادامه داد: بار دوم، دشمن صهیونیستی به خانه پدری ما در آستانهاشرفیه حمله کرد و تمام اعضایی را که در مراسم سوگواری حمیدرضا آنجا حضور داشتند، بیرحمانه به شهادت رساند. امروز، از خانه برادر و خانه پدری ما هیچچیز باقی نمانده است. این تصویریست از همان خانهای که هزاران خاطره در آن داشتیم. تصویری از مهیا صدیقی و فرزندان دکتر صدیقی، و خودِ دکتر صدیقی که این عکس را در روز فارغالتحصیلی فرزندش گرفته بود؛ دختر دانشجویش، دکتر فاطمه صدیقی.
برادر شهید با مخاطب قرار دادن مردم گفت: مردم! هدف رژیم صهیونیستی فقط دانشمندان و محققان نیست؛ هدف او، مردم ایران هستند و هر کسی که برای عزت و استقلال ایران تلاش میکند. من این واقعیت را فقط نشنیدهام؛ آن را از نزدیک و به قیمت خون همهی خانوادهام لمس کردهام. همان رژیمی که در نخستین روزهای حملهاش، به نام میهن، خط لولهی آب در شمال تهران را هدف قرار داد تا مردم ایران را از زندگی محروم کند.
وی افزود: مطالبه جدی من، بهعنوان خانواده شهید، این است که وزارت امور خارجه با قدرت نسبت به احقاق حق ما و ملت ایران در مجامع بینالمللی اقدام کند و اجازه ندهد خون این شهیدان پایمال شود.
ترامپ و نتانیاهو دروغگویان بزرگ قرن حاضرند
برادر شهید صدیقی صابر در پایان سخنانش گفت: در اینجا باید با صدایی رسا و بلند خطاب به رسانهها اعلام کنم که ترامپ و نتانیاهو به شما دروغ گفتند. کدامیک از این شهدا فعالیت هستهای داشتند؟ ادعای ساخت سلاح هستهای، یک دروغ بزرگ و آشکار بود؛ دروغی که ترامپ و نتانیاهو با توسل به آن تلاش داشتند با اراده ملت ایران ــ ملتی که خواهان استقلال، پیشرفت و توسعه است ــ مقابله کنند. ترامپ و نتانیاهو دروغگویان بزرگ قرن حاضرند و رسانهها ــ هر یک با تعهد به راستی و صداقت ــ موظفاند این حقیقت آشکار را به گوش جهانیان برسانند. وظیفه همه مدیران، مسئولان، نظامیان و آحاد ملت ایران در برابر خون پاک این شهدا ــ و تمامی شهدای تجاوز اخیر ــ آن است که با اتحاد، از دولت جمهوری اسلامی ایران مطالبه کنند که در این مسیر اقداماتی عملی، قاطع و راهبردی اتخاذ کند؛ اقداماتی که هیچ دشمن یا قدرت متجاوزی حتی جرئت تصور تعرض به خاک پاک میهن و مردم شریف ما را در ذهن خود نداشته باشد.
از هیچ فرصتی برای مستندسازی جنایات اسرائیل کوتاهی نخواهیم کرد
اسماعیل بقائی، پس از پایان سخنان برادر شهید صدیقی صابر، گفت: به روح شهیدانمان درود میفرستیم و به عنوان وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی کشور، این تعهد را میدهیم که از هیچ فرصتی در سطح بینالمللی برای مستندسازی این جنایات، پیگیری حقوق ملت ایران و مؤاخذه و پاسخگو کردن جنایتکارانی که بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم در ارتکاب این تجاوز وحشیانه و کشتار هممیهنانمان نقش داشتهاند، کوتاهی نخواهیم کرد.
وزرات امور خارجه مسئول استفاده از دیپلماسی برای احقاق حقوق مردم است
در ادامه این نشست خبری، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره مذاکرات پیش روی ایران و اروپا گفت: سطح گفتوگوهای ما با سه کشور اروپایی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عمدتاً در سطح معاونان وزیر بوده است. ولی بهعنوان یک اصل کلی، ما در وزارت امور خارجه، که متولی و مسئول استفاده از دیپلماسی برای احقاق حقوق ملت ایران هستیم، هرجا که احساس کنیم میتوانیم از این ابزار برای صیانت از حقوق و منافع ایران استفاده کنیم، قطعاً درنگ نخواهیم کرد. فارغ از اینکه دیگران چه حرفهایی میزنند یا چه ضربالاجلهای تصنّعی ممکن است مطرح شود. این مسائل ما را بازنمیدارد از اینکه وظیفه خود را برای پیگیری حقوق ملت ایران با جدیت دنبال کنیم.
ادعای موافقت ایران با غنی سازی زیر یک درصد صحت ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا درباره ادعاهای وزیر امور خارجه سابق آمریکا پیرامون موافقت ایران با غنیسازی زیر یک درصد و هدف از بیان آن گفت: هدف اینگونه اظهارات را باید از خود آنها پرسید که نیتشان چیست، اما چنین چیزی وجود نداشته است. این ادعاها را باید در چارچوب دعواها و مباحث داخلی ایالات متحده دید و تحلیل کرد؛ مباحثی که میان دو حزب در جریان بوده و بنابراین باید آن را در همان قالب سنجید و نه بهعنوان گزارههایی واقعی.
طرف اروپایی در اجرای برجام در جایگاه متهم قرار دارد
بقائی در ادامه پاسخ به ایرنا درباره دیدگاه وزرات امور خارجه درباره پیشنهاد اروپا مبنی بر تعویق زمان فعالسازی «اسنپبک» هم گفت: موضع ما، موضعی ثابت، یکسان و اصولی بوده است. وزیر امور خارجه دیروز نامهای را خطاب به سه کشور عضو برجام (سه کشور اروپایی)، چین، روسیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارسال کردند و مواضع حقوقی جمهوری اسلامی ایران را بیان نمودند. توسل به آنچه بهعنوان اسنپبک از آن یاد میشود، بیمعنا، غیرقابل توجیه، غیرحقوقی و غیراخلاقی است. به این دلیل که اولاً کاهش تعهدات از سوی ایران، بر اساس بند صریح مندرج در برجام صورت گرفته است. ایران، پس از خروج آمریکا از توافق و پس از آنکه یک سال به طرفهای اروپایی فرصت داد تا خروج آمریکا را جبران کنند، تصمیم گرفت اقدامات جبرانی خود را بهصورت تدریجی آغاز کند. ما تعهداتمان را کاهش دادیم؛ درحالیکه خودِ طرفهای اروپایی، به دلیل قصور و تقصیر در ایفای تعهداتشان طبق برجام، در جایگاه متهم قرار دارند. بدتر از آن اینکه، پس از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، نه تنها آن را محکوم نکردند، بلکه با برخی موضعگیریها درصدد توجیه این تجاوز نیز برآمدند.
کشورهای اروپایی عضو برجام هیچ توجیه اخلاقی، سیاسی و منطقی برای استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ ندارند
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه پاسخ به ایرنا با اشاره به اینکه موضوع، با اقداماتی که رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران انجام دادند، اساساً تغییر کرده است، گفت: بنابراین، کشورهای اروپایی عضو برجام هیچ توجیه اخلاقی، سیاسی و منطقی برای استفاده از قطعنامهای که خودشان زمینهساز عدم اجرای آن بودهاند، بهمنظور بازگرداندن تحریمها ندارند. ما کاملاً آگاه هستیم که متأسفانه جهان، جهانی مبتنی بر حق و عدالت نیست. با این حال، کشورهای اروپایی از این ابزار برای تهدید ایران استفاده میکنند. اما واقعیت این است که در صورت عملیاتیشدن چنین تهدیدی، معنای آن این خواهد بود که کشورهای اروپایی اساساً هیچگونه نقشآفرینی در روندهای مذاکراتی مرتبط با موضوع هستهای ایران برای خود قائل نیستند و عملاً خود را از هرگونه نقش در این زمینه محروم خواهند کرد.
فرستاده ویژه رئیسجمهور به روسیه، حامل پیام و دیدگاه کلان ایران درباره تحولات منطقهای و بینالمللی بود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر علی لاریجانی به مسکو و دیدار با رئیس جمهور روسیه هم گفت: آقای دکتر لاریجانی، بهعنوان فرستاده ویژه رئیسجمهور، حامل پیام و دیدگاه کلان جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه، تحولات بینالمللی و همچنین روابط دوجانبه بودند. آقای لاریجانی دیدار بسیار خوبی با رئیسجمهور روسیه داشتند که در آن، درباره طیف متنوعی از موضوعات، بهویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقهای پس از تحولات سهـچهار هفته اخیر، گفتوگو شد.
وی ادامه داد: اینکه کشورها با توجه به اهمیت موضوعات و در واکنش به تحولات، فرستادگانی را به کشورهای هدف اعزام میکنند، امری متعارف است. آقای لاریجانی نیز پیشتر، در همین جایگاه، سفرهایی از جمله به روسیه داشتهاند. بنابراین، این سفر هم در همان چارچوب متعارف صورت گرفته و وزارت امور خارجه نیز در جریان این سفر بوده است.
هر سه سفیر سه کشور اروپایی در تهران حضور دارند
اسماعیل بقائی در ادامه گفت: بسیاری از سفارتخانهها که به دلیل نگرانی از تحولات مربوط به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، موقتاً تعداد اعضای خود را کاهش داده یا برخی از آنها بهطور موقت تعطیل شده بودند، مجدداً فعالیت خود را از سر گرفتهاند. در حال حاضر، هر سه سفیر سه کشورهای اروپایی در تهران حضور دارند و فعالیت سفارتخانههایشان ادامه دارد.
نشست ایران و تروئیکای اروپایی در استانبول و در سطح معاونان وزرای خارجه برگزار خواهدشد
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در خصوص گفتوگو میان جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی، همانطور که پیشتر اعلام شد، این نشست در مکانی خارج از اروپا، یعنی در استانبول، برگزار خواهد شد. این نشست در سطح معاونان وزرای امور خارجه و با حضور معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار میشود.
موضوع گفت و گوی ایران و اروپا، رفع تحریم و اختلافهای هستهای است
بقائی در توضیح موضوع این نشست گفت: موضوع گفتوگوها نیز روشن است: رفع تحریمها و مسائل مرتبط با برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران. با این تفاوت که جمهوری اسلامی ایران در این نشست، مطالبات خود را بهصورت جدی مطرح خواهد کرد. کشورهای اروپایی باید نسبت به مواضع ناصوابی که در جریان تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا اتخاذ کردند، پاسخگو باشند. این سه کشور، به عنوان اعضای برجام و طرفهایی که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را بهصورت اجماعی پذیرفتهاند، دارای مسئولیتهای حقوقی، قانونی و اخلاقی بودند تا این تجاوزات را محکوم کنند؛ امری که متأسفانه محقق نشد. برخی از این کشورها حتی مواضعی توجیهگرایانه در حمایت از رژیم صهیونیستی و ایالات متحده اتخاذ کردند. طرفهای اروپایی باید نسبت به این رفتارها پاسخگو باشند. بنابراین، این جلسه از سوی جمهوری اسلامی ایران، نشستی مطالبه گرایانه خواهد بود که در آن، موضوعات هستهای و رفع تحریمها مورد بررسی قرار میگیرد.
ادعای مقامهای آمریکایی درباره آسیب رساندن به تاسیسات هستهای ایران، مدرک جرم است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی در مورد اظهارات مقامات آمریکایی پیرامون آسیبرسانی به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران، گفت: همین سخنان، خود گواهی بر پذیرش ارتکاب اقدامی غیرقانونی و جنایتکارانه علیه ملت ایران است. این اظهارات و اقدامات، اسنادی خواهند بود که بیتردید از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد استفاده قرار خواهند گرفت تا ماهیت غیرقانونی اقدامات آمریکا را به اثبات برسانند. آیا افتخارآمیز است که کشوری مانند ایالات متحده ــ که عضو دائم شورای امنیت، یکی از سه امین معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای (NPT) و پیشنهاددهنده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در سال ۲۰۱۵ است ــ چنین اصراری بر تخریب برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران داشته باشد؟ قطعنامهای که بهطور رسمی، برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران، از جمله حق غنیسازی، را به رسمیت شناخته است. این اقدامات نه تنها افتخاری برای آمریکا نیست، بلکه مسئولیت آنها را سنگینتر میکند و کار جمهوری اسلامی ایران را برای اثبات اقدام غیرقانونی و احراز مسئولیت بینالمللی دولت ایالات متحده در قبال این تخلف آشکار، آسانتر میسازد.
ایران در پنج دهه گذشته با سخاوت بزرگترین میزبان پناهندگان افغان بوده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص روند بازگشت اتباع افغانستانی نیز گفت: ابتدا لازم میدانم مفهومی را اصلاح کنم. بحث بر سر «تسهیل بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغانستانی» است. همانطور که مستحضرید، جمهوری اسلامی ایران در پنج دهه گذشته بزرگترین میزبان پناهندگان بوده است. در این مدت، ملت ایران با مهربانی و سخاوت، آنچه در توان داشتهاند را با خواهران و برادران افغانستانی خود شریک شدهاند.
ایران با مهاجرت مبتنی بر قانون مشکلی ندارد
بقائی با اشاره به اینکه جامعه بینالمللی نیز بارها بر رویکرد مسئولانه و اخلاقی جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران در زمینه میزبانی از پناهندگان افغانستانی تأکید کرده، خاطرنشان کرد: آنچه در یک سال اخیر انجام شده، در واقع تلاش برای ساماندهی موضوع پناهندگی و مهاجرت است. این موضوع باید بهصورت قانونمند انجام شود؛ ما با مهاجرت مبتنی بر قانون هیچ مشکلی نداریم.
حفظ کرامت انسانی پناهندگان برای ایران مهم است
وی با تاکید بر اینکه در اجرای این روند، حفظ کرامت انسانی پناهندگان برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: به همین منظور، در تماسها و مشورتهای نزدیک با مقامات ذیربط در حکومت موقت افغانستان، همواره این موضوع را پیگیری کردهایم. در سه تا چهار روز اخیر نیز این مراودات افزایش یافته و ارتباطاتی با مقامات محلی در هرات و همچنین در این سوی مرز، از جانب جمهوری اسلامی ایران برقرار شده است.
ایران به دلیل تحریم از دریافت کمک بین المللی به عنوان کشور پناهندهپذیر محروم بوده است
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اینکه کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل نیز قرار است بهزودی از ایران بازدید کند، ادامه داد: مطالبه همیشگی ما از جامعه بینالمللی، بهویژه نهادهای امدادرسان و خصوصاً کمیساریای عالی پناهندگان، آن بوده که از جمهوری اسلامی ایران در میزبانی از پناهندگان حمایت کنند. متأسفانه این حمایت در چند دهه گذشته محقق نشده است. نهتنها محقق نشده، بلکه ما به دلیل مواجهه با تحریمهای ظالمانه، از دریافت کمکهایی که بهطور معمول به کشورهای پناهندهپذیر ارائه میشود نیز محروم بودهایم. خوشحالیم که کمیسر عالی پناهندگان اکنون از نزدیک در جریان این مسائل قرار گرفته و با این چالش بزرگ که ایران طی چند دهه با آن روبهرو بوده، آشنا شده است. ما انتظار داریم که حضور ایشان در دو سوی مرز، زمینهساز شکلگیری نگاه واقعبینانهتری در کمیساریای عالی پناهندگان شود و به حمایت گستردهتر جامعه جهانی از موضوع پناهندگان افغانستانی بینجامد.
سهشنبه ۳۱ تیر؛ تهران میزبان جلسه سه جانبه ایران، روسیه و چین
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره رایزنیهای ایران با چین و روسیه در حوزه مذاکرات احیای برجام گفت: روسیه و چین، هر دو از اعضای برجام و نیز اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند و طبعاً میتوانند در هر روندی که در شورای امنیت شکل بگیرد، نقشآفرینی کنند. در عین حال، جمهوری اسلامی ایران مواضع همسویی با هر دو کشور داشته و روابط دوجانبه مناسبی با چین و روسیه برقرار است.
بقائی ادامه داد: در خصوص موضوع «پسگشت (Snapback)، طی یک سال گذشته مشورتهای خوبی با این دو کشور داشتهایم. اتفاقاً فردا (سهشنبه ۳۱ تیر) نیز جلسهای سهجانبه میان ایران، روسیه و چین در تهران برگزار خواهد شد؛ نشستی در سطح مدیرانکل، با محوریت گفتوگو پیرامون مسائل هستهای، که طبعاً بحث بازگشت تحریمها نیز یکی از موضوعات مطرح در این جلسه خواهد بود.
وی افزود: بنابراین، ما در تعامل و رایزنی مستمر با این کشورها هستیم تا بتوانیم یا از شکلگیری این وضعیت جلوگیری کنیم، یا تبعات احتمالی آن را به حداقل برسانیم. چنانکه پیشتر نیز توضیح دادهام، از منظر حقوقی، منطقی، اخلاقی و سیاسی، هیچگونه مبنا و دلیل موجهی برای بازگشت تحریمهایی که طبق برجام لغو شدهاند، وجود ندارد.
ایران پیگیر بازداشت شهروندان ایران در امریکا است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات این نهاد در رابطه با شرایط اتباع ایرانی در آمریکا گفت: در سطح رسانهای درباره اتفاقاتی که علیه شهروندان و اتباع ایرانیِ مقیم آمریکا صورت گرفته، موضعگیری کردیم. تعرضاتی انجام شده و بازداشتهایی در یک ماه اخیر رخ داده که این اقدامات، هم با اصول و مبانی حقوق بشر مغایر است و هم نشاندهنده رویکرد نژادپرستانه متولیان امور امنیتی و انتظامی در آمریکا. صرفاً بهخاطر تابعیت ایرانی، جمعی از ایرانیان مقیم را در معرض بازداشت و سایر اقدامات ایذایی قرار دادهاند. ما نیز از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران و همچنین از طریق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در آمریکا (سفارت پاکستان در واشنگتن) این موضوع را بهصورت رسمی پیگیری کردهایم و بر ضرورت دسترسی اتباع ایرانی به حقوق کنسولی تأکید کردهایم.
وی ادامه داد: در مورد آن شهروند خاصی که به آن اشاره کردید، اتهامی که مطرح شده همان اتهام کلیشهای "دور زدن تحریمها"ست. اساساً تحریمهای آمریکا علیه ایران غیرقانونی است و ما هیچ مبنای قانونی برای آنها قائل نیستیم. با این حال، آمریکا طی چند دهه اخیر، تعداد زیادی از اتباع ایرانی را با همین مبنا تحت پیگرد قرار داده و برای آنها کیفرخواست صادر کرده است. این مورد خاص نیز بهطور ویژه از سوی دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در حال پیگیری است.
تاکید ایران بر ضرورت حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه
اسماعیل بقائی در پاسخ به پرسشی درباره رویکرد ایران نسبت به تحولات سوریه گفت: در رابطه با تحولات سوریه، مواضع ما بهصورت صریح بیان شده است. ما بر ضرورت حفظ یکپارچگی، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه تأکید داریم. اقدامات رژیم صهیونیستی قطعاً نقض فاحش منشور سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل است و هیچ توجیه یا دلیلی برای این تعرضات وجود ندارد. درعینحال، این اقدامات معنادار است از این جهت که رژیم صهیونیستی هیچ حد و مرزی برای دستاندازی به کشورهای دیگر قائل نیست. در حالیکه در لبنان مکرراً مرتکب نقض آتشبس میشود و در فلسطین اشغالی مشغول نسلکشی است، در کشورهای دیگر نیز به اقدامات تجاوزکارانه خود ادامه میدهد.
وی ادامه داد: یکی از نکات مهم این است که تقریباً همه کشورهای منطقه درباره این موضوع موضعگیری کردهاند و نسبت به سیاستهایی که رژیم صهیونیستی در تلاش است بر دیگر کشورها تحمیل کند، واکنش نشان دادهاند.
بیچاره نوبل و بیچاره صلح
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی پیرامون طرح درخواستهایی برای اعطای جایزه صلح نوبل به رئیس جمهور امریکا گفت: در یک جهان عادلانه و ایدهآل، بیتردید یکی از شایستهترین افراد برای دریافت جایزهای همچون نوبل صلح، خانم فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی فلسطین، است؛ کسی که با وجود فشارها و تهدیدهای فراوان، همچنان خود را مدافع حقوق ملت فلسطین میداند و در این مسیر استوار ایستاده است.
وی ادامه داد:، اما واقعیت آن است که ما فاصلهای عمیق و تأسفبار با چنین جهان ایدهآلی داریم. نه تنها از عدالت، بلکه بهنظر میرسد که امروز در جهانی زندگی میکنیم که دچار نوعی وارونگی ارزشی شده است؛ جهانی که در آن، سوابق جایزه صلح نوبل، هرچند با نامهایی، چون نلسون ماندلا ــ به دلیل مبارزه با آپارتاید ــ درخشان مینماید، اما اکنون در نقطهای ایستادهایم که نمادهای آپارتاید و تبعیض نژادی، و کسانی که نزد افکار عمومی و مراجع بینالمللی، به ارتکاب نسلکشی و تجاوز به کشورهای مستقل متهم هستند، خود را در جایگاهی میبینند که برای دیگران نامزدی جایزه صلح را پیشنهاد دهند.
یقائی خاطرنشان کرد: این واقعیت، نهتنها تأسفبرانگیز، بلکه گویای عمق انحراف معیارهای اخلاقی در نظم جهانی امروز است. از سوی دیگر، نباید فراموش کرد که این جایزه، پیشتر نیز به افرادی همچون شیمون پرز اعطا شده است؛ فردی که خود در کارنامهاش سوابق سنگینی از جنگافروزی و مشارکت در اشغال سرزمینهای فلسطینی به چشم میخورد. بنابراین، نمیتوان در جهان کنونی، برای چنین جوایزی اعتبار و اصالت چندانی قائل شد. در نهایت، تنها میتوان گفت: «بیچاره نوبل و بیچاره صلح»؛ آنگاه که ارزشهایش قربانی سیاستزدگی، تبعیض و وارونگی حقیقت میشوند.
حملات رژیم صهیونیستی به سوریه و کشورهای منطقه عبرتآموز است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اهداف رژیم صهیونیستی در حمله به کشورهای منطقه به ویژه سوریه گفت: نمیتوان برنامه رژیم صهیونیستی برای تضعیف کشورهای منطقه، تجزیه کشورهای اسلامی و استفاده از هر فرصتی برای ایجاد شکاف و چنددستگی میان گروههای اجتماعیِ تشکیلدهنده این کشورها را انکار کرد.
وی ادامه داد: در سوریه نیز همین قاعده را استفاده میکنند. با سوءاستفاده از وجود اقلیتهای قومی و مذهبی در این کشور، اقلیتهایی که در شرایط عادی بهصورت صلحآمیز و مسالمتآمیز با یکدیگر زندگی میکردند، رژیم صهیونیستی درصدد است مطامع و برنامههای خود را بر سوریه تحمیل کند. کسی شک ندارد که تمام این اقدامات، صرفاً بهانه هستند. علیرغم اینکه ظاهراً هیچ دشمنی آشکاری میان حاکمان جدید سوریه و رژیم صهیونیستی وجود ندارد، یا حداقل چنین چیزی اعلام نشده است، اما رژیم صهیونیستی از هر فرصتی برای ضربهزدن به زیرساختهای سوریه استفاده میکند. کاملاً مشخص است که هدف رژیم صهیونیستی، از بین بردن توانمندیها و انسجام سوریه است. کشورهای منطقه باید حتماً از اتفاقاتی که در یکی دو سال اخیر در منطقهی غرب آسیا رخ داده، بهویژه از نحوهی برخورد رژیم صهیونیستی با کشورهای مجاور، عبرتهای لازم را بگیرند. امیدواریم این تحولات موجب شود که کشورهای منطقه، رویکردهایی واقعبینانهتر در قبال تحولات منطقهای اتخاذ کنند.
همکاری با آژانس با در نظر گرفتن نظرات شورای عالی امنیت ملی و بهصورت موردی تنظیم و اجرا خواهد شد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره رابطه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما کماکان عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی و عضو معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهای (NPT) هستیم و موافقتنامه جامع پادمان نیز میان ایران و آژانس وجود دارد. با این حال، بهطور شفاف اعلام کردهایم که از رویکردهای اخیر آژانس، شورای حکام و شخص دبیرکل، به هیچ عنوان رضایت نداریم. ملت ایران از برخی رویکردهای آژانس که بهنوعی زمینه سوءاستفاده برای تعرض به کشور را فراهم کرده، ناراحت و عصبانی هستند.
بقائی ادامه داد: واکنشها نسبت به این رویکردهای ناصواب نیز آشکار بوده است؛ از جمله واکنش مجلس شورای اسلامی که در پاسخ به این اقدامات، قانونی را در خصوص نوع همکاری با آژانس به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه، شیوه و نحوه همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متفاوت خواهد شد. این همکاریها از این پس بر اساس چارچوب قانونی مصوب مجلس، با در نظر گرفتن نظرات شورای عالی امنیت ملی و بهصورت موردی تنظیم و اجرا خواهد شد.
رئیسجمهور به پاکستان سفر میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و پاکستان گفت: لازم میدانم از این فرصت استفاده کنم و به مردم و دولت پاکستان بهخاطر جانباختن تعداد زیادی از شهروندان پاکستانی در جریان سیل مهیبی که در روزهای اخیر رخ داد، تسلیت بگویم. روابط ما با پاکستان، رابطهای دیرپا و مبتنی بر پیوندهای تمدنی، تاریخی، فرهنگی و دینی است؛ بنابراین برای این روابط ارزش بسیار زیادی قائل هستیم. تماسهایی که در چند هفته اخیر با مقامات پاکستانی داشتهایم، از یکسو در ادامه رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای تقویت روابط با کشورهای منطقه و همسایه بوده، اما از سوی دیگر نمیتوان انکار کرد که این تماسها، بهویژه با کشورهای دوست و همسایه، پس از تجاوز رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته و تقویت شده است. این تماسها با پاکستان، بهعنوان یک کشور اسلامی که مردم آن علاقه زیادی به ایران و جمهوری اسلامی دارند، بسیار نزدیک و مؤثر بوده است.
بقائی خاطرنشان کرد: فکر میکنم ظرف هفتههای آینده، سفر رئیسجمهور به پاکستان انجام شود؛ البته جزئیات این سفر را باید از دفتر محترم رئیسجمهور پیگیری کرد. همین موضوع خود نشانگر اهمیتی است که ما برای روابط دوجانبه با پاکستان قائل هستیم. همچنین، این اهمیت از آن جهت بیشتر است که پاکستان، هم عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل است، و هم یکی از اعضای تأثیرگذار سازمان همکاری اسلامی.
درخواستهای غرب از ایران برای مذاکره از جدیت و حسننیت تهی است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره درخواستهای مذاکراتی غرب گفت: ما در این درخواستها، نشانهای از اصالت، جدیت و حسننیت نمیبینیم. علیرغم اینکه قرار است آخر هفته (جمعه)، با طرفهای اروپایی یک نشست مذاکراتی داشته باشیم، باید تأکید کنم که طرفهای اروپایی و آمریکا بدهی فوقالعاده بزرگی به ملت ایران دارند.
بقائی با تاکید بر اینکه ما طی دو دهه گذشته، بهطور مداوم مشغول دیپلماسی، گفتوگو و مذاکره بودهایم، گفت: اگر این طرفها کمی منصفانه به کارنامه خود نگاه کنند، واقعاً باید بسیار سپاسگزار ملت ایران باشند که با وجود همه بدعهدیهایی که صورت گرفته، جمهوری اسلامی ایران همچنان با مسئولیتپذیری کامل حاضر است موضوعات را در مسیر گفتوگو قرار دهد. شما نمیتوانید در میانه یک روند دیپلماتیک، دست به تجاوز نظامی علیه یک ملت بزنید و در عین حال مدعی باشید که خواهان صلح و گفتوگو هستید. این موضوع دیگر از حد تناقض و ضدونقیضگویی فراتر رفته است. بنابراین، لازمه شکلگیری گفتوگو آن است که طرفهای مقابل در این موضوع، جدیت نشان دهند؛ بهگونهای که هر انسان با هوش و عقل متوسط نیز باور کند که وقتی آنها از گفتوگو صحبت میکنند، واقعاً نیت جدی دارند. تا این لحظه، چنین چیزی برای ما اثبات نشده است؛ بلکه اقدامات آنها نشان داده که متأسفانه از گفتوگو، بهعنوان ابزاری برای پیشبرد رویکردهای جنگطلبانهشان استفاده کردهاند.
آلمان خود را به شریک جرم در تجاوز به ایران تبدیل کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نقش و اقدامات اخیر دولت آلمان در قبال ایران گفت: واقعیت این است که ما بهشدت گلهمند هستیم از رویکرد دولت آلمان، بهویژه در یک ماه اخیر. من واژهی "گلهمند" را بهعنوان سبکترین کلمهای که میتوانستم انتخاب کنم، بهکار بردم. استفاده از تعابیر ناپسند توسط مقامات آلمانی، از جمله اینکه «رژیم صهیونیستی مشغول انجام کار کثیف برای ماست»، از لحاظ حقوقی برای دولت آلمان مسئولیت بینالمللی ایجاد کرده و میکند؛ چراکه بهصراحت، یک اقدام تجاوزکارانه را توجیه میکند و میپذیرد که آلمان هم بخشی از این تجاوز است. این نکتهای است که ما انتظار داریم دولت آلمان نسبت به آن شفافسازی کند، موضع خود را اصلاح نماید و اجازه ندهد این رویکرد بهعنوان یک نقطه سیاه در تاریخ روابط دو ملت باقی بماند.
اروپا از نقش سازنده در پرونده هستهای ایران فاصله گرفته است
وی ادامه داد: در رابطه با موضوع هستهای نیز، کشورهای اروپایی، از جمله آلمان، باید نقش سازندهای در این فرایند ایفا کنند. اروپاییها باید در نظر داشته باشند که در مقطعی، این فرصت را داشتند که بهعنوان بازیگری سازنده در یک پروندهی چندجانبه مهم بینالمللی عمل کنند. اما متأسفانه، ارزش این فرصتی را که جمهوری اسلامی ایران در روند شکلگیری برجام در اختیارشان قرار داد، درک نکردند.
بقائی با اشاره به اینکه کشورهای اروپایی همچنان عضو برجام هستند و به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت متعهدند، گفت: بنابراین، انتظار میرفت در برابر تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی به تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران که نقض فاحش قطعنامه ۲۲۳۱ و مفاد برجام بود موضعی محکم، مستقل و مبتنی بر تعهدات حقوقی خود اتخاذ میکردند؛ اما این اقدام صورت نگرفت. از این رو، ما امیدواریم که در رویکردهای خود تجدید نظر کنند و در نظر داشته باشند که نباید فرصت نقشآفرینی سازنده و مسئولانه را از اتحادیه اروپا سلب کنند.
منبع: ایرنا