رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های مزمن و صعب‌العلاج: بیش از ۲ میلیون نفر از سالمندان سارکوپنی دارند ۸ شهر ایران در جمع گرمترین‌های جهان (یکم مرداد ۱۴۰۴) دستگیری سارق خودرو در شهرری آتش زدن مامور پلیس راه در ورودی مشهد جملات عربی پرکاربرد برای زائران اربعین ۱۴۰۴ درخواست اولیا به وزارتخانه رسید نارضایتی بیماران از ویزیت آزاد و زیر بار نرفتن برخی پزشکان برای نوشتن نسخه الکترونیک | پزشک راضی، بیمار ناراضی آیا ادعای خریدوفروش سابقه بیمه تأمین‌اجتماعی صحت دارد؟ آب دریای عمان، ۱۴۰۷ به مشهد می‌رسد | آخرین جزئیات و زمان بندی طرح عظیم انتقال آب دریای عمان به استان‌های شرقی توصیه‌های تغذیه‌ای وزارت بهداشت به زائرین اربعین عامل انسانی، حلقه‌گم‌شده در امنیت جاده‌ای هوش مصنوعی پاسخ داد: آب تهران در حال تمام شدن است؟ کاهش وزن صنعتی؛ از وابستگی تا  افسردگی آیا مکمل‌ها و قرص‌های حافظه واقعاً تأثیرگذار هستند؟ درباره مصرف قرص های لاغری که سلامتی جسم و  روان افراد را  تهدید می کنند | لاغری با طعم روان‌گردان قتل مسلحانه مدیرعامل به دست کارمند | قاتل پس از جنایت خودکشی کرد توقیف ۵۶ هزار خودرو متخلف در تهران از ابتدای سال ۱۴۰۴ هموفیلی را بیشتر بشناسیم؛ از علائم تا کنترل بیماری آیا حقوق مستمری‌بگیران و بازنشستگانی که مهاجرت کرده‌اند، واریز می‌شود؟ بیمه سلامت خراسان‌ رضوی ۸ درصد بیماران هموفیلی کشور را زیر پوشش دارد برگزاری جلسه بین‌المللی برای حفاظت از لایه اوزون (یکم مرداد ۱۴۰۴) زمان برگزاری آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد + تعداد داوطلبان کشف ۵ هزار میلیارد تومان کالای قاچاق با همکاری مردم انفجار در معدن زغال سنگ در شمال افغانستان ۶ کشته و ۱۲ زخمی برجای گذاشت برای احیای گردشگری در کشور چه کارهایی می‌توان انجام داد؟ آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی جمعه (۳ مرداد ۱۴۰۴) برگزار می‌شود | رقابت ۱۵ هزار شرکت‌کننده تب آنفلوانزا و کرونا در مشهد فروکش کرد اجرای دقیق متناسب‌سازی و پرداخت معوقات حقوق فروردین‌ماه از مطالبات جدی بازنشستگان تأمین‌اجتماعی است درخواست هلال احمر ایران از صلیب سرخ برای واکنش فوری جهت توقف فاجعه انسانی در غزه
سرخط خبرها

آیا مکمل‌ها و قرص‌های حافظه واقعاً تأثیرگذار هستند؟

  • کد خبر: ۳۴۷۰۸۶
  • ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۵
آیا مکمل‌ها و قرص‌های حافظه واقعاً تأثیرگذار هستند؟
به گفته یک متخصص تغذیه، در دنیای امروز که همه به دنبال تقویت حافظه و عملکرد بهتر مغز هستند، «قرص‌های حافظه» یا «مکمل‌های مغزی» به گزینه محبوب تبدیل شده‌اند. اما آیا واقعا این قرص‌ها و مکمل‌ها حافظه را تقویت می‌کنند؟

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر فرزاد روشن ضمیر می‌گوید: طبق تحقیقات، برخی از مکمل‌ها مانند جینکوبیلوبا و اسید‌های چرب امگا ۳ ممکن است اثرات مثبتی بر حافظه و سلامت مغز داشته باشند؛ اما هنوز شواهد علمی قوی‌ای وجود ندارد که اثربخشی آنها را ثابت کند.

قرص‌های حافظه چه هستند؟

قرص‌های حافظه اصطلاحی هستند که امروزه تولیدکنندگان، انواع مختلفی از آنها را در قالب قرص و مکمل در فروشگاه‌ها یا به صورت آنلاین به فروش می‌رسانند و ادعا دارند حافظه و عملکرد شناختی و سلامت مغز را تقویت می‌کنند و برای کنترل زوال عقل و آلزایمر موثر هستند. گاهی اوقات مردم به این محصولات و مکمل‌ها «دارو‌های هوشمند» یا «نوترپیک‌ها» می‌گویند.

برخی از مکمل‌ها و محصولاتی که تولید کنندگان به عنوان قرص‌های حافظ مغز تبلیغ می‌کنند ممکن است روند پیشرفت دمانسیا را کند کرده و برخی ممکن است تاثیر کوتاه مدتی در تقویت هوشیاری داشته باشند.

با این حال تحقیقات هنوز نتوانسته‌اند اثربخشی قرص‌ها و مکمل‌های حافظه را ثابت کنند و ممکن است این محصولات برای برخی از افراد به ویژه کسانی که قبلاً دچار دمانسیا (زوال عقل) شده یا دارو‌های خاصی مصرف می‌کنند ایمن نباشد.

جینکو بیلوبا

بر اساس یک مرور تحقیقاتی در سال ۲۰۲۲ عصاره‌های جینکوبیلوبا می‌توانند جریان خون را بهبود بخشند که ممکن است به اثرات مفید مختلفی مانند پیشگیری از سکته و کاهش علائم حرکتی در افراد با اختلال شناختی خفیف کمک کند. یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۲۱ نشان داده که مصرف این مکمل ممکن است حافظه را در موش‌ها بهبود بخشد با این حال تحقیقات بیشتری لازم است تا بفهمیم آیا اثرات این دارو در انسان‌ها مشابه است یا خیر.

فلاونوئید‌ها

تولید کنندگان ممکن است عصاره‌های فلاونوئید را در قالب قرص به فروش برسانند و آنها را به عنوان کمک کننده به حافظه و توجه، معرفی کنند. اما مردم می‌توانند این ترکیبات را از منابع غذایی نیز دریافت کنند. بر اساس مرور تحقیقاتی در سال ۲۰۲۲ مطالعات انسانی نشان می‌دهند که عصاره‌های فلاونویید‌ها ممکن است اثرات مفیدی از جمله بهبود مهارت‌های روان حرکتی و حافظه کوتاه مدت بصری داشته باشند با این حال مردم می‌توانند برای اطمینان بیشتر از متخصصان کمک بگیرند.

کافئین

قهوه یکی از رایج‌ترین منابع کافئین است که ممکن است به بهبود توجه کمک کند. بسیاری از مکمل‌ها و نوشیدنی‌های انرژی زا نیز حاوی کافئین هستند، اما ممکن است برخی افراد با مصرف کافئین، عصبی شوند و عوارض جانبی مانند سردرد و تهوع و استفراغ را تجربه کنند. در دوز‌های بالا کافئین می‌تواند خطرناک باشد و باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب نامنظم شود. با این حال یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که هرچند مصرف کافئین ممکن است به طور موقت حافظه را بهبود بخشد، اما به صورت روزانه ممکن است حافظه فرد را بدتر کند. این اثر ممکن است تا ۳۶ ساعت پس از توقف مصرف کافئین ادامه داشته باشد.

ویتامین‌ها و املاح معدنی

برخی افراد معتقدند که مصرف مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی مانند ویتامین‌های گروه ب،‌ای و آنتی اکسیدان‌ها از سلامت و عملکرد مغز پشتیبانی می‌کنند. با این حال بر اساس یک مرور تحقیقاتی در سال ۲۰۲۱، در حال حاضر تحقیقات نتایج متناقض و بی‌نتیجه‌ای دارند. یک آزمایش در سال ۲۰۲۳ به بررسی اثرات مصرف روزانه مولتی ویتامین‌ها در بزرگسالان پرداخت که اثرات آن در بهبود یادآوری فوری، موثر بوده، اما با این حال محققان هیچگونه اثر مفیدی بر نگهداری حافظه شناسایی اشیای جدید یا عملکرد اجرایی مشاهده نکردند.

اسید‌های چرب امگا۳

بر اساس یک مرور تحقیقاتی در سال ۲۰۲۲ اسید‌های چرب امگا ۳ برای بهبود جریان خون مغز، حافظه یادگیری و سلامت کلی شناختی ممکن است مفید باشند.

اما نکته قابل توجه اینکه به جای وابستگی به قرص‌های حافظه و مکمل‌ها، خوردن غذا‌های سالم و غنی از مواد مغذی، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن مناسب، کنترل فشار خون، دوری از سیگار و آلودگی هوا، کاهش مصرف الکل و مدیریت استرس از راه‌های موثر برای حمایت از سلامت مغز و حافظه هستند.

منبع: همشهری

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->