به گزارش شهرآرانیوز، حسین اسماعیلیان امروز، ۵ مردادماه، در نشست خبری با اصحاب رسانه که در محل شرکت آبمنطقهای خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: مشهد امسال در چهارمین سال تنش آبی قرار دارد و وضعیت بارندگیها در کل کشور مطلوب نبوده است. ذخیره چهار سد تأمینکننده آب شرب مشهد به کمتر از ۶ درصد رسیده است.
وی افزود: کمترین حجم ذخیره آب را در نقطه زمانی فعلی یعنی مردادماه داریم، هیچگاه در مردادماه ذخیره آب سد دوستی به ۷۰ میلیون مترمکعب نرسیده بود. یکی از دلایل عدم بارندگی و دلیل دیگر استفاده از این منابع در سهچهار سال گذشته است. مشهد در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده است و در کشور کمترین سرانه مصرف آب را دارد. یکی از عوامل تأثیرگذارتر این قضیه فرهنگسازی بوده است.
اسماعیلیان ادامه داد: درست است کمترین سرانه مصرف را داریم، اما شدت مشکلات ما و بحران آب در مشهد بهمراتب نسبتبه بسیاری از نقاط کشور بیشتر است. باید تلاش کنیم این فرهنگ خوبی که نهادینه شده را با شیب بیشتری به حداقل سرانههای مصرف سوق دهیم. مصرف سرانه خانگی به ازای هر فرد در شبانهروز ۱۲۰ لیتر است که استاندارد این عدد در شرایط بحرانی ۷۱ لیتر تعیین شده، بنابراین ما در مشهد باید تلاش کنیم با توجه به وضعیتی که داریم این رقم را کاهش دهیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با بیان اینکه امسال تیرماه یک درجه گرمتر بود و اکنون نیز گرمای ممتدی را داریم، عنوان کرد: با مجموعه تدابیری که اتفاق افتاده، تا الان تصور داشتیم ۱۳ هزار و ۲۰۰ لیتربرثانیه در پیک آب نیاز خواهیم داشت که این موضوع اتفاق نیفتاده است. ما و شرکت آبمنطقهای سناریو بدبینانهای داشتیم که بدترین وضعیت ممکن اتفاق افتاد، بارندگی خاصی نداشتیم که منجر به تأثیرگذاری بر سدها شود و ۱۴ درصد کاهش آبدهی در چاههای آب شرب مشهد اتفاق افتاد.
وی بیان کرد: براساس این وضعیت، بین ما و شرکت آبمنطقهای و در سطح ملی ۱۴ پروژه تعریف شد که ۷ پروژه در حوزه آبفا و ۷ پروژه در حوزه آبمنطقهای است که پروژههای آبفا به میزان ۱۹۲۰ لیتربرثانیه اثرگذاری دارد. تا الان بخشی از پروژهها به بهرهبرداری رسیده و توانسته کمک کند، اما بخش قابلتوجهی وارد بهرهبرداری نشده که دلیل اصلی آن نیز محدودیت منابع مالی است. طی یکیدو هفته گذشته، پیگیری جدی صورت گرفته که امیدواریم منجر به نتیجه شود.
اسماعیلیان گفت: براساس آمار سال ۱۴۰۳، حدود ۸۳ درصد آب مصرفی مشهد در بخش مسکونی و ۱۷ درصد مربوط به بخشهای دیگر است. الگوی مصرف آب در مشهد ۱۲ مترمکعب در ماه است، ۶۳ درصد زیر الگو و ۴۱ درصدِ آب را مصرف میکنند، ۳۳ درصد مشترکین ما تا دوبرابر الگو یعنی بین ۱۲ تا ۲۴ مترمکعب و معادل ۴۳ درصدِ آب مشهد را مصرف میکنند و پرمصرف هستند. ۴ درصد بیش از دوبرابر الگو معادل ۱۱ درصدِ آب را مصرف میکنند و بدمصرف هستند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد اضافه کرد: قبض مشترکینی که زیر الگو مصرف میکنند، ماهانه برای مصرف آب ۱۷ هزار و ۸۰۰ تومان و برای بخش فاضلاب ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان است. اگر تا دوبرابر الگو مصرف کنند، ۹۵ هزار تومان هزینه آب و ۶۹ هزار تومان برای فاضلاب پرداخت میکنند.
وی بیان کرد: اگر جیرهبندی آب منجر به صرفهجویی در مصرف آب شود، الان باید جیرهبندی کنیم، اما جیرهبندی آب کمکی به صرفهجویی در مصرف آب نمیکند. اگر اضطرار و اجباری شود، ناچار میشویم جیرهبندی کنیم، اما اگر قبل از آن به سمت جیرهبندی برویم، راهکار مدیریتی مناسبی نیست. راهکار دو شرکت بههیچوجه جیرهبندی آب نیست، اما نیاز به همکاری و همراهی مردم دارد. راهحل برای مشهد احداث چاه هم نیست.
اسماعیلیان خاطرنشان کرد: در سال گذشته، پهنهبندی شبکه آب شهر مشهد به ۲۱ پهنه و توزیع متناسب در این ۲۱ پهنه اتفاق افتاد که از اقدامات مهم بود. پروژه حضرت نبی اکرم (ص) که جداسازی چاههای شهر مشهد از شبکه آب شرب بود، کامل انجام شده است. کمترین هدررفت فیزیکی آب کشور نیز در شبکه توزیع آب متعلق به شهر مشهد بوده و کل هدررفت آب شهر مشهد ۸.۵ درصد است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با بیان اینکه آبدزدی از بخش روستایی و مشهد یکی از چالشهای عمده ماست، عنوان کرد: بخشی از باغویلاها تأمین آب خود را به صورت غیرمجاز از آب شرب روستاها انجام میدهند. سال گذشته، ۱۴ هزار انشعاب غیرمجاز را شناسایی کردیم که بخش زیادی در حوزه باغویلاها بود.
وی افزود: ما در این حوزه نیاز به مشارکت مردم و دریافت گزارشات داریم که در این زمینه، سامانه تلفنی ۱۲۲ در اختیار مردم است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ادامه داد: عمده گزارشهایی که از سال گذشته دریافت شده، انشعابات خاص و ویژه بوده و ۵۱ درصد گزارشات مردمی درست بوده است. در سال گذشته، مشکل آب ۳۰ روستا و امسال نیز ۱۵ روستا را با برخورد با انشعابات غیرمجاز حل کردیم. هر باغویلا، معادل چند انشعاب مجاز آب مصرف میکند.