به گزارش شهرآرانیوز، براساس گزارش رسمی مرکز ملی آمار ایران، از حدود ۶۵ میلیون و ۸۴۳ هزارنفر جوانِ بالای ۱۵ سال با توانایی ورود به بازار کار، فقط حدود ۳۸.۲ درصد شاغل هستند و به عبارت دیگر، جمعیت بیکاران در کشورمان از عدد نگرانکننده ۴۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر فراتر رفته است. در این شرایط، راه چاره چیست؟ قطعاً استخدام در نهادهای دولتی نمیتواند راهکار قابلاعتنایی باشد و در این شرایط، ما میمانیم و جمعیت جوانان بیکارمان و البته مهارتهایی که میتوانند نهفقط برای کارجو بلکه برای دهها نفر، شغل مولد و پایدار ایجاد کنند. امروز ششم مرداد، روز ملی کارآفرینی و ترویج آموزشهای فنی و حرفهای است؛ بهانهای برای مرور مهارتهای پولساز و فرصتهای اشتغالآفرینی پایدار.
در مسیر بررسی وضعیت مهارتآموزی به کارجویان، مهمترین ایستگاه، سازمان فنی و حرفهای است؛ جایی که روزانه صدهاهزار نفر در دورههای آموزشی متنوع شرکت میکنند و از نوجوانی، مهارتی را فرا میگیرند که خیلی زود، آنها را به بازار و درآمدزایی پیوند میزند. حمیدرضا موسوی، مدیرکل آموزش فنیوحرفهای خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرانیوز بیان میکند: اگرچه مسئله مهم برای ما، توسعه زیرساختهای فنی آموزش مهارت به عموم متقاضیان است، اما درحال حاضر، خراسان رضوی یکی از گستردهترین زیرساختهای مهارتآموزی کشور را در اختیار دارد و امروزه ۲۶۶۴ مرکز آموزشی، ۳۴۵۰ کارگاه، ۱۹۵۰ حرفه آموزشی و ۳۹۶۷ مربی در اختیار ۱۹ گروه هدف آموزشی است که از دانشآموزان و دانشجویان گرفته تا زنان خانهدار، عشایر و حتی معتادان بهبودیافته را زیرپوشش قرار میدهد.
وی میافزاید: براساس جدیدترین آمارها، بیش از ۱۹۲ هزار نفر از هماستانیها فقط در یک سال از آموزشهای مهارتی بهرهمند شدهاند و در مجموع، افزون بر ۳۵۶ میلیون نفرساعت، آموزش تخصصی به مهارتآموزان تعلیم داده شده است.
درست است که این آمارها خیلی جذاب است، اما علامت سؤال مهم اینجاست که چه میزان از این افراد پس از مهارتآموزی، راه به بازار کار پیدا میکنند. مدیرکل آموزش فنیوحرفهای خراسان رضوی در پاسخ به این سؤال میگوید: به فرایندی که مدنظر شماست، «رهگیری اشتغال» میگویند و منظور، دنبالکردن مهارتآموزانی است که پس از حضور در دورهها، مسیر زندگی خود را به سمت بازار کار پیگیری میکنند. بهطور کلی، بیش از ۶۵ درصد از مهارتآموزان ما در خراسان رضوی بهطور موفق راهی بازار کار میشوند؛ یعنی یا کسبوکار خصوصی خودشان را راه میاندازند یا مثل مهارتآموزان دورههای تعمیر خودرو، بهعنوان دستیار فنی در تعمیرگاهها مشغولبهکار میشوند.
وی میافزاید: البته درباره جمعیت مابقی هم نکات مختلفی وجود دارد. زیاد پیش میآید ما میزبان بانوانی باشیم که در دورههای آشپزی، شیرینیپزی یا آرایشگری شرکت میکنند و موفق به پایان دوره میشوند، اما از ابتدا تصمیمی برای درآمدزایی از آن ندارند و مهارت را برای زندگی شخصی خود میخواهند. از این موارد هم بسیار است و به همین دلیل، نمیتوان نرخ رهگیری اشتغال در استان را آمار قابلاعتنایی برای ارزیابی کیفی دورهها تلقی کرد.
روایت مهارتآموزی در زمانه ما، روایت گذر از مسیر اشتغال سنتی و عبور از وضعیتی است که در آن، استخدام در ادارات دولتی نقطه کمال موفقیت برای یک نیروی کار تلقی میشد؛ حتی اگر به قیمت همان «آب باریکه» معروف باشد. در این شرایط، اگرچه کارد به استخوان رسیده و نرخ بیکاری در لبه پرتگاه است، اما با ایدههای پیشرو و جذابی همچون هنرستانهای جوار صنعت، میتوان به آینده امیدوار بود.
عقیل مختاری، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرانیوز با اشاره به آخرین جزئیات پرونده این هنرستانها میگوید: بنا به مصوبه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان، باید در هر شهرک حداقل پنج هنرستان جوارصنعت ایجاد شود. هدف کلی هم این است که دانشآموزان هنرستانی ما تجربه و مهارت عملی پیدا کنند و از لحظه فارغالتحصیلی، دقیقاً معلوم باشد که کجا اینها را جذب خواهد کرد و قرار است چه کاری انجام دهند.
وی بیان میکند: فعالیت مؤثر هنرستانها و سازوکار آموزش مهارتمحور باعث شده تا آمار اشتغالزایی استان در سال گذشته با ثبت رکورد ۳۸ درصدی در رتبه نخست کشور باشد، اما این کافی نیست و طبق برنامه هفتم توسعه، ۲۰ هنرستان جوارصنعت فعال که امروزه وجود دارد، باید به ۵۶ هنرستان افزایش پیدا کند. در این باره هم اقدامات خوبی انجام شده، اعتبارات کافی از طریق مولدسازی اموال دولتی جذب شده و همین الان با مشارکت مجمع خیران، بسیاری از این پروژهها کلنگزنی شده است.