این موضوع که با افزایش تراکم غیرمجاز و تخلفات ساختمانی همراه بوده، علاوه بر ایجاد نارضایتی عمومی، مشکلاتی مانند افزایش ترافیک، فشار بر شبکههای خدماتی و تهدید ایمنی ساختمانها را به دنبال داشته است.
حسین کامراندیسفانی، رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی، در گفتوگو با شهرآرانیوز ضمن بررسی ریشهها و ابعاد این معضل، به نقش نهادهای نظارتی از جمله شهرداریها و کمیسیون ماده ۱۰۰ در کنترل و مقابله با این تخلفات پرداخت و اظهار کرد: تغییرات غیرمجاز در ساختمانها میتواند طبقات اضافی و تغییرات نسبت به نقشه در بُعد شکلی و طبقاتی آن و بخشی نیز تغییرات مربوط به داخل ساختمان باشد.
وی درباره ساختوسازهای اضافه بر پروانه در حد مجاز عنوان کرد: در حدود ۱۰، ۱۵ سال اخیر پدیده ناهنجاری در ساختوسازها اتفاق افتاده که بحث تراکمفروشی است. ساخت طبقات اضافی به ویژه در ۱۰ سال گذشته در سطح شهر افزایش پیدا کرده که نتیجه آن نیز نارضایتی مردم است. این موضوع برای مردم و کل جامعه موضوع پرضرری است که هیچکس از آن رضایت ندارد.
کامراندیسفانی افزود: تا قبل از دهه ۹۰ این اضافهبناها تقریبا در حد کنسول، پیشروی طولی ساختمان در سطوح و... بود و چندان بحث طبقه اضافه مطرح نبود. شهرداریها نیز به طور جدی نسبت به رعایت طرح تفصیلی و پروانه، مصر بودند. در دهه ۸۰ طبقات اضافی چندان رایج نبود، اما از دهه ۹۰ به بعد و از زمانی که برجسازی شروع و طرح تفصیلی نادیده گرفته شد، با مجوزهایی که در کمیسیون ماده ۵ استان میگرفتند، برجسازیهایی در مناطق که مجاز نبود و ظرفیت نداشت، انجام شد که بیشتر موضوع نارضایتی مردم بود. این موضوع نارضایتی همسایهها، ترافیک شهری در آن منطقه و بسیاری از موضوعات دیگر را در برداشت.
رئیس اسبق سازمان نظاممهندسی خراسان رضوی ادامه داد: بعد از این برخورد جدی شهرداریها باعث شد که از این موضوع مقداری جلوگیری شود. با این کار حقوق شهروندی پایمال میشود، منافع آن تنها به سازنده و کسی که این خلاف را انجام داده، میرسد و درآمدی برای شهرداری است، اما این موجب چهره ناهنجار شهر، نارضایتی عمومی، مشکلات داخل کوچهها و شبکههای خدماتی مانند آب، برق، تلفن و... میشود که پدیده بسیار بدی بوده و هست.
وی با اشاره به اینکه از یکسالواندی قبل که طرح تفصیلی جدید در بسیاری از نواحی آماده و ابلاغ شد و به اجرا درآمد، شورای شهر و شهرداریها موضوع خلاف در ساختوساز را جدی گرفتند، تصریح کرد: اخیرا در کمیسیون ماده ۱۰۰ نیز بسیار جدی برخورد میکنند و حتی ممکن است قلع بنا اتفاق بیفتد و جرائم دیگر نفعی برای سازنده نداشته باشد که این کار بسیار خوبی است.
رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی اضافه کرد: من بسیار خوشبین هستم که در آینده نزدیک موضوع طبقه اضافی و امثال آن به این شکل حل خواهد شد. امیدوارم شهرداریها همت کنند و همکاری شورای شهر نیز باشد تا این موضوع رها نشود.
کامراندیسفانی گفت: این ساختوسازها قبلا طراحی مهندسی نداشتند و این طبقات اضافی محاسبات تأییدشدهای ندارد و ممکن است کل سازه تأیید نشده باشد؛ بنابراین قرار بود هر تغییر طبقهای در نظام مهندسی مجدد بررسی و تأیید یا عدمتأیید آن از طریق نظام مهندسی انجام شود که فکر میکنم این اتفاق هیچوقت نیفتاد و خلافها انجام میشد. امیدواریم با این طرح تفصیلی جدید و ملاحظاتی که در نظر گرفته شده، مشکل حل شود.
وی با بیان اینکه حتما سازهای با طبقات اضافه در برابر زلزله آسیبپذیرتر میشود، عنوان کرد: وقتی طبقهای اضافه میشود و جرم در ارتفاع بالاتری قرار میگیرد، در برابر زلزله و اتفاقات دیگر، آسیبپذیر است.