مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ بعد از آنکه چندبار گزارشهای بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در تهران، مورداعتراض مشاوران املاک تهرانی قرار گرفت، اعضای این صنف تصمیم گرفتند در انتشار گزارش تحولات بازار مسکن، دست پیش را بگیرند و زودتر از ارگان رسمی بانک مرکزی به انتشار گزارش معاملات بپردازند.
درحالیکه بانک مرکزی بهطورمعمول گزارش تحولات مسکن در هرماه را در هفتمین روز از ماه بعد منتشر میکند و انتظار میرود گزارش تحولات بازار مسکن در تیرماه را در فاصله هفتم تا نهم مرداد منتشر کند، اتحادیه مشاوران املاک، گزارش تحولات بازار مسکن در ماه تیر را منتشر کرده است.
براساس دادههای این گزارش که ایسنا آن را منتشر کرده، در تیر سال جاری، تعداد معاملات در تهران ۱۰۶درصد و در کل کشور ۷۳درصد رشد داشته است؛ این درحالی است که در خرداد، شاهد کاهش تعداد معاملات بودیم. براساس اعلام اتحادیه مشاوران املاک، تیر۱۳۹۹ در کل کشور ۸۶هزار و ۸۶۴قرارداد خرید و فروش ملک به امضا رسیده است که افزایش ۷۳درصدی نسبتبه ماه قبل و افزایش ۹۵درصدی نسبتبه مدت مشابه در سال گذشته را نشان میدهد.
در تهران طی تیرماه۱۳۹۹ بالغبر ۱۶هزار و ۴۵۳مبایعهنامه منعقد شده است که از رشد ۱۰۶درصد و ۱۵۴درصد بهترتیب نسبتبه ماه قبل و ماه مشابه سال قبل حکایت دارد. تعداد قراردادهای اجاره نیز افزایش یافته است. در تیر۱۳۹۹ تعداد ۹۲هزار و ۹۳۱اجارهنامه در کل کشور به امضا رسیده است که رشد ۵۹درصد نسبتبه خرداد امسال و رشد ۲۵درصد نسبت به تیر سال گذشته را نشان میدهد. در تهران نیز طی تیرماه۱۳۹۹ بالغبر ۱۹هزار و ۹۱۷قرارداد اجاره منعقد شده است که نسبتبه ماه قبل ۳۰درصد افزایش یافته و نسبتبه ماه مشابه سال قبل، تغییر محسوسی را نشان نمیدهد.
بااینحال میتوان حدس زد که درپی کاهش شتاب رشد بازار سرمایه و توقف رشد نرخ دلار و طلا باید منتظر هجوم نقدینگی به بازار مسکن باشیم. چهبسا رشد معاملات در ماه تیر نیز درپی تلاش برای حفظ ارزش پول دربرابر تورم اتفاق افتاده است و افزایش تقاضا در بازار مسکن از جنس سرمایهگذاری باشد؛ زیرا بهطورطبیعی با افزایش قیمت مسکن و کاهش قدرت خریداران، تقاضا در جبهه مصرفکنندگان بازار مسکن کاهش پیدا کرده است.
گفتنی است رئیس اتحادیه مشاوران املاک ضمن انتشار این گزارش اعلام کرد در ماه تیر جهش معاملاتی اتفاق نیفتاده بلکه تنها بازار به شرایط عادی بازگشته است. مصطفی قلیخسروی تصریح کرد: در ماه قبل و ماه مشابه سال گذشته، بازار مسکن در رکود بود که منجر به اختلاف عدد قراردادهای خرید و فروش تیرماه امسال نسبتبه بازههای زمانی مذکور شده است. آنچه هماکنون با آن مواجهایم، وضعیت نرمال است که امیدواریم حفظ شود. برای جمعبندی دقیق درباره آینده بازار مسکن باید منتظر انتشار گزارش تحولات بازار مسکن ازسوی بانک مرکزی باشیم. بدون تردید اخباری که درباره اخذ مالیات از خانههای خالی منتشر شده است و همچنین رشد قیمت مصالح ساختمانی ازجمله فولاد و سیمان میتواند بازار مسکن را تحت تاثیر قرار دهد.