جای پای حضرت زینب (س) در مصر: مسجدی که میزبان کاروان اسرای کربلا بود اعترافات تکان‌دهنده مردی که جسد دختر جوانش را خاکستر کرد! اخراج کادر خاطی مدرسه در پی انتشار فیلم تنبیه بدنی یک دانش‌آموز اجرای پروسه جذب اعضای هیأت علمی از آبان تا بهمن ۱۴۰۴ ارائه خدمات چشم‌پزشکی و عینک رایگان به سالمندان خراسان رضوی| ۸۰ درصد موارد نابینایی، قابلیت پیشگیری دارند پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۳ تا پایان سال تسویه می‎شود مشهد فردا (پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۴) تعطیل نیست حفظ سلامت چشم و اصلاح اختلالات بینایی با انتخاب درست عینک | زندگی را واضح ببینید پیش‌فروش بلیت قطار‌های آبان ماه از روز شنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۴ توسعه صنایع دستی خراسان رضوی باید مبتنی بر توزیع و عرضه باشد بیش از نیمی از تالاب هورالعظیم کاملا خشک شده است وضعیت تأمین مرغ و تخم مرغ در خراسان رضوی مطلوب است وکیل خانواده خالقی: پدر مرحوم «امیرمحمد خالقی» از حق قصاص گذشت نکردند آموزش چند حرکت ورزشی ساده برای تمرین در خانه همه چیز در مورد لوزه سوم در کودکان شینا انصاری: اگر سازمان برنامه و بودجه اعتباری برای احیای دریاچه ارومیه در نظر دارد، اعلام کند اهدای اعضای بیمار مرگ مغزی مشهدی به ۳ بیمار زندگی دوباره بخشید (۲۳ مهر ۱۴۰۴) چکاپ خودرو، راهی برای کاهش آلودگی هوا دست‌های تمیز | پویش جهانی «شستن دست‌» برای ارتقای سلامت و ایمنی بدن مشهد، مقصد اول گردشگران خارجی | ورود حدود ۳.۵ میلیون گردشگر به کشور در نیمه اول سال ۱۴۰۴ + فیلم تشکیل پرونده قضایی برای مدیر یک مدرسه در قزوین به دلیل تنبیه بدنی دانش‌آموز خراسان رضوی، در صدر حوادث جاده‌ای | ثبت ماهانه ۸۰ نفر فوتی در جاده‌های استان پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۲۳ مهر ۱۴۰۴) | از امروز مشهد سرد می‌شود کشف بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال کالای قاچاق در مشهد از ابتدای مهر ۱۴۰۴ انتقاد نماینده مجلس به آموزش و پرورش | چرا از معلولان در وزارت استفاده نمی‌شود؟ راهکارهای آموزش و پرورش خراسان رضوی برای پوشش دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل | شناسایی بازماندگان هفتمی و دهمی چالش‌برانگیز است اجرای طرح ملی هفته ماموگرافی رایگان در سراسر کشور از ۲۶ مهرماه تا ۳ آبان‌ماه ۱۴۰۴ کاهش ۹ درصدی آمار ولادت‌ها در ۳ ماه نخست سال ۱۴۰۴ پلیس ۱۱۰ یک جوان مشهدی را از مرگ حتمی نجات داد + جزئیات
سرخط خبرها

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت: رشد جمعیت ایران تا ۱۴۱۵ متوقف می‌شود | خط پایان ۱۰۰ میلیونی

  • کد خبر: ۳۶۱۷۵۷
  • ۰۶ مهر ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۰
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت: رشد جمعیت ایران تا ۱۴۱۵ متوقف می‌شود | خط پایان ۱۰۰ میلیونی
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت گفت: اگر روند فعلی ادامه یابد، در حدود سال ۱۴۱۵ نرخ رشد طبیعی جمعیت ایران به صفر خواهد رسید و از حوالی سال ۱۴۲۰ رشد منفی جمعیت آغاز می‌شود. بر اساس الگو‌های آینده‌پژوهی روند فعلی، جمعیت ایران هیچ‌گاه به عدد ۱۰۰ میلیون نفر نخواهد رسید.

به گزارش شهرآرانیوز، صالح قاسمی، نویسنده و پژوهشگر حوزه جمعیت و مولف مجموعه جنگ جهانی جمعیت اظهار کرد: سال گذشته (۱۴۰۳) خبر نادرستی مبنی بر افزایش جمعیت ایران به ۹۲ میلیون نفر در رسانه‌ها منتشر شد، در حالی که جمعیت کشور اکنون اندکی بیش از ۸۷ میلیون نفر است و هیچ‌گاه هم به عدد ۹۲ میلیون نرسیده است، اگر چه گوینده خبر بعداً آن را تکذیب کرد، اما اثر اولیه باقی ماند و در ذهن مخاطبان جا گرفت.

قاسمی با انتقاد از آنچه که دستکاری در شاخص‌های جمعیتی نام می‌برد، گفت: به‌عنوان نمونه به‌جای تعریف سالمندی از ۶۰ سال به بالا که اکنون حدود ۱۴ درصد جامعه را دربر می‌گیرد، برخی آن را ۶۵ سال به بالا در نظر می‌گیرند تا آمار سالمندان کمتر به نظر برسد. این تغییر در تعریف، واقعیت جامعه را تغییر نمی‌دهد و ایران با سرعت به سمت سالمندی پیش می‌رود.

این جمعیت‌پژوه ادامه داد: مسئله مهم در تحولات جمعیتی ایران، سرعت کاهش نرخ باروری بود. ما از بیش از شش فرزند به ازای هر مادر به کمتر از دو فرزند رسیده‌ایم و این تغییر در بازه زمانی کوتاه ۲۵ ساله رخ داد که در دنیا بی‌سابقه است.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت با بیان این‌که اقتصاد جهانی بر پایه جمعیت بنا شده و قدرت اقتصادی از کشور‌های صنعتی به سمت کشور‌های نوظهور یعنی کشور‌هایی که جمعیت جوان و فعال دارند، در حال حرکت است، تصریح کرد: ایران اگر بخواهد در آینده اقتصادی جهان سهم قابل توجهی داشته باشد ناگزیر است به جمعیت و پویایی آن توجه کند.

این جمعیت‌پژوه با اشاره به پیش‌بینی‌های جمعیتی، افزود: اگر روند فعلی ادامه یابد، در حدود سال ۱۴۱۵ نرخ رشد طبیعی جمعیت ایران به صفر خواهد رسید و از حوالی سال ۱۴۲۰ رشد منفی جمعیت آغاز می‌شود. بر اساس الگو‌های آینده‌پژوهی روند فعلی، جمعیت ایران هیچ‌گاه به عدد ۱۰۰ میلیون نفر نخواهد رسید و سقف جمعیتی کشور در سال ۱۴۲۰ حدود ۹۲ میلیون نفر پیش‌بینی می‌شود.

قاسمی با بیان این‌که سطح جانشینی در ایران با توجه به شرایط خاص کشور ۲.۱ فرزند به ازای هر زن نیست، بلکه ۲.۳ فرزند است، گفت: قانون‌گذار در برنامه هفتم توسعه و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز هدف‌گذاری کرده که نرخ باروری کلی کشور به حداقل ۲.۵ فرزند برسد.

وی با اشاره به این‌که در سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار طی ۶۵ سال گذشته تعداد موالید به زیر یک میلیون تولد رسید، افزود: سال گذشته با ثبت ۹۷۹ هزار تولد، کمترین آمار موالید در تاریخ معاصر ایران به ثبت رسید.

این جمعیت‌پژوه، سالمندی را چالشی پرهزینه برای کشور دانست و گفت: سالمندی علاوه بر تحمیل هزینه‌های اجتماعی و اقتصادی، ریتم عمومی جامعه را کند می‌کند که برای کشوری مثل ایران خوشایند نیست.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت تأکید کرد: فرزندآوری مسئله‌ای شخصی است، اما این انتخاب شخصی آثار عمیقی بر مسائل عمومی کشور دارد. از این‌رو پیشگیری از ناباروری ثانویه (ابتلا به ناباروری) باید در دستور کار نهاد‌های سلامت قرار گیرد؛ چرا که پیشگیری در شرایط فعلی بسیار مهم است.

او خطاب به زوج‌های جوان هشدار داد: باید با صدای بلند گفت که فرصت فرزندآوری آن‌قدر گسترده نیست که تصور می‌کنند؛ خیلی زود دیر می‌شود. در پژوهشی که انجام دادیم، ۸۹ درصد زوج‌های مبتلا به ناباروری ثانویه تصور می‌کردند همواره فرصت بچه‌دار شدن خواهند داشت، در حالی‌که چنین نیست.

قاسمی در عین حال به برخی نشانه‌های مثبت در تحولات جمعیتی اخیر اشاره کرد و گفت: میانگین فاصله ازدواج تا تولد نخستین فرزند که به بیش از پنج سال رسیده بود، اخیراً ۰.۳ سال کاهش یافته است. همچنین تولد فرزندان سوم، چهارم و پنجم رو به افزایش است و میل به داشتن فرزند سوم نیز ۱۱ درصد بیشتر شده است. این تغییرات هرچند به معنای رشد شاخص‌ها نیست، اما نشان می‌دهد قبح فرزندآوری بیشتر در حال شکستن و تغییر است و فرزندآوری به ارزش اجتماعی مبدل می‌شود.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->