به گزارش شهرآرانیوز، چند سالی است که خدمات پزشکی و مشاوره پزشکی آنلاین یا از راه دور در کشور ما راه اندازی شده و مردم به سمت آن گرایش پیدا کردهاند. در این میان به نظر میرسد شیوع بیماری کرونا و محدودیت رفتوآمد و خطرات مراجعه به بیمارستان و مطبها به واسطه احتمال ابتلا به ویروس کرونا، سبب توسعه ارائه خدمات پزشکی از راه دور شده است. به طوری که حتی در این مدت سامانههای جدیدی در این حوزه ایجاد شده و تبلیغات بسیاری در مورد آنها انجام میشود.
در این سامانهها پزشکان براساس تخصص خود طبقهبندی شده و افراد با مراجعه به صفحه پزشکان میتوانند زمان دریافت خدمات را مشخص کرده و با پزشک به صورت تلفنی یا از طریق پیام رسانها صحبت کنند. اما در حالی این سامانهها از اصطلاح مشاوره پزشکی برای خدمات خود استفاده میکنند که گاه این مشاورهها به ویزیت تبدیل شده و حتی تجویز دارو نیز انجام میشود. حتی خبرهای تائید شدهای وجود دارد که در این سامانهها دستور انجام آزمایش نیز داده میشود؛ آن هم در حالی که براساس پروتکلها و استانداردها، مشاوره پزشکی و ویزیت دو مقوله جدا از هم هستند و هر کدام شرایطی دارد که اگر براساس ضوابط عمل نشود تخلف به حساب میآید.
براساس استانداردها و پروتکلهای موجود، پزشکی میتواند بیماری را معاینه کند که آن بیمار پیش از این به صورت حضوری توسط پزشک معاینه شده و از سابقه بیماری او آگاه باشد.
در کنار ارائه خدمات پزشکی آنلاین از سوی این سامانهها، برخی از پزشکان از طریق صفحه اجتماعی خود یا از طریق پیامرسانها اقدام به معاینه بیمار و تجویز دارو میکنند. در حالی که براساس صحبتهای معاون نظارت و برنامهریزی سازمان نظام پزشکی، پزشکان از این راه فقط مجاز به مشاوره هستند و نباید معاینه و تجویز دارو برای بیمار داشته باشند.
محمد جهانگیری معاون نظارت و برنامهریزی سازمان نظام پزشکی در گفتگو با ایرناپلاس از شرایط و پروتکلهای معاینه آنلاین و مشاوره آنلاین میگوید. وی همچنین در بخشی از این گفتگو، فعالیت سامانههای موجود را غیرقانونی و بدون مجوز معرفی میکند.
شرایط معاینه آنلاین چیست؟
جهانگیری در ابتدا با بیان اینکه موضوعی به نام معاینه و مشاوره از راه دور وجود دارد، میگوید: این خدمات باید با شرایط خاص انجام شود و زیرساختهای آن فراهم باشد.
به گفته جهانگیری، معاینه یا همان ویزیت از راه دور باید با شرایط خاصی انجام شود. نخست، احراز هویت پزشک است، به این معنی که پزشک همانی باشد که مورد نظر بیمار است. تشخیص این موضوع در فضای مجازی سخت است. سوال اینجاست که آیا صفحه و آیدی واتسآپ یا اینستاگرام یا تلگرام یک پزشک توسط خود او اداره میشود یا کسی دیگر هم از آن استفاده میکند. همه میدانیم که اینها میتوانند تکثیر شده و روی چند سیستم اجرا شود. برای همین در چنین شرایطی احراز هویت پزشک سخت است.
به گفته جهانیگری در مورد احراز هویت تنها پزشک بودن کافی نیست و باید صلاحیت کاری و اینکه این پزشک میتواند در این شهر ویزیت انجام دهد مشخص شود. همچنین سطح خدمات و تخصص ادعا شده نیز باید احراز شود.
ایرنا