«آبله میمونی» همچنان یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در جهان است چک‌های برگشتی داروخانه‌ها ۲ برابر شد نجات یک جوان از چنگ آدم‌ربایان در کرمانشاه با تیزهوشی اپراتور ۱۱۰ نکات کاربردی و موثر در حفظ سلامت دهان و دندان گاز مونوکسیدکربن جان نوجوان یازده‌ساله در کلات خراسان رضوی را گرفت (۳ آذر ۱۴۰۳) به هر کتاب درسی یک کتاب غیردرسی پیوند می‌شود | آیا اجرای طرح جدید، سرانه مطالعه را افزایش می‌دهد؟ مصدومیت استاندار مرکزی در پی سانحه خودرو (۳ آذر ۱۴۰۳) اضافه‌کار پرستاران افزایش یافت؟ کشف محموله ۲۲۶ میلیارد تومانی کالای قاچاق در کشور اجرای همسان‌سازی ۴۰ درصدی حقوق برای همه بازنشستگان از آذرماه ۱۴۰۳ + جزئیات پرداخت حق‌الثبت برای مهریه الزامی می‌شود | مهریه بالای ۲۰۰ سکه شامل ۱۵ درصد حق‌الثبت می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (شنبه، ۳ آذر ۱۴۰۳) | آغاز روند افزایش نسبی دما از دوشنبه آغاز طرح جدید توان‌بخشی از راه دور برای هزار و ۶۱۸ کودک در سراسر کشور احکام متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری چه‌زمانی صادر می‌شود؟ به طور میانگین، روزی ۱۴۵ نفر به علت نزاع به پزشکی قانونی خراسان رضوی مراجعه می‌کنند | رتبه دوم در دعوا ثبت بیش از ۲۴ هزار مأموریت اورژانسی در تهران طی هفته گذشته (۳ آذر ۱۴۰۳) نحوه محاسبه و فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سایر سطوح سازمان تأمین اجتماعی + جدول پشه‌ها، ابزار جدید واکسیناسیون برای انسان دستگیری پسر ۲۸ ساله در مشهد که با صدای زنانه اخاذی می‌کرد مه‌گرفتگی در برخی جاده‌های خراسان رضوی (۳ آذر ۱۴۰۳) بیمه تکمیلی بازنشستگان با سرانه جدید، امروز (۳ آذر ۱۴۰۳) تعیین تکلیف می‌شود آخرین وضعیت سلامت آب روستا‌ها و شهر‌های کشور اعلام شد (۳ آذر ۱۴۰۳) راهکارهایی برای درمان خارش ناشی از بیماری‌های کبدی توصیه‌هایی برای مادران شیرده از عوارض مصرف الکل، کمبود ویتامین B است برخورد بار کامیون با پل هوایی شهید فهمیده در مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) انتقام از قاتل با قتل فجیع سه عضو خانواده سانحه رانندگی در خواف خراسان رضوی هشت مصدوم برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) قتل فجیع جوان ۲۳ ساله تهرانی به جرم دفاع از ناموس تصادف در مسیر سبزوار- خوشاب یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) کاهش مصرف آب در مشهد، نتیجه اقدامات فرهنگی موثر است
سرخط خبرها

نگاهی به تاریخچه کنیزداری در ایران

  • کد خبر: ۳۸۲۱۶
  • ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۸:۰۴
نگاهی به تاریخچه کنیزداری در ایران
تأمل در اسناد و مکاتبات قدیمی حکایت از آن دارد در بیشتر نواحی ایران کنیز وجود داشته است.
غلامرضا آذری خاکستر | شهرآرانیوز؛ تأمل در اسناد و مکاتبات قدیمی حکایت از آن دارد در اغلب نواحی ایران کنیز وجود داشته است. رسم ناپسند و غیر انسانی که حتی در گفت و شنود‌های عامیانه نیز کاربرد پیدا می‌کند. چنان‌که برخی خانواده‌ها در خواستگاری‌ها به عنوان تعارف و بدون تأمل در این واژه، از دخترشان به عنوان کنیز یاد می‌کنند.

در گذشته کنیز‌ها در دربار و منازل طبقات مرفه جامعه مشغول کار و تلاش بودند. در واقع، به خدمتکار زنی که او را خریده باشند کنیز گفته می‌شد. معمولا هر یک از خانواده‌هایی که توان مالی داشتند یک یا چند کنیز خریداری می‌کردند تا کار‌های مربوط به مطبخ و رخت‌شویی و... را انجام دهند. کنیز‌ها از مناطق مختلفی، چون آفریقا، قفقاز، گرجستان و ... جمع‌آوری و در بازار‌ها به فروش می‌رسیدند. این خرید‌و‌فروش‌ها باعث رونق بازار‌های برده‌فروشی می‌شد و سود چشمگیری برای کاسبان و دلالان این صنف داشت.

حتی گاهی کنیز‌ها به عنوان مهریه در برخی مناطق خراسان رد و بدل می‌شدند. بر این اساس، در عقدنامه حدود ۲۰۰ سال پیش، یکی از موارد مهریه یک خانوار، کنیز حبشی به قیمت ۱۰ تومان بوده است.
اما خرید و فروش کنیز در اسناد قدیمی بازتاب دارد. حتی در بین خانواده‌های قدیمی شهر مشهد نیز کنیز‌ها مشغول کار بوده و گاهی خرید و فروش شده‌اند به طوری که ۱۷۸ سال پیش، قیمت کنیز در مشهد ۳۰ بجاقلی بوده است. در مجموعه اسناد خاندان مسعودی خراسانی، سندی متعلق به خدمتکار سیستانی است که بنا به شرایطی به فروش رسیده است. باجاقلی نام ترکی سکه دوکات اروپایی است که به معنی پادار، دارای پا یا قد بلند است. این سکه‌ها به نام سکه باجاقلی شهرت پیدا کردند و تا قرن نوزدهم میلادی در قلمرو عثمانی، ایران، قفقاز و آذربایجان رواج داشتند. بنا به نوشته سیاحان اروپایی در دوره قاجار، معمولا قیمت کنیز از غلام گران‌تر و گاهی ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان هم به فروش می‌رسیدند.

در این سند آمده است: غرض از تحریر و باعث بر تسطیر این کلمات واضح‌الدلالات آن است که حاضر گردید علیاجاه صبیه مرحوم محمدعلی‌بیک، والده سعادت قلیخان، و بفروخت به بیع صحیح معتبر شرعی قطعی یک نفر جاریه خدمتکار روزک نام سیستانی ابتیاعی خود را که از کوخ بندگان امیر قاینی به مبلغ ۳۰ عدد بجاقلی فرنگی ابتیاع نموده بود به عالی‌حضرت رفیع‌مرتبت میرزا محمدحسین، خلف مرحوم میرزا محمد، به مبلغ ۳۰ عدد بجاقلی موصوف و مبلغ ۳۰ عدد بجاقلی فرنگی به معرفت عالی‌حضرت مشارالیه وصول و عاید صبیه مرحوم مذکور گردید و ضامن شرعی کرده هرگاه من بعد الیوم در باب جاریه خدمتکار ادعا و گفت‌وگویی بنماید، عاطل و باطل خواهد بود. این چند کلمه بر سبیل قبالچه‌نامچه قلمی گردید تا واضح بوده باشد و کان ذالک به تاریخ ۱۶ شهر رمضان المبارک ۱۲۶۳ قمری.

محتوای این سند نشان می‌دهد نخست اینکه واحد پول برای خرید و فروش کنیز در شرق ایران و خراسان بجاقلی رواج داشته است. دیگر آنکه به محض فروش، دیگر صاحب کنیز حق و ادعایی نداشته است. آنچه جالب توجه است نام فروشنده که خانم بوده ذکر نشده و تحت عناوین «صبیه» و «والده» آمده، ولی نام جاریه یا کنیز دقیق ثبت شده است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->