مرگ مشکوک با پس‌زمینه دعوای زن‌وشوهری بیش از ۳ میلیارد تومان مالیات برای ثبت مهریه ۳۰۰ سکه‌ای گفت‌وگو با مال‌خر متهم به خرید ۲ هزار گوشی دزدی | بندبازی یک سارق بندِ باز شهادت ۳ نیروی پلیس درپی حادثه تروریستی در چابهار (۲۱ تیر ۱۴۰۴) سولاریوم چه خطراتی را برای پوست ایجاد می‌کند؟ نتایج آزمون ورودی مدارس سمپاد ۱۴۰۴، هفته اول شهریورماه اعلام خواهد شد هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات قطره‌های چشمی در فضای مجازی اهدای عضو بانوی مرگ مغزی در مشهد به ۴ بیمار زندگی دوباره بخشید (۲۱ تیر ۱۴۰۴) نایب‌رئیس کمیسیون آموزش مجلس: تعویق آزمون استخدامی آموزش‌ و پرورش منتفی است توصیه‌های تغذیه‌ای برای بهبود وضعیت افراد گرمازده لبنیات غیرپاستوریزه، عامل اصلی انتقال بیماری‌های مشترک انسان و حیوان پیش‌بینی هواشناسی امروز (۲۱ تیر ۱۴۰۴) | ۳ روز رگبار باران و رعد و برق در ۱۶ استان هنگام گزش مار و عقرب، کدام کارها را نکنیم؟ حکم اعدام عامل اصلی پرونده تجاوز و قتل «نیان» دختربچه بوکانی، در ملأعام اجرا شد (۲۱ تیرماه ۱۴۰۴) دستگیری سارقان خوار بار فروشی‌های مشهد افزایش اضطراب زنان باردار هم‌زمان با جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل هشدار سازمان غذا و دارو نسبت به ۹ فرآورده غیرمجاز مراقبت از مو و پوست در بازار جان باختن ۴ نفر در حادثه واژگونی خودرو در محور فرخشهر به بروجن (۲۰ تیر ۱۴۰۴) دستگیری ۱۱ نفر در نزاع جمعی در نیشابور (۲۰ تیر ۱۴۰۴) ثبت جهانی غارهای پارینه‌سنگی خرم آباد در فهرست میراث جهانی یونسکو زلزله ۴.۱ ریشتری نهبندان در خراسان جنوبی را لرزاند (۲۰ تیر ۱۴۰۴) گسترده‌ترین گرمای تابستانی در راه کشور (۲۰ تیر ۱۴۰۴) ویدئو| نقص فنی مینی‌بوس در مشهد حادثه آفرید نهمین دوره ثبت‌نام وام ازدواج فرزندان بازنشستگان آغاز شد (۱۹ تیر ۱۴۰۴) +جزئیات ماجرای حادثه انفجار در یکی از برج‌های منطقه چیتگر تهران چه بود؟ (۱۹ تیر ۱۴۰۴) پرداخت معوقات ۱۴ هزار میلیاردی فرهنگیان بازنشسته در دوران جنگ مراقب باشید خُلقتان گرمازده نشود | هوای گرم به‌جز جسم، خلق‌وخو را هم متأثر می‌کند ابلاغ دستورالعمل بازگشایی موزه‌ها و اماکن تاریخی پس از جنگ (۱۹ تیر ۱۴۰۴) بازدید وزیر آموزش و پرورش از محل برگزاری آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد
سرخط خبرها

پزشکان اخلاق مدار؛ امانت داران الهی

  • کد خبر: ۳۸۳۴
  • ۳۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۴:۵۶
پزشکان اخلاق مدار؛ امانت داران الهی
دکتر محمدرضا دارابی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد

اخلاق پزشکی قدمتی به درازای تاریخ بشر دارد، یعنی از زمانی که بحث دارو و درمان در دنیا مطرح بوده است. آن هم نه به عنوان یک رشته جانبی بلکه در کتاب های پزشکی و در محور درمان.
ابن سینا که سرآمد پزشکان شرق و غرب است، اولین شرط لازم برای طبابت را آگاهی و تسلط پزشک برعلم طب و بخـش های مختلف آن، یعنی تشخیص، درمان، پیـش آگاهی، پیشگیری و توان بخشـی بیان کــرده است تا از این طریق، آسیب و ضرری به بیمار نرسد. همچنین در تألیف کتاب قانـون استفاده از منابع علــمی و اطلاعات موثق مختلف با ذکر منابع از دیگر نکات اخلاقی در طب بیان شده است.
جدا از تأکیدات زیادی که در منابع طــبی قدیمی مان داریم، پزشکی هم همچون سایر حرفه ها، اصول اخلاق حرفه ای خاص خودش را دارد. با این تفاوت که حساسیت های بیشتری را می طلبد، چون موضوع حرفه پزشــکی، انسان، یعنی اشرف مخلوقات است. همچنین به دلیل حد بالای اعتـماد و اختیار در این حرفه، که با توجـه به اصل «تناسب اختیار و مسئولیت» حد بســیار بالایی از مسئولیت و پاسخ گویی را می طلبد؛ رعایت اصول اخلاق حرفه ای در این شغل بیشتر اهمـیت دارد.
رابطه پزشک و بیمار و اعتمادی که در این بین شکل می گیرد از منظر اخلاق حرفه ای، پایه و اساس مراقبت های پزشکی و روند درمان است. از آنجایی که طیف متنوعی از بیماران و با ویژگی های متفاوت برای گرفتن خدمات پزشکی به پزشکان مراجعه می کنند، پزشک باید برای کسب اعتماد هر یک از آن ها تلاش جداگانه ای داشته باشد. اگر پزشک به نیازها و مشکلات بیمارانش اهمیت و برای شخصیت و ارزش های آنان احترام قائل شود، آن اعتماد پایدار حتما شکل خواهد گرفت.
اعتمادبخشی جزو جدایی ناپذیر از پزشک خوب بودن است و فقط هم از طریق تشخیص و درمان درست، توجه و جدی گرفتن او، به دقت گوش کردن به صحبت هایش، حساس بودن در معاینات، حفاظت از اطلاعات محرمانه و احترام به کرامت انسانی جلب می شود. همچنین افزون بر این، گشاده رویی، ادب و تواضع و درستکاری، رعایت کرامت و شأن بیمار به عنوان انسان، احترام به حریم شخصی او، مسئولیت پذیری درقبال مراقبت از سلامت بیمار و اجازه دادن به بیمار برای مشارکت در تصمیم گیری های مرتبط با سلامتی اش هم نقش به سزایی در این اعتمادسازی دارد.
با همه این ها، بحث بر سر اخلاق پزشکی، آن قدرها هم روشن و یک دست نیست. جالب است که بدانیم، اختلاف بر سر جزئیات اخلاق پزشکی، بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور می شود. یک مبحث پرپیچ و خمی که بحث درباره جزئیات آن، فعلا درحد و حوصله این یادداشت کوتاه نیست. با این حال، تردیدی نیست که رعایت موازین اخلاقی در رابطه با بیمار و پژوهش، همواره مورد تأکید وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه های علوم پزشکی کشورمان بوده است.
چارچوب رایج در تحلیل اخلاق پزشکی روش به کارگیری «اصول چندگانه» است که رعایت آن یک فرض مسلم دانسته شده و عبارت است از:
احترام به استقلال فردی؛ یعنی بیمار حق دارد روش درمان خود را انتخاب یا از آن خودداری کند.
سودرسانی؛ یعنی همه فعالیت های فرد شاغل در این حوزه باید به نفع بیمار و سود او باشد.
ضرر نرساندن؛ یعنی نحوه و شیوه درمان باید به گونه ای باشد که به فرد آسیبی وارد نشود.
عدالت؛ یعنی توزیع منابع بهداشتی و درمانی کمیاب و تصمیم گیری درباره اینکه چه کسی، چه درمانی را دریافت کند، باید براساس انصاف و برابری باشد.
احترام گذاشتن؛ یعنی بیمار حق دارد که با حفظ شأن و احترام خدمات درمان را دریافت کند.
راستگویی و صداقت و مفهوم رضایت آگاهانه.
امید است همچون گذشته، جامعه پزشکی ایران با تکیه بر علم و تجربه پزشکی و اخلاق والای حرفه ای در خدمت به سلامت جامعه موفق باشد..

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->