عادل نجفی | شهرآرانیوز؛ رشد سریع ارزش حقیقی رمزارزها بهویژه در ماههای اخیر، زمزمه گسترش استفاده از آنها را بیشتر بر سر زبانها انداخته است. استفاده از فناوری بلاکچین در نقل و انتقالات و دشواری ردزنی و جستوجوی منابع انتقال از ویژگیهایی هستند که مانند چاقویی دولبه میتوانند موجب امنیت و ناامنی آنها شوند. گروه نرم افزاری Kaspersky که در زمینه امنیت وب و مقابله با کلاهبرداریهای اینترنتی فعالیت میکند در گزارشی ۴ کلاهبرداری رایج در این بازار گسترده و رو به توسعه را به مخاطبان یادآور شده است. اگر قصد سرمایهگذاری در این بازار یا بنای فعالیت استارتآپی خود با این سیستم تبادل مالی را دارید، بهتر است از ریسکهای آن در از دست دادن سرمایه خود آگاه باشید.
ردیابی منتفی نیست
ابتدا و پیش از هر اقدامی باید توجه داشته باشید که استارتآپها و شرکتهای فعال در حوزه رمزارزها از فناوری بلاکچین استفاده میکنند. با این فناوری، امکان ردیابی جزئی تراکنشها وجود دارد، اما باز هم دقت کنید رمزارز انتخابی شما حجم مبنا، برنامه اقتصادی و قوانین مشخص داشته باشد. ۴ ریسک پرتکرار این حوزه عبارتاند از:
۱. وبسایتهای جعلی
ممکن است یکی از دوستان یا افراد خبره بازار به شما وبسایتی را برای انجام معاملات آنلاین معرفی کند، اما باز هم شما قربانی یک وبسایت جعلی شوید. تعداد وبسایتهای غیررسمیای که برای بازنمایی نسخه اصلی استارتآپها یا رمزارزهای موفق طراحی شدهاند به طور فزایندهای درحال گسترش است. برای تشخیص وبسایتهای اصلی، یکی از سادهترین راهها دقت به نوار آدرس و مشاهده آیکن قفل و وجود سرشناسه HTTPS است.
۲. اپلیکیشنهای فیک تلفن همراه
یکی دیگر از راهکارهای رایج کلاهبرداران برای سرقت سرمایهها طراحی اپلیکیشنهای فیک موبایل است که باوجود آلوده بودن، در عرضهکنندههای معتبری نظیر Google Play یا Apple App Store نیز قابل دریافت هستند. اگرچه شرکتها و فعالان بازار تلاش میکنند با شناسایی و حذف آنها به ایمنی سرمایهگذاری کمک کنند، این کار برای به صفر رساندن ریسک استفاده از نرمافزارهای جعلی کافی نیست. آنطور که بررسیها نشان میدهد، هماکنون صدها هزار کاربر تلفن همراه اپلیکیشنهای فیک را نصب و حتی استفاده میکنند. در این میان، کاربران اندروید باید بیشتر احتیاط کنند.
۳. لینکهای شبکههای اجتماعی
در شبکههای اجتماعی افتتاح صفحات جعلی و غیرواقعی سلبریتیها بسیار رایج است. اگرچه با فعالسازی تیک آبی صفحات در شبکههایی مانند اینستاگرام، توییتر و فیسبوک امکان تشخیص صفحات اصلی سادهتر شده است، همچنان میلیونها کاربر شبکههای اجتماعی در صفحات جعلی عضوند. چنین شرایطی درباره رمزارزها نیز صادق است. روباتهایی که خود را با نام شخصیتهای محبوب معرفی میکنند پیشنهادهای مالی را تحت عناوین خیریه و نظایر آن مطرح، و کاربران را به صفحات پرداخت جعلی هدایت میکنند. نمونه اخیر آن در ایالات متحده و با هک حسابهای کاربری سلبریتیهای دنیای فناوری توسط یک نوجوان هفدهساله رخ داد.
۴. ایمیلهای کلاهبرداری
طراحی ایمیلهای جعلی تا حدی دقیق و مشابه ایمیلهای واقعی دریافتی از رمزارزها انجام میشود که اگر لازم باشد آنها را چندین بار قبل از کلیک و مراجعه چک کنید، باز هم ممکن است گرفتار شوید. در ایمیلهای جعلی فراخوان دعوت به سرمایهگذاری برای اولین بار (چیزی شبیه به فراخوان عرضه اولیه در معاملات بورسی) بسیار گزارش شده است.