شروع جشن‌های دهه کرامت به تعویق افتاد درس‌هایی از نهج البلاغه | در ستایش امنیت نمایش قرآن منسوب به امام‌رضا(ع) در موزه ملک طی ایام دهه کرامت ۱۴۰۴ جشن میلاد حضرت معصومه (س)، ویژه بانوان اردوزبان ۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در حرم مطهر رضوی برگزار می‌شود کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد می‌توانند محلی برای تربیت سفرای قرآنی باشند بخش ویژه «اینستا قرآن» به جشنواره قرآن و عترت دانشجویی افزوده شد آغاز مرحله استانی سی‌اُمین مسابقات قرآن و عترت فراجا از ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ اهدای «نشان ملی مودت» در همایش ملی بزرگداشت امامزادگان در دهه کرامت ۱۴۰۴ «سه‌شنبه‌های تکریم از جامعه ایثارگری» و پیشنهاد آن به عنوان ثبت روز ملی ائتلاف جهانی مساجد در دفاع از مسجدالاقصی زمان انتظار زائران حج در فرودگاه‌های عربستان به ۱۰ دقیقه کاهش یافت درخشش هنرمند خراسانی در رویداد جهانی هنر امارات نخستین سوگواره بین‌المللی سفینةالنجاة با معرفی برگزیدگان پایان یافت آیین اعزام کاروان زیر سایه خورشید در حرم مطهر امام‌رضا(ع) برگزار شد تغییر مسیر تاریخ با تحلیل نادرست و تصمیم نابجا دهه کرامت باید با نشاط دینی، خدمت اجتماعی و معرفت‌افزایی همراه باشد اعزام سفیران کریمه‌اهل‌بیت(س) به ۳۰ استان در ایام دهه کرامت ۱۴۰۴ ممنوعیت موقت صدور ویزای عمره برای ۱۴ کشور تأکید دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلام درباره ضرورت اخلاق‌مداری در استفاده از هوش مصنوعی همایش علمی آشنایی با اختلالات اوتیسم در دانشگاه امام رضا (ع) برگزار شد
سرخط خبرها

درباره مراسم های سنتی روز‌های تاسوعا و عاشورای حسینی در حرم رضوی

  • کد خبر: ۴۰۶۶۶
  • ۰۷ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۳
درباره مراسم های سنتی روز‌های تاسوعا و عاشورای حسینی در حرم رضوی
هرسال در آستانه ورود به ماه محرم، صحن و سرای حرم مطهر حضرت رضا (ع) با آیین‌ها و مراسم‌های خاصی سیاه‌پوش می‌شود. آیین‌هایی که قدمت صدهاساله دارند و برگزاری آن‌ها حتی در این ایام تعطیلی موقت حرم مطهر همچنان به همان سبک و سیاق قدیمی خود برگزار می‌شوند.
به گزارش شهرآرانیوز؛ هرسال در آستانه ورود به ماه محرم، صحن و سرای حرم مطهر حضرت رضا (ع) با آیین‌ها و مراسم‌های خاصی سیاه‌پوش می‌شود. آیین‌هایی که قدمت صدهاساله دارند و برگزاری آن‌ها حتی در این ایام تعطیلی موقت حرم مطهر همچنان به همان سبک و سیاق قدیمی خود برگزار می‌شوند.

شام غریبان

مراسم شام غریبان از قدیمی‌ترین مراسمی است که فقط ۲ شب از سال در حرم مطهر برگزار می‌شود که شب شهادت حضرت اباعبدا... الحسین (ع) یک شب آن است. شامگاه شب بعد از شهادت که شام غریبان است، تمام خدمه آستان قدس اعم از خدام، فراشان، دربانان، کفشداران و حفاظ در دارالتولیه (سازمان مرکزی آستان قدس) اجتماع می‌کنند. بعد از نماز مغرب و عشا و آشنا شدن با اشعار حزن‌انگیز که باید در مسیر بخوانند، با نظمی خاص، درحالی‌که ۱۴ نفر از دربانان با در دست داشتن لاله‌ها در ۲ طرف جلو هیئت حرکت می‌کنند خدام، فراشان، دربانان و کفشداران با در دست داشتن شمع روشن و خواندن نوا‌های حزن‌انگیز به طرف حرم مطهر حرکت می‌کنند. پس از ورود به صحن جمهوری اسلامی به محضر امام (ع) تسلیت عرض می‌کنند و بعد مداحی مداحان مراسم به پایان می‌رسد.

خطبه شب‌های شهادت

خطبه شهادت نیز از مراسمی است که شب عاشورا در حرم مطهر برگزار می‌شود. در این مراسم قبل از فرارسیدن این شب، تولیت آستان قدس از مقامات کشوری و لشکری و رجال و معاریف و خانواده معظم شهدا و ایثارگران و خدمه دعوت می‌کند تا بعد از اقامه نماز مغرب و عشا در رواق دارالحکمه حاضر شوند. مراسم با سخنرانی واعظ شروع می‌شود و پس از ذکر مصیبت، مدعوین به صحن انقلاب اسلامی می‌روند که خدمه دورتادور با در دست داشتن شمع ایستاده‌اند، سپس مهمانان در ایوان نقاره‌خانه درحالی‌که شمع در دست دارند، با حال خضوع می‌ایستند. ابتدا حفاظ و قاریان قرآن با در دست داشتن لاله و شمع روشن با حزن و اندوه و با لباس خدمت دسته‌جمعی از مقابل خدمه و دیگر مدعوین عبور کرده و به مناسبت، خطبه‌خوانی می‌کنند. خطبه با نام مبارک امام زمان (عج) ادامه پیدا می‌کند و با ذکر نام رهبر معظم انقلاب خاتمه می‌یابد.

علم‌گردانی

علم‌گردانی نیز از مراسمی است که در دهه ابتدایی ماه محرم در خیابان‌های منتهی به حرم مطهر برگزار می‌شود و سابقه آن به دوره‌های پیش از حکومت صفویه بازمی‌گردد.

علم‌گردانی آیین سنتی و دیرینه‌ای است که به‌عنوان یکی از نماد‌های فرهنگ سوگواری هرسال با فرارسیدن محرم به‌نشانه دلدادگی و عرض ارادت به خاندان اهل‌بیت (ع) برگزار می‌شود. در قدیم بعد از اینکه علم روی دوش جوانان در پیشاپیش دسته و هیئت حمل می‌شد، به داخل حرم مطهر برده می‌شد و در آنجا نیز مراسم و آیین‌های خاصی داشت، اما اکنون علم‌گردانی و علم‌کشی تا قبل از ورود به حرم مطهر برگزار می‌شود.

آیین علم‌گردانی با در دست گرفتن علم و مدیحه‌سرایی انجام می‌شود و اکنون آیین علم‌گردانی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

گفتنی است قدیمی‌ترین علم که در موزه مرکزی آستان قدس نگهداری می‌شود و قدمت آن به قرن ۱۳قمری می‌رسد، در اصفهان ساخته شده است.

گفتگو با  علیرضا نظری خرم، نویسنده کتاب «داستان بریده بریده»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->