خانی: توصیه‌های FATF از سال‌ها پیش در ایران به اجرا درآمده است میزان عیدی کارمندان دولت تعیین شد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) استاندار خراسان رضوی: ایران و پاکستان به لحاظ اقتصادی مکمل یکدیگر هستند + ویدئو مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی اعلام کرد: بخشودگی جرائم مالیاتی به مناسبت دهه فجر ۱۴۰۳ افزایش ۱۰ میلیون لیتری تولید بنزین در ایران قیمت امروز تلفن‌های همراه (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) + جدول قیمت قیمت امروز مرغ، تخم‌مرغ، گوشت و دام سبک و سنگین (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) ۱۳ تفاوت کفش ونس اصل و فیک که باید بشناسید! امکان تمدید و اصلاح پروانه‌های کسب از درگاه ملی مجوز‌ها انعقاد ۴ تفاهم‌نامه در سفر استاندار خراسان رضوی به پاکستان سبزپوشی بورس پس از ۴ روز متوالی منفی | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) افت اندک قیمت طلا و سکه در مشهد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) قیمت کارخانه‌ای محصولات ایران خودرو اعلام شد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) علت افزایش قیمت سیب زمینی چه بود؟ (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) | رشد ۲۰ میلیونی هایما S۵ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) | ورود دوباره دلار به کانال ۸۴ هزار تومان قطع انشعاب غیرمجاز هزار باغ‌ویلای مشهد فقط در سال ۱۴۰۳ | آخرین سد تأمین آب شهرستان مشهد در آستانه خروج از مدار است افت قیمت خودرو‌های داخلی ادامه یافت (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) | آریسان ۱۱ میلیون تومان ارزان‌تر شد راهکارهای کاهش وابستگی به دلار در گفت‌وگو با کارشناسان | توسعه تجارت با رهایی از یکه‌تازی دلار یک خبر مهم درباره واریز سود سهام عدالت ارسال و ثبت سفارش خرید سهام بعد از ساعت بازار ممنوع شد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) تذکر بانک مرکزی به بانک‌هایی که ضوابط وام ازدواج، فرزندآوری و مسکن را رعایت نمی‌کنند رشد قرارداد‌های سفیدامضا و زیرپله‌ای کارگران باوجود کمبود نیروی کار نمایشگاه بهاره از ۱۱ تا ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ در مشهد برگزار می‌شود + جزئیات تخفیفات قیمت امروز میوه و صیفی جات در مشهد (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) | پرتقال گران شد هجوم خریداران مسکن به شهر‌های شمالی + جدول قیمت یارانه نقدی خانوار‌ها در چه صورتی حذف می‌شود؟
سرخط خبرها

معمای تاب‌آوری اقتصاد در برابر تحریم و کرونا

  • کد خبر: ۴۰۹۳۴
  • ۱۰ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۲
معمای تاب‌آوری اقتصاد در برابر تحریم و کرونا
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی
شیوع کرونا نه فقط دولت ایران که دولت‌های دیگر کشور‌ها را در برابر چالش «نان» و «جان» قرار داد و حالا پس از ماه‌ها قدرت‌نمایی این ویروس، اقتصاد کشور‌های دنیا با پدیده تاب‌آوری در برابر یک تهدید ناشناخته و ناگهانی در آینده مواجه هستند و در سایه تضعیف نسبی هم‌گرایی بین‌المللی در مواجهه با تهدید جدید کرونا، همه درصدد یافتن راهی مطمئن و تدبیر راهبردی برای ایجاد یک سپر دفاعی همه‌جانبه برای جلوگیری از آب شدن اقتصادشان هستند. این چالش البته برای مردم ایران که زیر فشار سنگین‌ترین تحریم‌ها و به گفته دولتمردان در یک جنگ تمام‌عیار قرار دارد، سخت‌تر و پیچیده‌تر به نظر می‌رسد. زیرا به‌واسطه تحریم‌های یک‌جانبه و ظالمانه دولت آمریکا و انفعال کشور‌های اروپایی حاضر در برجام، فشار‌ها بر اقتصاد ایران تشدید شد و درعمل بخش درخور توجهی از درآمد‌های ارزی ایران ناشی از صادرات نفت از دست رفت و اقتصاد کشور در یک بزنگاه سخت و دشوار قرار گرفت.
 
در چنین وضعیتی بود که شیوع کرونا سلامت و معیشت مردم را هم‌زمان هدف حمله قرار داد و بیم آن می‌رود که ضربات ناشی از کرونا، پایه‌های اقتصاد کشور را سست و لرزان کند. البته که کرونا جان‌های بسیاری را در ایران گرفت و سفره‌ها را کوچک‌تر کرد و بسته شدن مرز‌ها مسیر ورودی ارز ناشی از صادرات غیرنفتی را هم بست و تحت‌تأثیر قرنطینه و محدودیت‌های ماه‌های نخستین بسیاری از کسب‌وکار‌ها هم در بخش تولید و هم خدمات آسیب‌های جدی دید، اما اکنون فرصت خوبی است تا اندیشه کنیم چگونه می‌توان پایه‌های اقتصاد کشور را مقاوم‌تر کرد و سطح تاب‌آوری معیشت مردم را بهبود بخشید.

اظهارنظر رئیس‌کل بانک مرکزی درباره خروج اقتصاد ایران از شوک کرونا یک واقعیت مسلم است که می‌توان نشانه‌هایی از آن را در میزان تولید و فروش دست‌کم شرکت‌های حاضر بورس در بازه زمانی ۵ ماه نخست سال رصد کرد، ولی مهم این است که آمار‌های رسمی از شاخص رشد اقتصادی و ارزش افزوده در بخش‌های مختلف کشاورزی، صنعت، ساختمان و خدمات منتشر شود تا بتوان از آنچه بر اقتصاد کرونازده گذشته و آنچه در آینده ممکن است رخ دهد، ارزیابی دقیق‌تری ارائه کرد.

نه فقط اقتصاد ایران که اقتصاد دیگر کشور‌ها در برابر شوک‌های مختلف بیرونی بسته به میزان تاب‌آوری آن‌ها و ظرفیت‌های حمایتی آسیب‌پذیر هستند و البته مختصات اقتصاد کشورمان به سبب سال‌های تمرین در برابر فشار تحریم‌ها و تهدید‌ها متفاوت و دست سیاست‌گذاران و دولتمردان بسته‌تر است. ازجمله اینکه تاکنون تلاش‌ها برای دریافت کمک فوری از صندوق بین‌المللی پول برای مقابله با کرونا جواب نداده است و سیاست انبساطی بانک مرکزی برای حمایت از آسیب‌دیدگان کرونا هم باعث رشد پایه پولی و نقدینگی و نرخ تورم شد. البته محدودیت‌ها بیشتر از این‌هاست ولیکن مهم این است که در شرایط خروج تدریجی اقتصاد از حالت کما و انتقال آن به دوران رونق نسبی خطای تصمیم‌گیری رخ ندهند. زیرا هرگونه خطا و انحراف سطح تاب‌آوری اقتصاد را پایین می‌آورد و بازار‌ها را متشنج و اوضاع روبه‌بهبود تولید را دگرگون می‌سازد.

تجربه نشان داد که دوگانه جان و نان در مواجهه با کرونا به‌صورت سیاه و سفید و ترجیح یکی بر دیگری در بازه زمانی بلندمدت اشتباه است و مهم این است که سیاست‌گذاران تدبیر امور را دست‌کم برای آینده در مواجهه با تهدیدها، تحریم‌ها و مخاطرات بیرونی جدی‌تر بگیرند و سطح تاب‌آوری اقتصاد را از طریق حمایت از تولید ملی به‌صورت منطقی و نه گلخانه‌ای، اعمال سیاست‌های حمایتی و یارانه‌ای هوشمندانه به‌جای پخش هلی‌کوپتری پول و پرداخت یارانه‌های کور افزایش داد. باور کنیم خواستن، توانستن است، اما فهمیدن و درست تصمیم گرفتن، شرط نباختن است. سطح تاب‌آوری اقتصاد و استحکام پایه‌های معیشت و سلامت، اشتغال و انگیزه مردم برای مشارکت در اقتصاد را افزایش دهیم تا فشار‌ها بیش از این اثر نکند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->