تصویب ۸۹ هزار میلیارد تومان اعتبار برای استان خوزستان حمله با سلاح سرد در ژاپن یک فوتی و دو مجروح بر جای گذاشت (۴ بهمن ۱۴۰۳) انفجار خودرو در شهر منبج سوریه با یک کشته و ۷ مصدوم (۴ بهمن ۱۴۰۳) وزیر نیرو وعده داد: بهبود وضعیت آب و برق در تابستان ۱۴۰۴ همسویی مجلس شورای اسلامی با گفتمان وفاق ملی دولت چهاردهم رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس: انحصارطلبی بخش دولتی مانع رشد تعاون شده است انتقاد تند ترامپ به سیاستهای بایدن: هزاران قاتل و تروریست در آمریکا حضور دارند عارف: راه رشد اقتصادی از میدان‌داری بخش خصوصی می‌گذرد ترامپ حفاظت فیزیکی پمپئو و برایان هوک را لغو کرد بیانات رهبر انقلاب در دیدار عوامل برگزاری کنگره شهدای کاشان+ویدئو نگاهی به اهمیت سفر سید عباس عراقچی به کابل ربیعی: به اصلاحات سخت اقتصادی و حضور در اقتصاد جهانی نیاز داریم پزشکیان: در مملکت اگر من و شما بیل نزنیم با امضا چیزی درست نمی‌شود همتی: با همکاری بانک‌ها و بیمه‌ها مشکل کمبود سرانه آموزشی را حل می‌کنیم ویدئو| پزشکیان: هر امضایی بخواهید می‌دهم که بی‌عدالتی را حل کنید اما پول ندارم بدهم ماجرای پذیرش فرجام‌خواهی توماج صالحی از سوی شهید رازینی چه بود؟ مجمع نمایندگان استان، پشتوانه اندیشه‌ورزی دستگاه‌های اجرایی | آیین اختتامیه اجلاس هم‌اندیشی مجمع نمایندگان ادوار خراسان رضوی برگزار شد+ویدئو پرونده قضایی برای سرقت میلیون‌ها لیتر سوخت هواپیما در بندرعباس تشکیل شد بازدید جمعی از مسئولین، اقتصاددانان، ورزشکاران و فعالان رسانه‌ای و فرهنگی از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت» + عکس (۴ بهمن ۱۴۰۳) پزشکیان: خواهید دید شعار می‌دهیم یا عمل خواهیم کرد | رود کارون یک فرصت طلایی است که می‌تواند برای خوزستان اشتغال‌زایی کند جزئیات قوانین معافیت سربازی اعلام شد (۴ بهمن ۱۴۰۳) آیت الله علم الهدی: سلامتی و امنیت، پایه های اصلی پایداری جامعه است برنامه‌ها و رایزنی‌های فشرده ظریف در حاشیه اجلاس داووس ۲۰۲۵ + عکس دستور پزشکیان برای توسعه صنعت گردشگری در ساحل کارون وزیر دفاع: صنعت دفاعی همواره قطب کشنده جریان علم و فناوری است پزشکیان از فاز یک طرح جامع فاضلاب کلانشهر اهواز و کارون بازدید کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) واکنش وزیر امور خارجه به اظهارات دبیرکل سازمان ملل در ارتباط با شفافیت برنامه هسته‌ای ایران عراقچی به‌زودی به افغانستان سفر خواهد کرد
سرخط خبرها

یک گام مفید

  • کد خبر: ۴۱۲۸۲
  • ۱۲ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۷
یک گام مفید
عباس عبدی - رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران
اعلام رایگان‌شدن برق مصرفی برای حدود یک‌سوم جمعیت کشور اقدام مفیدی است که باید از آن دفاع کرد. البته در همین‌جا توضیح دهم که بنده با ارائه خدمات و کالای رایگان از طرف دولت جز درباره آموزش، بهداشت و خدمات قضایی و امنیتی مخالفم. علت نیز روشن است. این کار به‌زیان مردم است، زیرا دولت هر چیزی را که رایگان بدهد، از ارث پدرش نخواهد داد و حتما آن را از جیب مردم و به‌خودشان پرداخت می‌کند و این نوع قیمت‌گذاری موجب افزایش بی‌رویه و ناکارآمد مصرف آن کالا یا خدمت می‌شود؛ بنابراین به‌زیان جامعه است. فرض کنیم که برق برای همه مجانی شود. به‌طور قطع مصرف آن چند برابر می‌شود. سرمایه‌گذاری برای تولید و انتقال این برق را دولت از جیب من و شما می‌دهد. پس از جا‌های دیگر برمی‌دارد؛ بنابراین دولت باید قیمت تمام‌شده کالا و خدمات مصرفی را از مردم بگیرد تا مصرف آن‌ها متعادل شود و بار زیادی را از طریق هزینه‌های دولتی بر مردم تحمیل نکند.

ولی در مورد خاص برق و انرژی در شرایطی این اقدام را مفید می‌دانم؛ مشروط بر اینکه این کار به کاهش مصرف برق منجر شود و هزینه سنگین سرمایه‌گذاری برق از دوش مردم و اقتصاد برداشته شود؛ بنابراین هدف اصلی از این کار نباید کمک‌کردن مستقیم به طبقات پایین باشد. کمک به آنان راه‌های بهتر دیگری دارد که در ادامه خواهم گفت. هدف اصلی باید متعادل‌کردن مصرف نهایی باشد، از طریق نزدیک‌کردن قیمت آن به قیمت تمام‌شده. ولی متعادل‌کردن قیمت، چون به‌زیان طبقات پایین می‌شود، دولت تا میزان معینی از مصرف را رایگان اعلام کرده است که به‌طور قطع به‌نفع طبقات پایین است. درحقیقت این سیاست را باید برای همه حامل‌های انرژی، چون گاز و سوخت نیز اجرا کرد. هرگونه تغییر قیمت باید به بهبود وضعیت طبقات ضعیف و نیز ضرورتا افزایش بهره‌وری اقتصادی معطوف باشد. هر دو شرایط لازم هستند.

با این حال انجام این پیشنهاد راه بهتری نیز داشت. به همه خانوار‌های کشور میزان معینی از کیلووات برق به‌صورت رایگان داده شود، چه فقیر و چه غنی. هر خانواری که کمتر از آن را مصرف کرد، به همان میزان مصرف کمتر تا سقف تعیین‌شده بتواند پول آن را با قیمت تعیین‌شده از شرکت برق بگیرد و هرچه از آن میزان بیشتر مصرف کرد، با قیمت واقعی پرداخت کنند. این کار سبب می‌شود که همه مصرف‌کنندگان به‌نحوی در کاهش مصرف کوشش کنند. ممکن است سیاست موجود، برق مصرفی برخی طبقات را افزایش دهد و این خلاف هدف اعلام‌شده است. البته در همین حدی هم که انجام شده، خوب است و به‌قول معروف، کاچی به از هیچی!

اتفاقا آقای وزیر نیرو نیز در مقام دفاع از این طرح عمدتا بر افزایش کارایی صنعت برق و بهینه شدن مصرف آن اشاره کرده‌اند. این طرح را می‌توان برای صنایع هم در نظر گرفت. برای مثال کارخانه‌ای که مثلا فولاد تولید می‌کند، به ازای هر تن تولید فولاد یک مقدار برق با قیمت پایه در نظر گرفته شود. مقداری که در سطح استاندارد‌های موجود و بین‌المللی باشد. مصرف کمتر از آن را از کارخانه بخرند و اضافه بر آن را با قیمت جهانی از کارخانه بگیرند. این کار سبب می‌شود که کارخانجات به سوی مصرف کمتر برق میل کنند. این سیاست موجب افزایش تورم نیز نخواهد شد. وضعیت مصرف برق در ایران و نیز شدت انرژی بسیار تأسف‌بار است و نیازمند طرح‌هایی است که انگیزه‌های جدی برای کاهش مصرف را در تولیدکنندگان خانگی و صنعتی و تجاری ایجاد کند. به انگیزه سیاست‌گذاران کاری ندارم، ولی این نکته مطرح است که چرا در سال‌های گذشته که همواره از این نوع ایده‌ها برای کنترل مصرف انرژی پیشنهاد می‌شد، کسی به آن‌ها توجهی نمی‌کرد؟ اگر به این پرسش پرداخته شود، بخشی از کاستی‌های نظام تصمیم‌گیری در ایران شناخته خواهد شد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->