خودداری برخی مشاوران املاک از ارائه برگه رسمی معامله | قولنامه هست، اما هولوگرام ندارد! به فرد گرمازده آب‌قند و شربت ندهید ذخایر خونی خراسان رضوی رو به کاهش است رئیس سازمان هواشناسی: خشکسالی با بارورسازی ابر‌ها درمان نمی‌شود آیا خبر استعفای رئیس صندوق بازنشستگی کشوری صحت دارد؟ خسارت ۱۴ هزار میلیارد تومانی مصرف دخانیات بر نظام سلامت زمین لرزه ۴ ریشتری در عسلویه بوشهر (۵ مرداد ۱۴۰۴) اهدای عضو بانوی جوان مرگ مغزی در مشهد به ۶ بیمار زندگی دوباره بخشید (۵ مرداد ۱۴۰۴) ویدئو | ورود گرد و خاک شدید به مشهد از سمت جاده کلات (۵ مرداد ۱۴۰۴) رئیس سازمان نظام پرستاری کشور مطرح کرد: کاهش میزان مهاجرت پرستاران | فوق‌العاده خاص روی میز دولت مانده است آمادگی هلال احمر خراسان رضوی برای خدمت‌رسانی در ایام اربعین ضرورت اصلاح جدی ساختار هیئت‌های بدوی و تجدیدنظر تامین اجتماعی در مشهد و خراسان رضوی پیش‌بینی دقیق هواشناسی با برج راداری مشهد بازنشستگان خطاب به مدیرعامل تأمین‌اجتماعی: مگر معوقات بازنشستگان چقدر است که پرداخت آن را چهار ماه عقب انداخته‌اید ورود حدود ۳۰ هزار معلم جدید به مدارس از مهر ۱۴۰۴ | ادامه فعالیت ۴۰ درصد از فرهنگیان بازنشسته کشف محموله بزرگ مواد اولیه ساخت موادمخدر صنعتی توسط پلیس مرزبانی از معوقات حقوق فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان تأمین‌اجتماعی چه خبر؟ مرمت قدیمی‌ترین مدرسه تاریخی کاشمر از ابتدای مرداد ۱۴۰۴ شر مهندس سارق از  سر خودرو‌های مشهد کم شد موزه ملی ملک پس از جنگ ۱۲ روزه بازگشایی شد (۵ مرداد ۱۴۰۴) معاون تربیت‌بدنی آموزش و پرورش: سرانه فضای ورزشی مدارس باید به یک مترمربع برسد جاده هراز مسدود می‌شود + جزئیات بازنشستگان تأمین اجتماعی و مستمری‌بگیران همچنان در انتظار صدور فیش معوقات حقوق فروردین ۱۴۰۴ تخلفات ثبت شده در QRکدهای نصب شده در مدارس پیگیری شدند خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی به معنای تغییر محل مراجعه از شعبه به کارگزاری نیست مدیران مدارس حق ندارند از ثبت‌نام دانش‌آموزان ضعیف امتناع کنند مرحله دوم وام ضروری بازنشستگان کشوری چه زمانی پرداخت می‌شود؟ طراحی بسته ملی بازیابی روانی کودکان پس از جنگ ۱۲ روزه
سرخط خبرها

اینستاگرام، خانه خانواده‎ های کوچک

  • کد خبر: ۴۱۹۱۱
  • ۱۷ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۸
اینستاگرام، خانه خانواده‎ های کوچک
دکتر زهرا اردکانی - پژوهشگر مطالعات رسانه ای زنان
خانواده اولین نهاد اجتماعی است که هر فردی در آن رشد می‌کند. در قدیم یعنی پیش از ظهور رسانه‌ها، خانواده در کنار مدرسه، نهاد اصلی‌ای بودند که در تربیت فرزندان نقش ایفا می‌کردند. اکثر آموزه‌های دینی، اخلاقی و فرهنگی از طریق خانواده به کودکان منتقل می‌شد. اما امروزه عضو سومی بین خانواده و کودکان (یا نوجوانان و جوانان) قرار گرفته است که آثار فراوانی بر نگرش جوانان به موضوعات مختلف دارد و آن رسانه‌هاست.
 
رسانه‌ها همان‌طور که نگرش‌ها را شکل می‌دهند، محملی نیز هستند که الگو‌هایی برای خانواده و خانواده ایده‌آل به افراد ارائه می‌دهند. در بین رسانه‌های مختلف، شبکه‌های اجتماعی نیز تصویرسازی خود را از خانواده دارند. در این یادداشت به این موضوع می‌پردازیم که در شبکه اجتماعی اینستاگرام چه تصویری از خانواده و همچنین خانواده ایده‌آل به نمایش گذاشته می‌شود. افراد با چه جنس خانواده‌ای در این شبکه روبه‌رو می‌شوند؟ اولین نکته‌ای که در شبکه اینستاگرام توجه را به خود جلب می‌کند، حضور کم‌رنگ خانواده در این شبکه است.
 
افراد در این شبکه ترجیح می‌دهند بیشتر روابط دوستانه خود را به نمایش بگذارند تا روابط خانوادگی. آن‌ها گردش‌ها و تفریح‌هایی که با دوستان در کافه‌ها، رستوران‌ها، طبیعت و ... داشته‌اند به اشتراک می‌گذارند؛ بنابراین جوانان بیشتر سبک زندگی مجردی مبتنی بر خوش‌گذرانی، سفر و تفریحات متنوع را نشان می‌دهند. متأهل‌ها هم کمتر از خانواده خود به‌خصوص پدر و مادر یا حتی پدربزرگ و مادربزرگ تصاویری را نشان می‌دهند. به همین دلیل، خانواده در اینستاگرام، از خانواده‌های گسترده و فامیل‌های بزرگ نهایتا به خانواده‎‌ای کوچک متشکل از همسر و فرزندان تبدیل می‌شود. اینستاگرام خانه خانواده‌های کوچک است و ما در آن، دورهمی‌های بزرگ خانوادگی که بخشی از فرهنگی ایرانی را کمتر می‌بینیم، دورهمی‌هایی که در منزل بزرگان فامیل برگزار می‌شود و همه را گرد هم جمع می‌کند.
 
اینستاگرام شبکه‌ای از افراد است که با یکدیگر دوست می‌شوند و مجموعه‌ای از دوستان را می‌سازند. این شبکه بیشتر شبکه‌ای فردی است و قائم بر فرد؛ لذا ماهیت نهادی مثل خانواده را که یک نهاد جمعی است در خود راه نمی‌دهد. شبکه‌های اجتماعی شکل تازه‌ای از روابط انسانی را می‌سازند که بر پایه خانواده نیست بلکه بر پایه افراد و شبکه‌ای از افراد ناشناس (یا آشنا) در گرد یکدیگر است. این شکل تازه از روابط انسانی زمان زیادی از اوقات شبانه‌روز جوانان را به خود اختصاص می‌دهد و آن‌ها به جای گذراندن وقت در خانواده، در بستر این شکل جدید از روابط فردی و شبکه‌ای زندگی و اوقات را سپری می‌کنند؛ بنابراین می‌توان گفت که این شبکه بیشتر به سمت شکل‌هایی از زندگی ترغیب می‌کند که خارج از بستر خانواده و گاه در قالب روابط آزاد است.
 
اما در گوشه‌ای دیگر از این شبکه نیز صفحات خانواده‌محوری وجود دارد که توسط مادران اینستاگرامی اداره می‌شود. این صفحات خانواده را در مرکز توجه خود قرار می‌دهند و تنها به خانواده، کودکان و مسائل مربوط به خانه‌داری می‌پردازند. البته برخی مادران اینستاگرامی نیز هستند که تصویری لوکس و فوق‌العاده تجملاتی از خانه و خانواده ارائه می‌دهند و صفحات آن‌ها نیز تصویری اصیل و بومی از خانواده ایرانی را به همراه ندارد بلکه نمایشی از یک خانواده تصنعی است که همیشه خوش‌پوش هستند و لباس‌های فرزندان با لباس‌های پدر و مادر هم‌خوانی دارد.
 
در یک جمع‌بندی می‌توان گفت که خانواده در اینستاگرام کمتر دیده می‌شود و در مواردی هم که خانواده نشان داده می‌شود، معمولا شکل مدرنی از خانواده همراه با تجملات و ظاهرسازی‌های فراوان است که بیشتر جنبه نمایشی دارد. چنین کاستی‌ای در این شبکه وجود دارد و الگوی قابل قبولی از خانواده را ارائه نمی‌دهد؛ بنابراین نیاز است که خانواده‌ها با هرچه پررنگ کردن نقش خود در زندگی واقعی فرزندان، این کاستی را جبران کنند.
 
بهتر است اعضای خانواده مانند پدر و مادر در این شبکه‌ها عضویت داشته باشند تا به عنوان اعضای اصلی خانواده در این فضا نیز همراه فرزندان باشند و خانواده را در این شبکه هم تجلی بخشند. احیای جمع‌های خانوادگی در زندگی واقعی نیز می‌تواند بر الگوی فردی‌سازی که شبکه‌های اجتماعی ارائه می‌کنند غلبه کند و حس خوب همدلی و پشتیبانی خانواده را در وجود افراد فعال نگه دارد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->