طنین همتی| شهرآرانیوز، قصه تکراری و تمامنشدنی تخصیصنیافتن ارز دولتی به نهادههای دام و طیور دیگر به قصهای خستهکننده و حوصلهسربر برای تولیدکنندگان در این چند سال تبدیل شده است، مرغداران و دامدارانی که با وجود سختی کار تولید، طعم ثبات و حمایتهای دولتی را بهطور کامل نچشیدند و این سیاستهای دوپهلوی دولتیها، آنها از پا درآورده است و بهگفته موسوینژاد، فعال این عرصه، دولت باید تکلیف آنها را روشن کند.
سیدحسین موسوینژاد دراینباره اظهار کرد: تخصیصنیافتن ارز دولتی به نهادهها و آزادسازی قیمت داروهای مکمل دستبهدست هم داده است که قیمت تمامشده یک کیلوگرم تخممرغ با تخصیص ۴۰ درصد نهادههای ما با ارز دولتی به بیش از ۱۵ هزار تومان برسد. درحالی که ستاد تنظیم بازار کشور بدون در نظر گرفتن شرایط پیشآمده برای مرغدار، قیمت تخممرغ را در بازار ۹۵۰۰ تومان اعلام کرده، اما این محصول برای مرغدار ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان تمام شده است. قیمت تخممرغ در بازار افزایش پیدا کرده است، اما با همین قیمت، تخممرغ را کیلویی ۳۰۰۰ تومان از قیمت تمامشده پایینتر میفروشیم.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خرسان رضویدرباره چرایی موج گرانی یادآور شد: صنعت مرغداری از دیرباز تحت تأثیر تخصیصنیافتن ارز در بازههای زمانی قرار داشته است. متأسفانه دولت در ۳ ماه پایان ۹۸ باید ارز مورد نیاز نهادهها را از جمله ذرت و کنجاله سویا تخصیص میداد که این کار از سوی وزارت صنعت و معدن انجام نشد. این تخصیصنیافتن ارز عواقبش را ۵ماه بعد نشان داد و کمبود عرضه آن زمان اکنون خودش را نشان داد و نهادههای مورد نیاز ما به مقدار کافی وارد کشور نشد و ما را با مشکل روبهرو کرد. نهادههایی هم که الان داخل بازار است، نهادههایی است که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده، ولی نظارت بر روی این موضوع هم ضعیف است و مرغداران ما متأسفانه از اول سال نهاده ندارند و مجبورند مرغهای خود را کشتار کنند و آنها هم که گلههایشان جوان است، از یک منبع نامتعارف! برای تأمین خوراک مورد نیازشان استفاده کنند.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خرسان رضوی با بیان اینکه روزانه صنعت مرغ تخمگذار استان بیش از یک میلیارد تومان ضرر میکند، افزود: مرغدار هم باتوجهبه مشکلات پیش رو انگیزهای برای تولید ندارد و آنها که تولیدشان بخش کمتری از نیاز بازار را تأمین میکند یا کشتارکردند یا اینکه برای فرار از هزینههای روزانه نگهداری مرغ به مراکز خیریه متوسل شدند و مرغ تخمگذار را بهصورت فلهای به آنها دادهاند.
موسوینژاد تأکید کرد: قیمت موجود در بازار هم برای مرغدار بهصرفه نیست و باتوجهبه حمایتنکردن دولت در سال جدید، هشدار میدهم که قیمت تخممرغ در ماههای آینده به حداقل کیلویی ۲۰ هزار تومان میرسد. لازم به یادآوری است مشکلات ما از زمانی شروع شد که کارهای تنظیم بازار کشاورزی از جهاد کشاورزی گرفته و به وزارت صنعت و معدن سپرده شد و این سازمان هم اشراف کامل به مشکلات ندارد.
موسوینژاد ادامه داد: تا چند وقت دیگر صنعت مرغ تخمگذار ما از بین خواهد رفت و واردات تخممرغ که معلوم نیست تغذیه مرغ چه بوده است، از تولید پیشی میگیرد. این درحالی است که بعد از صنعت نفت و پتروشیمی، بیشترین سرمایهگذاری ملی بخش خصوصی در حوزه طیور انجام میشود که دولت با بیتدبیری، این صنعت مولد را از بین میبرد. اکنون سویا در بازار کیلویی ۱۴ هزار تومان خریداری میشود. انجمن حمایت هم میگوید شما سویا را از کجا تأمین میکنید که کیلویی ۱۴ هزار تومان است و از ما فاکتور میخواهد، اما جای سؤال است که آیا فردی که گرانفروشی میکند، حاضر است به ما فاکتور بدهد؟
وی ادامه داد: تفاوتی که در تولید مرغ تخمگذار و مرغ گوشتی وجود دارد، در این است که وقتی مرغدار بخواهد امروز گله مرغ گوشتی را حذف کند، میتواند و اگر فردا نهاده در دسترس قرار گیرد، ۴۵ روز بعد از جوجهریزی، گوشت سر سفره مردم است، ولی اگر مرغ تخمگذار از بین برود، ۹ ماه زمان میبرد تا بخواهد احیا شود. ضمن اینکه مرغدار ما اکنون انگیزهای برای تولید ندارد و اگر جایی دیگر سرمایهگذاری کند، در زمان فروش هیچکس نمیگوید چرا گرانفروشی کردی، ولی در این صنعت بهجای اینکه دنبال رفع مشکل و علت گرانی باشند، تولیدکننده را به گرانفروشی متهم میکنند.
این فعال در حوزه طیور با تأکید بر اینکه دولت باید تکلیف مرغدار را برای ارز مشخص کند، گفت: آیا دولت میتواند نهاده دولتی در اختیار مرغدار قرار دهد؟ اگر هم نمیتواند، بگوید ارز نداریم. اگر حمایتهای نصفهنیمه دولت را در شرایط کنونی در نظر نگیریم و سایر عوامل تأثیرگذار را هم ثابت بگیریم، بهای منصفانه قیمت تخممرغ با سود در نظر گرفته شده برای مرغدار، کیلویی ۲۳ هزار تومان است که طبق قاعده، تخممرغ کیلویی ۳۰ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد. اما با همین شرایط موجود و حمایتهای حداقلی دولت، مرغ باید کیلویی ۱۶ هزار تومان از مرغدار خریداری شود.