نجات استان از معضل کمبود مدرسه تا یک‌سال دیگر| مدرسه‌سازی، نقطه آغاز توسعه آموزش و پرورش است رئیس سازمان بهزیستی: تاب‌آوری مهمترین عامل در مقابله با آسیب‌های اجتماعی است بحران آب در ایران | واردات آب یا انتقال آب، کدام به‌صرفه‌تر است؟ زلزله نسبتا شدید قم را لرزاند (۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جزئیات آیا واکسن کرونا در بروز برخی بیماری‌ها تأثیر داشته است؟ هوش مصنوعی جای معلم را نمی‌گیرد | معلم پرورش‌دهنده امید در دانش‌آموزان است المپیاد‌های ورزشی درون مدرسه‌ای از اول مهر ۱۴۰۴ تقویت می‌شوند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) | آغاز روند کاهش دما از فردا شایعات و واقعیت‌های واکسن HPV و بیماری زگیل تناسلی در فضای مجازی | تب مجازی گارداسیل به احترام بزرگ تر‌ها خطر آلودگی روغن‌های سنتی فاقد نشان سیب سلامت انجام ۴۰ عمل جراحی قلب باز در بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد مشهد (۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) ظرفیت دفن در بهشت‌زهرا(س) رو به اتمام است | اموات تهرانی‌ها از مِهر ۱۴۰۴ روی زمین می‌مانند کاهش ۷ درصدی زادوولد‌ها در  خراسان رضوی | جوانی جمعیت رو به زوال خطر پوکی استخوان در کمین این افراد است هشدار متخصصان درباره مصرف زیاد دارچین مراقب توت خوری در خیابان باشید ویتامینی مهم برای سوخت و ساز بدن افزایش تعرفه زایمان بدون درد لاغری سریع، مرگ آرام! تصویب ۹ رشته هنری جدید برای هنرستانی‌ها بحران آب در ۴۴ سد کشور | وضعیت اسف‌بار سفره آب‌های زیرزمینی به دلیل برداشت‌های بی‌رویه تولد سالانه ۳ تا ۴ هزار نوزاد کم شنوا در کشور طرح محیط‌یار در مدارس اجرا می‌شود | باید دانش‌آموزان را با مفاهیم محیط زیست آشنا کنیم انتظار بازنشستگان تأمین‌اجتماعی برای صدور احکام حقوقی بر مبنای متناسب‌سازی ۷۰ درصدی | بازنشستگان: واریز حقوق را به تعویق نیندازید قتل دایی بر سر ارث و میراث | فرزندان مقتول خواستار قصاص پسر عمه‌شان شدند شربت مرگبار و سرقت ۱۰ میلیاردی در مشهد؛ افشای شگرد شیطانی سارقان خارجی در پوشش نظافتچی منزل! مدارس و دانشگاه‌های کدام استان‌ها فردا (سه‌شنبه، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) غیرحضوری است؟ گرایش گسترده جوانان به بازی‌های رایانه‌ای | درآمد ماهانه گیمر‌های حرفه‌ای از ۱۵ تا ۴۰۰ میلیون! شیطان کودک‌آزار در یک‌قدمی چوبه دار طرح وزیر میراث فرهنگی برای لغو روادید میان ایران و ۳۲ کشور عضو «دی‌هشت»
سرخط خبرها

یوزپلنگ‏‌، سریع‌ترین حیوان دنیا را بهتر بشناسیم ‎

  • کد خبر: ۴۳۳۸۴
  • ۲۸ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۸
یوزپلنگ‏‌، سریع‌ترین حیوان دنیا را بهتر بشناسیم ‎
یوزپلنگ سریع‎ترین حیوان در زمین است. این جانور می‌تواند در ۳/۵ثانیه پس از شروع دویدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برسد که از سرعت بسیاری از خودرو‌های مسابقه‌ای نیز بیشتر است.
شهرآرانیوز؛ یکی از روز‌های شهریورماه به نام یوزپلنگ‎ این حیوان شگفت‌انگیز نام‎گذاری شده است و در این مطلب می‌خواهیم با این حیوان خوش خط و خال بیشتر آشنا شویم.
 
یوزپلنگ سریع‎ترین حیوان در زمین است. این جانور می‌تواند در ۳/۵ثانیه پس از شروع دویدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برسد که از سرعت بسیاری از خودرو‌های مسابقه‌ای نیز بیشتر است.
 
معمولا مردم پلنگ را با یوز اشتباه می‌گیرند، اما این ۲ گونه تفاوت بارزی با هم دارند و آن در شکل خال‌هایشان است. یوز‌ها خال‌های توپر و گرد دارند، درحالی‌که خال‌های پلنگ‌ها درشت و توخالی است. نوار سیاه‌رنگی نیز از گوشه چشم یوز تا دهانش امتداد یافته و به «خط اشک» معروف است، اما پلنگ این خط را ندارد.
 
 
واژه یوزپلنگ یکی از واژه‌های اصیل فارسی است که از ترکیب ۲ کلمه «یوز» و «پلنگ» تشکیل شده است. «یوز» بن مضارع مصدر یوزیدن به معنای «جَستن و جهیدن» بوده و به همین دلیل یوزپلنگ به معنای پلنگی است که به دنبال شکار خود می‌گردد و آن را با جستن و دنبال کردن می‌گیرد. ایرانیان باستان این جانور را بیشتر با نام «یوز» می‌شناخته‌اند و کمتر کلمه «یوزپلنگ» را برای آن به کار می‌بردند.
 
تعداد خال‌های روی بدن هر یوزپلنگ آفریقایی به بیش از ۳۰۰۰ عدد می‎رسد، ولی تعداد آن در یوزپلنگ آسیایی (ایرانی) کمتر است. چون خال‌های آن بزر‎گ‎تر و درنتیجه تعداد آن کمتر است.
خط اشک یوزپلنگ نوار سیاهی است که از گوشه چشم تا دهان آن ادامه دارد و با جذب نور خورشید از انعکاس نور جلوگیری می‌کند و با کم کردن زنندگی نور خورشید، درست مانند عینک آفتابی، از چشمان یوزپلنگ محافظت می‎کند.
 
 
برخلاف تصور بیشتر مردم، یوز‌ها حیوانات آرامی هستند و به‌طور معمول به دام‌های اهلی حمله نمی‌کنند. ورود دام به زیستگاه یوز از تهدیدات اصلى زندگى یوزپلنگ است. علاوه بر اینکه سگ گله ممکن است به یوز حمله کند، اما چوپان‌ها در رویارویی با این حیوان و نگرانی بابت حمله‌اش به دام‌ها، آن را با تیر می‎زنند. دشمن طبیعی یوز، سگ گله و پلنگ است.
 
در صورتی‌که به هر دلیلی یک یوز به گله گوسفندان حمله کند، هرگز مثل گرگ همه گوسفندان را خفه نمی‎کند و درنهایت یک بره یا گوسفند را شکار می‎کند. به همین دلیل توصیه‎های محیط‌زیستی‎ها به مردم محلی این است که به یوز حمله نکرده و مقاومت نکنند.
 
از آنجا که سرعت دویدن یوز بسیار زیاد است، حین دویدن انرژی زیادی مصرف می‎کند و به همین دلیل است که تعقیب و گریز یوزپلنگ برای شکار طعمه معمولا به ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر محدود می‎شود و کمتر از یک دقیقه طول می‎کشد.
 
در خرداد۱۳۹۴ بهای شکار و صید یوزپلنگ آسیایی از ۲۰میلیون تومان به ۱۰۰میلیون تومان افزایش یافت.
بیشتر یوز‌های ایرانی در پارک ملی توران، پارک ملی کویر در استان سمنان، منطقه حفاظت‌شده بافق و پناهگاه‌های حیات‌وحش دره انجیر و نایبندان در استان یزد زندگی می‎کنند.
 
متأسفانه چندسالی است یوزپلنگ‎های آسیایی و آفریقایی در خطر انقراض هستند و اکنون از نمونه ایرانی آن حدود ۷۰ تا ۱۰۰ قلاده باقی مانده است. از دست دادن زیستگاه، شکار طعمه‌های آن توسط انسان‎‌ها و درگیری با شکارچیان عواملی است که جان این گونه را به خطر انداخته است.

منابع: زیست‌بوم
www.nationalgeographic.com
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->