محسن موسویزاده | شهرآرانیوز؛ دیروز ۱۴ مهر محمد اسلامی، وزیر راهوشهرسازی، درحالی از پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات مسکن به بانک مرکزی خبر داد که برخی کارشناسان درباره تأثیرگذاری این افزایش وام تردید دارند.
اکنون سقف وام خرید مسکن برای افراد، ۱۴۰میلیون و برای زوجین ۲۴۰میلیون تومان است و باتوجهبه سود ۵/۱۷ درصدی و بازپرداخت دوازدهساله این وام، حداکثر اقساط برای هر فرد حدود ۲ میلیونو۳۳۱هزار تومان و برای زوجین حدود ۳ میلیونو۹۹۷هزار تومان است. با توجه به اینکه قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران به ۲۳ میلیونو ۵۰۰ هزار تومان رسیده است (آمار بانک مرکزی)، با استفاده از حداکثر رقم تسهیلات خرید مسکن، میتوان به خرید نزدیک به ۱۰ مترمربع واحد مسکونی اقدام کرد. این رقم مشابه متراژی است که در فروردین ۹۸ با وام خرید ۹۰ میلیون تومانی برای هر فرد، قابل خریداری بود.
همچنین در سال۹۶، متوسط قدرت وام خرید مسکن برای خرید یک آپارتمان ۵۰مترمربعی در تهران، به ۳۳درصد رسیده بود، اما امسال وام ۲۴۰ میلیونی فقط قدرت خرید نزدیک به ۵ مترمربع از یک آپارتمان ۵۰ متری را دارد. بررسی آمارها نشان میدهد که در سال ۹۵ بازار خریدوفروش آپارتمان از حالت «رکود» به فاز «پیشرونق» تغییر وضعیت داد و در تابستان ۹۶ وارد رونق شد. کاهش نرخ تورم، ثبات نسبی قیمتها و از همه مهمتر افزایش درآمدهای نفتی ایران، جزو دلایل رونق بازار مسکن در آن سالها ذکر شده است؛ عواملی که اکنون هیچکدام از آنها در بازار مشاهده نمیشود.
اکنون برخی بانکهای خصوصی بین ۲۰۰ تا ۷۵۰میلیون تومان وام خرید مسکن میدهند که البته شرایط برای هرکدام از تسهیلات با دیگری متفاوت است، با این حال اقساط سنگین در عمل سبب شده است استقبال از این نوع وامها اندک و ناچیز باشد. این مسئله نشان میدهد که افزایش وام مسکن در بانکهای خصوصی بهدلیل قدرت خرید اندک مردم، تأثیری بر رونق بازار نگذاشته است. استناد به آمار مذکور، مشخص میکند که استفاده از راهکار افزایش سقف تسهیلات خرید، منجر به بهبود شرایط بازار مسکن نمیشود و فقط مسکنی کوتاهمدت بهمنظور تسکین درد این بازار بهحساب میآید.