افزایش سرعت و کیفیت ارتباطات بی سیم که به واسطه توسعه نسل پنجم شبکههای ارتباطی پدید میآید، بی شک، برای همه کاربران تلفنهای همراه مزایایی به همراه دارد. کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME) با وجود سهم کوچک تری که از بازارهای مالی دارند، به کمک توسعه همین شبکههای ارتباطی، میتوانند فرصتهای جدید کسب درآمد را خلق و نیازمندیهای مشتریان خود را بهتر پاسخ دهند. براساس برآوردهای شرکت اریکسون از عرضه کنندگان خدمات ارتباطی در بریتانیا تا سال ۲۰۲۵ میلادی بیش از ۵/۲ میلیارد کاربر ۵G در سراسر جهان ۴۵ درصد از ترافیک اینترنت همراه را تبادل میکنند.
چه صنایعی از ۵G بهره میبرند؟
انجام جراحیهای پیچیده و حساس از راه دور نیازمند انتقال تصاویر با کیفیت دست کم HD و بدون تأخیرهای مرسوم است که با این فناوری، امکان انجام آن فراهم میشود. همچنین در حوزه خدمات درمانی، با امکان ارسال اطلاعات لحظهای بیماران به کادر درمانی، میتوان شرح حال آنان را به صورت لحظهای حتی در خارج از محیطهای درمانی برای ثبت و گزارش گیری در بررسیهای بعدی توسط کادر درمان ارسال یا ذخیره کرد. صنعت بیمه نیز از بخشهایی است که چه در زمینه خودروها چه در زمینه بیمه عمر و سلامتی افراد میتواند با این شبکه متحول شود. برای نمونه، درباره خودروهای خودران نیز با استفاده از این شبکههای ارتباطی، گزارش تصادفات و شرایط وقوع آنها شامل موقعیت مکانی، سرعت وسیله و گزارش آخرین تعمیرات آن بدون وقفه برای بیمه گذار ارسال و امکان پاسخ گویی فراهم میشود. تضمین امنیت غذایی مصرف کنندگان و کارآمدی اقدامات و سودآوری فعالیتهای کشاورزان حوزه دیگری است که در سایه توسعه شبکه ۵G با استفاده از فناوری اینترنت اشیا از طریق مدیریت مصرف آب، رصد رشد محصولات، مراقبت در برابر آفات و همچنین چینش و برداشت محصولات محقق میشود.
۵G و کسب و کارهای کوچک
اثرگذارترین ویژگی نسل پنجم شبکههای ارتباطی در کسب و کارهای کوچک را میتوان در افزایش کارآمدی آنها با صرفه جویی در زمان، استفاده از منابع لجستیکی کمتر و به دنبال آن کاهش هزینهها و افزایش درآمدها مشاهده کرد. پژوهشهای اریکسون در میان مدیران کسب و کارها و مشاوران اقتصادی نشان میدهد آنها بر این باورند که ۵G موجب ظهور صنایع جدید میشود و با افزایش رقابت پذیری جهانی، فضا برای رشد کسب و کارهای کوچک بیش از پیش فراهم میشود. در ادامه به برخی مزایای شبکه ۵G برای کسب و کارهای کوچک اشاره میکنیم.
دورکاری
در پی شیوع کووید ۱۹ در ماههای اخیر، بسیاری از کسب و کارها با مفهوم دورکاری آشنا شدند و آن را تجربه کردند. با گسترش پوشش شبکه ۵G امکان فعالیت و گردهمایی اعضای تیمهای بزرگ کاری با کیلومترها فاصله فیزیکی از یکدیگر به سرعت فراهم میشود. چنین شرایطی برای استارت آپها که در ابتدای راه برای تأمین دفتر و محیط کاری مناسب برای اعضای تیم خود مشکل دارند گزینه بسیار مناسبی است.
نوآوریهای روستایی
بسیاری از کشورها در تلاش برای توسعه پوشش این شبکه هستند، اما این بار نه تنها در کلان شهرها که در مناطق حومه و روستایی. شبکه ۵G میتواند فرصتهای کم نظیری را برای توسعه کسب و کارهای محلی از طریق گسترش امکان ارتباطات، فعالیت و حتی درآمدزایی برای روستاییان فراهم کند. کسب و کارهای کوچک میتوانند از این فرصت برای کاهش هزینههای تولید محصولات خود از طریق ارتباط گیری با جوامع کوچکتر به عنوان تأمین کنندههای ارزان قیمت بهره ببرند.
واقعیت مجازی و افزوده
کاهش ضریب تأخیر در تبادل اطلاعات و افزایش پایداری شبکه باعث میشود کاربریهای مرتبط با VR و AR بیش از گذشته مورد استفاده قرار بگیرند. چنین کاربریهایی را میتوان در صنایع مختلف به ویژه صنایع مرتبط با حوزه سرگرمی، بازی، املاک و مستغلات، خرده فروشی و همچنین گردشگری دنبال کرد. مثلا مشاوران سرمایه گذاری میتوانند با استفاده از واقعیت مجازی و افزوده امکان بازدید هم زمان و گسترده تعداد بیشماری از مشتریان از وضعیت فعلی و آینده پروژه مورد نظر خود را فراهم آورند و حتی امکان تغییر آن به دلخواه مشتریان پیش از تکمیل پروژه را در مشاوره با معماران و طراحان عرضه کنند.
اینترنت اشیا
شاید بتوان مهمترین کارکرد نسل پنجم شبکههای ارتباطی را در توسعه و توانمندسازی فناوریهای مرتبط با IoT مشاهده کرد. در پایینترین سطح کارکردهای این فناوری میتوان به ایجاد امکان رهگیری، رصد، مدیریت، بهینه سازی و ارتباط گیری تعداد بسیار زیادی از تجهیزات الکترونیکی با یک سیستم مدیریت مرکزی اشاره کرد.