واکنش ترامپ به حملات اخیر روسیه به کی‌یف یمن به ۲ هدف راهبردی در یافا و عسقلان و ناو‌های آمریکایی حمله پهپادی کرد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) با تحلیل شرایط، احساسی عمل نکنیم توضیحات عراقچی در پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا+ فیلم زمان و مکان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا مشخص شد دور سوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا به پایان رسید (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) ادامه امدادرسانی برای حادثه انفجار بندر شهید رجایی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) دستور رئیس جمهور پزشکیان برای بررسی وضعیت و علل حادثه بندر شهید رجایی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) زلنسکی درباره دیدار با ترامپ: «بسیار نمادین» بود و می‌تواند «تاریخی» شود بقائی از ادامه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در فضای جدی خبرداد توضیحات بقائی درباره جزئیات دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا کورسک روسیه آزاد شد (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) حمله پهپادی ارتش ترکیه به شمال عراق (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) توافق رؤسای جمهور آمریکا و اوکراین درباره ادامه مذاکرات (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) شهادت ۵۶ فلسطینی در غزه | شمار شهدا به ۵۱ هزار و ۴۹۵ نفر رسید (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) حمله موشکی یمن به پایگاه هوایی صهیونیست‌ها (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) سخنگوی وزارت خارجه: موضوع توان دفاعی در مذاکرات مطرح نبوده و نیست دستور ویژه وزیر کشور به استاندار هرمزگان در پی انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) تازه‌ترین پیشنهاد حماس برای تحقق آتش‌بس ۵ ساله در غزه تظاهرات مردم آلمان در محکومیت کشته‌شدن جوان سیاه‌پوست به دست پلیس جان کری: ترامپ به دنبال صلح بین اوکراین و روسیه است دیدار وزرای میراث فرهنگی ایران و ترکیه | صالحی امیری: توسعه گردشگری، نیاز دو کشور است ۱۹ حمله هوایی آمریکا به یمن | اعتراف به کشتار غیرنظامیان یمنی (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) تیراندازی مجدد پاکستان در مرز کشمیر (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) استاندار خراسان رضوی: باید از بحث‌های حاشیه‌ای و غیرمهم در عمل، نه در حرف، پرهیز کنیم آتش‌سوزی مهیب در فرودگاه بین‌المللی لاهور پاکستان+ فیلم (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغاز مراسم تشییع پاپ فرانسیس + فیلم و عکس
سرخط خبرها

نتیجه انتخابات آمریکا چه تأثیری بر انتخابات ۱۴۰۰ ایران دارد؟

  • کد خبر: ۴۸۰۴۳
  • ۰۶ آبان ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۳
نتیجه انتخابات آمریکا چه تأثیری بر انتخابات ۱۴۰۰ ایران دارد؟
آخرین گزارش مرکز افکارسنجی ایسپا نشان می‌دهد که ۶۰ درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی معتقدند انتخابات آمریکا در حد «زیاد یا خیلی زیاد» بر وضعیت ایران اثر می‌گذارد. اما با‌توجه‌به اینکه سیاست‌های آمریکا در سال‌های گذشته در قبال ایران تغییری نکرده است، چرا چنین تصوری وجود دارد؟
به گزارش شهرآرانیوز؛ آخرین گزارش مرکز افکارسنجی ایسپا نشان می‌دهد که ۶۰ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی معتقدند انتخابات آمریکا در حد «زیاد یا خیلی زیاد» بر وضعیت ایران اثر می‌گذارد. اما با‌توجه‌به اینکه سیاست‌های آمریکا در سال‌های گذشته درقبال ایران تغییری نکرده است، چرا چنین تصوری وجود دارد؟ این نگاه احتمالا از یک سو ناشی از شکاف شناختی میان نخبگان و عموم مردم ایران و از سوی دیگر ناشی از وعده‌هایی است که دو نامزد انتخابات آمریکا مطرح کرده‌اند.
 
اما آیا نتیجه انتخابات آمریکا می‌تواند بر انتخابات ریاست‌جمهوری آتی ایران نیز اثرگذار باشد؟ برای بررسی بیشتر موضوع سراغ دو تن از چهره‌های سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب رفته‌ایم؛ محمدصادق کوشکی، فعال سیاسی اصولگرا و استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، و غلامرضا ظریفیان، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و استاد تاریخ دانشگاه تهران.

نتیجه انتخابات آمریکا چه تاثیری بر انتخابات ۱۴۰۰ ایران دارد؟
 

رویکرد آمریکا در‌برابر ایران ربطی به تغییر رئیس‌جمهور ندارد

کوشکی در پاسخ به این پرسش شهرآرا که آیا نتیجه انتخابات آمریکا بر انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو در ایران اثرگذار خواهد بود یا نه، گفت: «انتخابات ایالات متحده آمریکا قاعدتا به دلایلی هیچ تأثیری بر انتخابات ایران ندارد. مهم‌ترین علت این است که ریاست دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه در آمریکا از ۴۲ سال گذشته تا امروز، سیاست هماهنگ و متحدی را دنبال کرده‌اند.
 
این سیاست برآمده از این دو حزب نیست که با رفتن یکی و آمدن دیگری تغییر کند؛ بلکه سیاست آمریکا در‌قبال ایران برآمده از اندیشکده‌ها، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی و مراکز تصمیم‌ساز مشخصی بوده است. چون این سیاست‌ها از منبع واحدی اتخاذ و به دولت‌ها ابلاغ می‌شده، دولت‌های دموکرات و جمهوری‌خواه فقط مجریان این سیاست‌ها بوده‌اند. در‌نتیجه تصمیم‌سازان واحد بوده‌اند، اما مجریان این تصمیم‌ها، روسای جمهور و کابینه‌شان در دولت‌های مختلف دموکرات و جمهوری‌خواه به‌منزله یک ویترین اجرایی، متفاوت بوده‌اند.
 
به همین دلیل برای ایران تفاوتی نمی‌کند که کدام حزب در آمریکا به قدرت برسد؛ چون سیاست آن‌ها در‌قبال جمهوری اسلامی در این عبارت خلاصه می‌شود که نباید کشور ایران با توجه‌به موقعیت جغرافیایی و جایگاه تمدنی‌اش به یک کشور قدرتمند و موثر منطقه‌ای تبدیل شود. سیاست کلان آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران در ۴۲ سال گذشته، همین بوده است. درنتیجه، چون این سیاست واحد همواره دنبال شده است، تفاوتی نمی‌کند که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شود و تأثیری هم بر انتخابات ایران نخواهد گذاشت.»


نتیجه انتخابات آمریکا بر مناسبات سیاسی کشور تأثیری ندارد

ظریفیان نیز در پاسخ به این پرسش شهرآرا که با‌توجه‌به پیچیدگی‌های روابط بین‌الملل، انتخابات آمریکا چه تأثیری بر کشور‌های مختلف از‌جمله ایران و انتخابات دوره سیزدهم ریاست‌جمهوری خواهد گذاشت، گفت: «طبیعی است که انتخابات آمریکا و اینکه چه کسی در‌نهایت پیروز می‌شود، بر کشور‌های مختلف اثرگذار باشد، حتی اگر سیاست‌های کلان آمریکا مبتنی‌بر منافعی که در عرصه بین‌المللی دنبال می‌کند، واحد باشد و با آمد‌و‌رفت دولت‌های مختلف دموکرات و جمهوری‌خواه تغییری نکند.
 
بعید نیست که انتخابات آمریکا بر منطقه خاورمیانه تأثیر پیرامونی و بر انتخابات ایران نیز تأثیری غیرمستقیم داشته باشد و منجر به قبض و بسط برخی سیاست‌ها شود. این مسئله البته نافی استقلال کشور ما یا هر کشور دیگری نیست و آن را باید در چارچوب همان پیوستگی و درهم‌تنیدگی جهانی دید که هر اتفاقی در یک نقطه جهانی می‌تواند بر دیگر نقاط اثرگذار باشد. اگر در آمریکا رئیس‌جمهوری انتخاب شود که به برجام بازگردد و تحریم‌ها را کاهش دهد یا تعلیق کند، اقتصاد ایران و وضعیت معیشتی مردم، چه بخواهیم و چه نخواهیم، از آن تأثیر خواهد پذیرفت و در‌نتیجه این مسئله بر تصمیمات دولت‌مردان و مردم ما تأثیر خواهد داشت؛ حال اینکه این تأثیرات چه میزان خواهد بود، بحث دیگری است.»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین در‌باره گمانه‌زنی‌هایی که مطرح می‌شود که اگر بایدن پیروز شود و خواستار بازگشت به برجام باشد، می‌تواند در مشارکت مردم در انتخابات‌۱۴۰۰ برای روی‌کار‌آوردن یک رئیس‌جمهوری میانه‌رو و اصلاح‌طلب موثر باشد تا روند مذاکره با آمریکا را پیش ببرد، گفت: «فکر نمی‌کنم که این موضوع تأثیر چندانی بر شرایط داخلی ایران داشته باشد و بر مناسبات سیاسی کشور و میزان مشارکت مردم در انتخابات اثرگذار باشد. میزان مشارکت مردم در انتخابات مبتنی‌بر شرایط داخلی خود کشور است.»
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->