مسعود سلطانی| اکنون بیش از ۲ ماه از زمان صدور حکم برای پرونده پدیده گذشته است. حکمی که در آن تکلیف ۲۲ متهم این پرونده روشن شد. محسن پهلوانمقدم به حبس ابد محکوم شد و ۸۰ درصد سهام شرکت که به او و سایر متهمان تعلق داشت به سبد شرکت برگشت و قرار شد طلبکاران عمده شرکت، یعنی بانک صادرات و موسسه مالی و اعتباری ملل و ... به جای طلبشان سهام دریافت کنند و به همین واسطه به عنوان سهامدار عمده، مدیریت شرکت را در دست بگیرند.
۵ مرداد بود که حکم دادگاه در جلسهای رسمی رسانهای شد. بر اساس آنچه غلامعلی صادقی، دادستان وقت خراسانرضوی در آن جلسه اعلام کرد ۸۰ درصد سهام شرکت که به پهلوان و سایر متهمان پرونده پدیده تعلق داشت به سبد شرکت واریز شد. بعد از آن ۴۶.۵ درصد سهام شرکت به طلبکاران عمده (بانک ها) تعلق پیدا کرد. همچنین ۳۹.۵ درصد سهام شرکت به مردمی که تعهدنامه و سهام شرکت را دارند رسید و ۱۴ درصد سهام نیز به منظور تسویه دیون احتمالی نزد شرکت باقی ماند. قیمت هر سهم شرکت پدیده نیز ۳۳ هزارو ۷۰۰ ریال اعلام شد. اکنون بعد از گذشت ۲ ماه از صدور رسمی حکم میزان انتشار اخبار رسمی درباره این پرونده تقریبا به صفر رسیده است.
سال ۹۸، سال سهامداران پدیده
سکوت خبری درباره پدیده باعث شد که آخرین وضعیت پیشرفت کار پدیده و اجرای حکم دادگاه را از رئیس هیئت مدیره شرکت پدیده شاندیز جویا شویم.
حسین زارعصفت درباره آخرین وضعیت اجرای حکم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران عمده در نظام اقتصادی کشور برای پرونده پدیده گفت: مدیریت اجرای حکم از سوی نماینده دادستان در این پرونده انجام و نظارت مستقیم از ناحیه ایشان اعمال میشود.
وی افزود: فعالیتها برای انجام مقدمات اجرای حکم در سطوح مختلف در حال انجام است. شرکت مشغول حسابرسی برای تعیین دقیق میزان بدهی به بانک صادرات، موسسه مالی و اعتباری ملل و بانک قوامین و سایر طلبکاران است. این کار طی جلساتی با همین مجموعهها در حال انجام است.
رئیس هیئت مدیره شرکت پدیده شاندیز درباره کمیته اجرایی که از سوی ستاد تدبیر مسئولیت گرفته است نیز گفت: این کمیته موظف است بستر اجرای حکم را فراهم کند. طلبکاران عمده از جمله نماینده بانک صادرات نیز به فراخور نیاز در این جلسات شرکت دارند و همراهی خوبی میکنند.
زارعصفت درباره تشکیل هیئت مدیره جدید با حضور سهامداران عمده نیز گفت: بانکها محدودیتهای قانونی برای بنگاهداری دارند. با این حال بعد از اجرای حکم و تعیین و انتقال سهم به حساب تمامی سهامداران، تکلیف اینکه بانک صادرات به صورت مستقیم ورود میکند یا اینکه اختیار خود را به شرکتهای زیرمجموعه یا همکارش واگذار کند روشن میشود.
وی درباره ورود پدیده به بورس نیز گفت: تمامی کارها اعم از حسابرسی و ایجاد نماد در بورس انجام شده است. مسئولان بورس نیز همکاری لازم را با ما دارند و بعد از انجام تغییرات در سبد سهام هر یک از سهامداران سایر مراحل ورود به بورس نیز انجام خواهد شد.
رئیس هیئت مدیره پدیده با اشاره به صحبتهای مرحوم ابوالفضل انتظاری مدیرعامل سابق پدیده که پیش از این اعلام کرده بود سال ۱۳۹۸ سال سهامداران پدیده است و یقینا سهامداران باید به خواستههای بهحق خود برسند، گفت: امیدواریم امسال سال سهامداران پدیده باشد و مشکلات آنها رفع شود.
استقبال احتمالی فعالان بازار سرمایه از پدیده
بحث ورود پدیده به بورس از مدتها پیش مطرح است. زمانی مدیرعامل سابق این شرکت ورود به بورس را پیش از زمستان ۹۷ پیشبینی کرده بود با این حال در جلسات دادگاه پدیده معلوم شد که همراهی نکردن محسن پهلوانمقدم مانع ورود شرکت به بورس میشد.
با اتمام مراحل اجرای حکم دادگاه میتوان به ورود پدیده به بازار سرمایه امیدوار بود، هرچند که بورس دوره طلایی خود را پشت سر گذاشته باشد.
ایجاد نماد پدیده و آغاز معاملات بورسی این سهام، میتواند به رشد سهام این شرکت در مدت کوتاه کمک کند. ارزشیابی داراییهای شرکت پدیده در سال ۹۴ انجام شده و بدون تردید عرضه اولیه سهام پدیده در بورس با استقبال گسترده فعالان بازار سرمایه مواجه خواهد شد چراکه داراییهای این شرکت پس از افزایش نرخ ارز ارزیابی مجدد نشده است. از همین روی خرید سهام شرکت پدیده بر اساس نرخ سال ۹۴ فرصت بسیار مناسبی را برای کسب بازدهی خوب برای فعالان بازار سرمایه فراهم میکند.
به معنای دقیقتر اگرچه ورود پدیده به بورس در دوره رشد طلایی بازار سرمایه میتوانست عواید بیشتری را نصیب این شرکت و سهامدارانش کند با این حال هر زمانی که این اتفاق بیفتد فواید زیادی برای شرکت به همراه خواهد داشت.
از سوی دیگر برخی از تحلیلگران معتقدند نرخ ارز ثابت نخواهد ماند و بانک مرکزی نمیتواند برای همیشه نرخ ارز را مهار کند. پس میتوان امیدوار بود که با واقعی شدن نرخ ارز و ارزیابی مجدد داراییهای شرکت پدیده سهامداران این شرکت بازدهی خوبی از داراییهای کنونیشان کسب کنند. البته تحقق این تحلیلهای خوشبینانه منوط به این است که هیئت مدیره جدید برای شرکت انتخاب شود و حرکتی رو به رشد را آغاز کند. در غیر این صورت ریسک سرمایهگذاری در شرکت پدیده همچنان بالا خواهد بود.