هدی جاودانی | شهرآرانیوز؛ بریتانیا و اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه، سرانجام بعد از مدتها کشمکش، در مذاکرات برگزیت به توافق دست پیدا کردند؛ توافقی غیرمعمول که به پیچیدگی هرچه بیشتر فرایند بوروکراسی برای کسبوکارهای بریتانیایی خواهد انجامید. با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در تاریخ یک ژانویه، صنایع بزرگ اقتصادی بریتانیا، برای فروش کالاهای خود در اروپا، با محدودیتهای بسیاری روبهرو خواهند شد.
اما برگزیت به چه معناست؟
برگزیت، یا British exit، بهمعنای فرایندی است که طی آن، بریتانیا پس از ۴۷سال اتحاد سیاسی و اقتصادی با کشورهای اروپایی، اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد. بهدنبال رفراندوم ماه ژوئن۲۰۱۶، بریتانیا به اولین کشوری تبدیل شد که اتحادیه اروپا را ترک میکند. مخالفان برگزیت، این توافق را عقبنشینی بزرگی برای اتحادیه اروپا میبینند که آثار زیانبار اقتصادی بسیاری بهدنبال خواهد داشت و ممکن است به تجدید تنشها در مرز ایرلند نیز بینجامد.
برگزیت چه مسائلی را دربرمیگیرد؟
دو طرف توافق برگزیت، از ماه مارس طی مذاکرات پیچیده، در تلاش بودند که از ابتدای ژانویه، معاملات تجاری خود را همچون گذشته ادامه دهند؛ بنابراین در توافق ذکر شده است که معاملات تجاری دو کشور بدون هیچگونه تعرفهای انجام خواهد شد. باوجوداین کالاهایی که میان بریتانیا و اتحادیه اروپا مبادله خواهند شد، باید کاغذبازیها و مراحل قانونی بیشتری را در مقایسه با گذشته طی کنند. البته در مرز حساس بریتانیا و ایرلند، که عضوی از اتحادیه اروپاست، این مراحل همچون گذشته طی خواهد شد و تغییری نخواهد کرد. همچنین طی این توافق، قرار است ماهیگیری برای بریتانیا و اتحادیه اروپا سهمیهبندی شود.
درباره بسیاری دیگر از حوزهها، ازجمله سیاستهای خارجی، امنیتی و دفاعی، میان بریتانیا و اتحادیه اروپا، در این توافق سخنی به میان نیامده است. ازطرفی بسیاری حوزههای دیگر، مانند رومینگ تلفنهای همراه، دسترسی به سرویسهای قانونی، مبادلات دیجیتال، حوزه حملونقل و انرژی و... همگی در مقایسه با گذشته پسرفت خواهند کرد.
با اینکه بریتانیا و اتحادیه اروپا روی سفر بدون ویزا توافق کردهاند، رفتوآمد آزادانه شهروندان دیگر به پایان میرسد و چندین مرحله قانونی به فرایند سفر میان این دو منطقه اضافه خواهد شد.