محسن موسویزاده | شهرآرانیوز؛ درحالیکه بازار از مواد شوینده به اشباع رسیده، ممنوعیت بیش از یکماهه صادرات شوینده، به تولیدکنندگان خراسانی موادشوینده خسارت زیادی وارد کرده است. از زمان شیوع کرونا بهمنظور تأمین مواد شوینده داخلی، صادرات آنها ممنوع شد، اما بعد از اطمینان از تأمین نیازهای داخلی، وزارت صمت بهصورت مقطعی شروع به صدور مجوزهای ماهانه برای صادرات موادشوینده کرد، با اینحال اکنون با وجود گذشت نزدیک به ۴۰ روز از اتمام آخرین مجوز صادرات، هنوز اقدامی برای تمدید این مجوزها صورت نگرفته است.
تولیدکنندگان خراسانی بیش از ۳۰ نوع موادشوینده و ضدعفونیکننده تولید میکنند. آنها تأکید میکنند باتوجهبه اشباع بازار، باید زمینه صادرات این محصولات به کشورهای منطقه فراهم شود تا بازارهای هدف خود را از دست ندهیم، با این حال بهگفته هادی نبیزاده، رئیس انجمن موادشوینده و بهداشتی خراسانرضوی، محدودیتهای صادراتی موادشوینده از ابتدای دی، امنیت شغلی هزارو ۵۰۰ کارگر در استان و مشهد را در خطر قرار داده است.
توقف خط تولید
در اینباره جواد نیشابوری، مدیرعامل مجموعه تولید موادشوینده در شهرک صنعتی مشهد، با اشاره به محدودیتهای اعمالشده برای صادرات موادشوینده میگوید: ما در واحد تولیدیمان، صابون لباسشویی صادراتمحور تولید میکنیم. بهعبارتی محصولات تولیدی ما با هدف بازارهای صادراتی تولید میشود و در داخل کشور توزیع نمیشود. بعد از محدودیتهای کرونایی، روند صادرات ما دچار اختلال شده است، بهطوریکه اکنون مدام باید منتظر تمدید مجوزهای صادراتی موادشوینده بمانیم.
وی ادامه میدهد: دولت درحالی از صدور موادشوینده توسط واحدهای تولیدی جلوگیری میکند که اکنون صادرات مواد اولیه شویندهها مجاز است. درواقع مسئولان با این اقدام درحال حمایت از خامفروشی هستند. وی با بیان اینکه با توقف صادرات، واحد تولیدیاش تعطیل شده است، میگوید: هماکنون ۱۵ نفر در واحد تولیدیام بهدلیل توقف خط تولید، بیکار شدهاند.
خطر تعطیلی ۱۵ واحد تولیدی
رئیس انجمن موادشوینده و بهداشتی خراسانرضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه محدودیتهای صادراتی فعالیت ۱۵ واحد تولیدی موادشوینده در استان را در خطر تعطیلی قرار داده است، میگوید: در این واحدهای تولیدی، هزارو ۵۰۰ نفر مشغول به فعالیت هستند. باتوجهبه اینکه اکنون با مازاد تولید مواجه هستیم، این واحدهای تولیدی با ذخیره محصولات خود در انبارها مواجه هستند. ضمن اینکه اکنون برخی از این واحدها که صادراتمحور هستند، فعالیتهای خود را به حداقل رسانده یا متوقف کردهاند.
نبیزاده با بیان اینکه از ابتدای دی مجوزی برای صادرات موادشوینده صادر نشده است، میگوید: تعلل در صدور مجوزهای صادراتی سبب میشود خراسانرضوی بازارهای صادراتی خود در افغانستان و کشورهای آسیای میانه را از دست بدهد و این بازارها را کشورهای ترکیه و چین تصاحب کنند. وی تأکید میکند: اگر صدور موادشوینده در شرایط کرونایی ایراد دارد، چرا همزمان با این محدودیتها مواد اولیه شویندهها به این بهانه که مازاد تولید داریم، صادر میشود؟
وی با انتقاد از نحوه سیاستگذاری در حوزه صادرات، بیان میکند: مسئولان باید بعد از اطمینان از تأمین موادشوینده در داخل، موانع صادراتی را برطرف کنند. متأسفانه سیاستهای نوسانی در حوزه صادرات سبب میشود در برخی مواقع کالاهایی در داخل، کمیاب و در برخی مواقع بهقدری اشباع شود که کارخانهها دچار انباشت تولید شوند، این درحالی است که باید در حوزه صادرات، سیاست مدونی تدوین شود که ضمن تأمین بازارهای داخلی، بتوانیم بازارهای صادراتی خود را نیز حفظ کنیم.
پیگیریهای شهرآرا از مسئولان استانی نشان میدهد که هرچند تلاشهایی برای حل این مشکل واحدهای تولیدی صورت گرفته است، ازآنجاکه ممنوعیت صادرات موادشوینده براساس بخشنامه کشوری بوده است، حل این مشکل نیازمند صدور مجوز صادرات ازسوی وزارت صمت است.
بر این اساس، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانرضوی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: تمام درخواستهای واحدهای تولیدی موادشوینده طی مکاتباتی به سازمان توسعه تجارت ایران منعکس شده است. محمدعلی امیرفخریان افزود: ضمن تاکید بر لزوم رفع ممنوعیت صادرات موادشوینده، باتوجهبه اینکه در بازار داخلی مشکلی از نظر تامین و توزیع آن وجود ندارد، مقرر شد مراتب در ستاد ملی لجستیک کرونا مطرح و در اینباره تصمیمگیری شود که بهمحض دریافت نتیجه، موضوع به گمرکات استان ابلاغ خواهد شد.