رشد ۴۰ درصدی ارزش افغانی در برابر ریال ایران طی یک‌ سال گذشته علی‌اف در افتتاحیه اجلاس COP ۲۹: جمهوری آذربایجان حامی فعال چندجانبه‌گرایی است سازمان جهانی بهداشت از ثبت ۲۳ مورد جدید فلج اطفال در افغانستان خبرداد آخرین یهودی افغانستان به اسرائیل رفت بازیکنان اتباع خارجی میهمان فدراسیون فوتبال شدند ویدئو | روایتی از استرداد ۹۰۰ هزار تبعه غیرمجاز افغانستانی در ۱۰۰ روز از ایران محمدجعفر یاحقی: امروز در افغانستان، شاهد رقابت نابرابر زبان پشتو با زبان دری هستیم یک کارشناس اقتصادی: برای حل مشکل نیروی انسانی، بهتر است مهاجران افغانستانی را بیمه کنیم تیک‌آف زعفران افغانستان در بازارهای جهانی | صادرات بیش از ۶ برابر تولید رشد قیمت پول افغانی در بازار ایران سخنگوی وزارت کشور طالبان: افزایش کشت خشخاش در افغانستان دروغ است یادِ هرات در شبِ سردِ مشهد | از کتاب مرحوم «ناصر فرخاد» رونمایی شد وزارت خارجه طالبان: امید که فصل جدیدی در روابط کابل و واشنگتن گشوده شود مشاور وزیر کشور: آماده هستیم با استفاده از ظرفیت «شاد» دختران افغانستانی را آموزش بدهیم رئیس مرکز امور بین‌الملل وزارت آموزش و پرورش: خدماتی که به دانش‌آموزان اتباع داده می‌شود باید در همه کشور یکسان باشد مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی: ۹۰ درصد دانش‌آموزان اتباع خارجی استان در حاشیه شهر مشهد هستند خواسته طالبان از رئیس جمهور آینده آمریکا چیست؟ ترامپ یا هریس؟ کدام‌یک انتخاب طالبان است؟ «حیات کرانه» نمایشگاه‌ عکس‌های کودکانِ بی‌شناسنامه! اعلام آمادگی ایران برای برگزاری نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان در هرات
سرخط خبرها

ملازهی: آمریکا و ناتو از نزدیکی تهران کابل رضایت ندارند

  • کد خبر: ۶۰۰۳۳
  • ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۳
ملازهی: آمریکا و ناتو از نزدیکی تهران کابل رضایت ندارند
تحلیلگر ارشد مسائل افغانستان چرایی نهایی نشدن سند راهبردی تهران و کابل را بررسی کرد و همچنین از آثار روابط ایران با طالبان بر نگاه مردم افغانستان گفت.

به گزارش شهرآرانیوز؛ "پیرمحمد ملازهی" تحلیل‌گر ارشد مسائل شبه قاره، درباره روابط ایران و افغانستان و چالش درباره قطعی نشدن سند راهبردی دو کشور، گفت در حال حاضر آمریکایی‌ها و ناتو در افغانستان حضور و نیروی نظامی دارند، همین امر موجب می‌شود دست دولت مرکزی افغانستان برای ایجاد یک توافق استراتژیک با ایران خیلی باز نباشد و بر خلاف اینکه آمریکا و ناتو در هند، پاکستان و یا کشور‌های دیگر می‌توانند در مورد مسائل حداقل نظر بیطرف داشته باشند، اما در ارتباط با ایران اینگونه نیست.

 

وی تصریح کرد: واقعیت این است که آمریکایی‌ها و ناتو تا حد زیادی از نزدیکی ایران و افغانستان و اینکه مناسبات راهبردی با یکدیگر برقرار کنند رضایت ندارند و این موضوع در سیاست‌هایی که دولت افغانستان با آن روبرو است، بی تاثیر نیست.

 

این کارشناس ارشد مسائل افغانستان گفت: اگر از این زاویه به برخوردی که با این سند راهبردی و استراتژیک میان ایران و افغانستان شده است، نگاه کنیم تا حدی قابل فهم می‌شود؛ چرا مسائل دیگر در حاشیه قرار می‌گیرند. درست است که با افغانستان بر سر مسئله آب هیرمند و سد سازی آنها روی رودخانه‌های هیرمند و هلیل‌رود اختلاف نظر‌هایی وجود دارد ، اما این اختلاف نظر آن‌قدر تاثیر گذار نیست که سیاست ناتو و آمریکا می‌تواند تاثیرگذار باشد.

 

وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که اکنون افغانستان به واسطه اینکه حضور سنگینی که آمریکا و ناتو در این کشور دارند، خیلی استقلال عمل ملی ندارد به ویژه اینکه بر خلاف آنچه که قبلا گفته شد آمریکا و ناتو در افغانستان خواهند ماند و ما با این مسئله نیز روبرو خواهیم بود.

 

ملازهی درباره مسائل امنیتی میان ایران و افغانستان نیز افزود: به لحاظ امنیتی جز مسئله مواد مخدر که تا اکنون ایران هزینه آن را به تنهایی پرداخت کرده است و افغان‌ها توان یا اراده‌ای برای کمک به کنترل در مرزها نداشتند و تمام هزینه آن را ایران تقبل کرده است، از سایر جهات مرز ایران افغانستان مشکل چندانی را ندارد.

 

وی درباره نقش پررنگ طالبان در مرزهای ایران و همچنین رابطه ایران با طالبان و آثار آن بر نگاه مردم افغانستان نسبت به ایران، با یادآوری اینکه ملت افغانستان یک ملت یک‌دست نیست، تاکید کرد: درست است که در قومیت های غیر پشتون تردیدهایی را نسبت به سیاست‌های ایران دارند اما بیش از ۵۰ درصد از جمعیت افغانستان را پشتون‌ها تشکیل می‌دهند.

 

این تحلیلگر مسائل منطقه بیان داشت:‌ از جنوب هرات به این طرف، به جز اقلیت کوچک تاجیک و بلوچ همه پشتون هستند و هم مرز با استان خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان ایران هستند و به غیر از نیمروز که یک ایالت بلوچ‌نشین محسوب می‌شود، همه این ایالت‌ها پشتو نشین هستند. بنابراین طبیعی است که به لحاظ قومی ما با پشتون‌ها بیشتر در ارتباط باشیم. به واسطه مرزها، در قومیت‌ها مسئله نگاه مردم خیلی تعیین‌کننده‌ است و به نظر می‌آید تاثیر آن در پشتون‌ها مثبت است اما در تاجیک ها و هزاره ها علیرغم اینکه از نظر فرهنگی به ایران نزدیک هستند ناراضی خواهند بود. اما اگر جمعیت را به نسبت بسنجیم بالای ۵۰ درصد موافق و ۵۰ درصد دیگر مخالف سیاست‌های ایران در افغانستان هستند.

 

منبع: ایلنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->