شهرآرانیوز - حک کردن دعا و یا حرز های مختلف برای دوری از بلایا و یا رفع گرفتاری، عنوانی نیست که بخواهیم آن را خرافه یا سِحر بخوانیم. بلکه در روایات و نقل های مختلف از بزرگان دینی سفارش بسیاری درباب حرز امام جواد (ع)، دعای حدید و شرف الشمس شده است.
در باور عامیانه، «شرف الشمس» نگین انگشتری عقیق زردرنگی است که بعضا به نیت گشایش در کارها و یا رفع بلایا آن را به دست میکنند. اما شرف الشمس سنگ نیست. بلکه دعایی منسوب به امام علی (ع) است که در روز نوزدهم فروردین با آدابی خاص و نقشی رمزگونه آن را پشت عقیق زردرنگ حک میکنند.
حتما بخوانید:
هر سال به نوزدهین روز از فروردین ماه روز شرف شمس گفته میشود. منجمان مسلمان عقیده دارند که در روز شرف شمس خورشید ۱۹ درجه در حمل قرار میگیرد. حمل همان ماه فروردین است و خورشید در زمان خاصی از روز شرف الشمس در بهترین موقعیت خود در کهکشان قرار میگیرد. مردم عامه از قدیم عقیده داشتند که در روز شرف الشمس نمایندگان خورشید به روی زمین فرود میآیند و در زمین چند ساعتی میمانند، به همین دلیل روز شرف شمس را یک روز پربرکت میدانند که میتواند شروع هر کاری در آن خوب و خوش یمن باشد.
بعضی از مردم فکر میکنند که شرف الشمس همان نگین زرد است روی انگشتر است که بسیار گران قیمت و ارزشمند است. اما این باور به کل غلط و اشتباه است. بلکه در واقع شرف الشمس یک دعاست که به نقلی نسبتش میدهند به حضرت علی(ع) که این دعا را در روز شرف الشمس یعنی همان نوزده فروردین ماه با گونهای خاص رمزآلود پشت همان نگینی که به رنگ زرد است، مینویسند.
در روز نوزدهم فروردین ماه یا همان روز شرف الشمس شکل خاص شرف الشمس را بین ساعت 11 قبل از ظهر تا ساعت 11 شب روی پارچهای که به رنگ زرد است، طلا یا یک عقیق به رنگ زرد یا حتی یک کاغذ میآورند و با رنگ زرد روی آن میکشند. سپس دعای منسوب به امیرالمومنین(ع) را میخوانند و مینویسند، سپس حاجتشان را زیر آن دعا اضافه میکنند و بعد لای قرآن قرار میدهند. آنچه در کتابهای قدیمی از جمله «السحاب اللئالی» آمده، نشان میدهد که شرف الشمس جزو علومی است که در برطرف کردن بیماری، فقر و بلا موثر است و به صاحبش بزرگی، جلال و عزت میدهد.
بسم الله الرّحمن الرّحیم
اَللّهُم اِنّی اَسئَلُکَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِکَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّیِ و بالالَفِ المُقَّّوِم و بِالمِیمِ الطَمیس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِی ه ِی کالکَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم صوره اِسمکَ الشَّریفِ الاَعظَم اَن تُصَلِیَ علی سَیِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجری بِالقلم و اَن تَقضِی حاجَتِی.
البته نوشتن یا حک کردن دعای شرف الشمس کار سادهای نیست و هر کسی نمیتواند آن را انجام دهد. فردی که دعای شرف الشمس را مینویسند باید معتقد و پاک باشد. علاوه بر باید دقت کند که خطوط را فقط یک بار بکشد نه دو بار یا چند بار. قانون دوم در این مورد این است که فرد باید دقت کند که در هنگام نوشتن دعای شرف الشمس سوراخ میم، ستارهها، میم، واو و ها به یکدیگر متصل نشود. فرد باید مواظب باشد در هنگام کشیدن شرف الشمس خط های ستاره در اول و آخر کار هم را تقطیع نکنند. الفهای دعای شرف الشمس همه به یک اندازه باشند. وقتی واو آخر را میکشد همه نقش را بپوشاند. اگر دعای شرف الشمس روی کاغذ نوشته میشود، حتما با گلاب و زعفران نوشته شود.
آغاز در ساعت ۴ و ۱۰ دقیقه و ۳۰ ثانیه روز پنجشنبه ۱۹ فروردین ماه سال ۱۴۰۰ شمسی و پایان شرف الشمس در روز جمعه ۲۰ فروردین ماه سال ۱۴۰۰ شمسی در ساعت ۴ و ۹ دقیقه و ۳۰ ثانیه
اگر دعای شرف الشمس را روی عقیق حک کردید، هر سال در ساعتی که در بالا گفتیم و در روز شرف الشمس با آداب ذکر شده، با یک سوزن روی دعای شرف الشمس بکشید. اگر دعای شرف الشمس را روی یک کاغذ و با زعفران و گلاب نوشتید، کاغذ را اصلا باز نکنید، به کسی هم نشان ندهید. وقتی آخرین چهارشنبه سال رسید کاغذ دعای شرف الشمس را داخل آب روان بیندازید.
شاید برایتان این سوال به وجود بیاید که چرا اغلب دعای شرف الشمس روی سنگ عقیق نوشته میشود و اصلا همین باعث شده که عدهای فکر کنند شرف الشمس نوعی انگشتر است. سنگ عقیق دارای خواص و ویژگیهای بسیاری است که در روایات و احادیث دینی ما درباره آن بسیار آمده است. همراه داشتن سنگ عقیق باعث سلامت ماندن در سفر میشود، خاصیت افزایش رزق و روزی برای آن ذکر شده، علاوه بر این باعث خیر و خوبی در دنیا برای صاحبش میشود، همچنین سنگ عقیق به مستجاب شدن دعا کمک میکند و شر و اتفاقات ناگوار را از صاحبش دور میکند. در روایات آمده که روزی جبرئیل به پیامبر اسلام(ص) فرمود: «ای محمد(ص)، پروردگار بر تو سلام میرساند و میفرماید که انگشترت را در دست راست قرار بده و نگینش را عقیق انتخاب کن. به پسرعمویت علی(ع) هم بگو که انگشترش را در دست راست قرار بدهد و نگینش را نیز عقیق انتخاب کند.» (۱)
همچنین امام صادق(ع) در حدیثی فرمودند: «از دستی که انگشتری عقیق در آن باشد، بسیار عجیب است که دینار و درهم خالی بماند.» (2) امام رضا(ع) در حدیثی فرمودند: «پوشیدن انگشتر عقیق باعث از بین رفتن فقر میشود و دست کردن آن نفاق را از فرد دور می کند.» (3)
امام علی(ع) درباره ثواب خواندن نماز با انگشتر عقیق فرمودند: «دو رکعت خواندن نماز با انگشتر عقیق، برابر است با هزار رکعت نمازی که بدون انگشتر عقیق خوانده میشود.» (4) حضرت سجاد(ع) فرمودند: «کسی که در هنگام دعا انگشتر عقیق دستش باشد، دعایش برآورده میشود.» (5) و حضرت صادق(ع) فرمودند: «خدا دوست دارد دستی را که در هنگام دعا به سمتش دراز میشود، انگشتر عقیق در دستش باشد.» (6)
پینوشت:
1) بحارالانوار، ج 42، ص 61
2) وسائل الشیعه، ج 5، ص 91
3) همان
4) بحارالانوار، ج 80، ص 187
5) وسائل الشیعه، ج 5، ص 91
6) همان
منابع: راسخون، آفتاب، میزان