قیمت معلم خصوصی اعلام مبلغ حق بیمه دهک‌های ششم تا نهم بیمه سلامت+ جزئیات (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) فشارخون علت نیمی از بیماری‌های قلبی‌عروقی و عامل مهمی در مرگ‌های زودرس است نشت مواد شیمیایی به یک رودخانه در برزیل موجب آلوده شدن ماهی‌ها و پرندگان شد هدف‌گذاری جذب ۱۵ میلیون گردشگر خارجی در کشور طرح پلیس نامحسوس محیط‌زیستی در دستورکار قرار گرفت کشف زمین‌خواری ۵۰ میلیاردی در مشهد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) بیشترین آمار طرح مردمی کاشت نهال مربوط به زاگرس است شناسایی ۱۴۱ مورد ابتلا به سرخک در کشور | چه‌افرادی در خطرند؟ پوشش ۹۹.۵ درصدی برنامه کشوری غربالگری کم‌کاری تیروئید نوزادان تأثیر مثبت نمرات پایه یازدهم در کنکور ۱۴۰۴ تداوم بحران آب در مشهد و خراسان رضوی | زمین تشنه‌تر از همیشه + میزان بارش تا اردیبهشت ۱۴۰۴ توله بازمانده «هلیا» شناسایی شد چطور اضطراب کنکور و امتحانات نهایی را کنترل کنیم؟ | وظیفه خانواده و مسئولان مدرسه چیست؟ آخرین جزئیات درباره جزایر حرارتی تهران | این جزایر چه تأثیری بر محیط زیست دارند؟ پرداخت وام ۵۰ میلیون تومانی به بازنشستگان تأمین اجتماعی | کدام بازنشستگان در اولویت دریافت وام هستند؟ ظرفیت پیوند مغز استخوان کودکان در مشهد جوابگوی نیاز شهر نیست  بیمه‌های تکمیلی از بیماران چشمی حمایت کافی ندارند ۲۱ مصدوم و یک فوتی بر اثر وزش شدید باد و اصابت صاعقه در کشور (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) رژیم لاغری طولانی‌مدت می‌تواند موجب کاهش شانس باروری شود اهدای عضو بیمار مرگ مغزی در مشهد به ۳ بیمار زندگی دوباره بخشید (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) درگیری‌ها و شرارت‌های خیابانی در کشور کاهش یافت آخرین جزئیات برگزاری امتحانات نهایی از فردا (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) آخرین آمار از ورود زائران ایرانی به عربستان (۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴) درباره سهم ما از پویش‌هایی که به غذای مراسم ترحیم نه‌ می‌گویند | نه به  ضیافت سوگ دستگیری شرور بدنام بولوار بهمن مشهد در نیمه شب گم‌شدن سارق در صحنه سرقت حمله پهپادی جدید رژیم صهیونیستی علیه یک خودرو در لبنان (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۴۳۶ قاچاقچی میراث فرهنگی در سال ۱۴۰۳ دستگیر شدند رئیس پلیس فتا فراجا: به تبلیغات عمل تغییر رنگ چشم و آمپول‌های لاغری ورود می‌کنیم
سرخط خبرها

در نقد فرهنگ مردسالار

  • کد خبر: ۶۹۲۹۱
  • ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۰
در نقد فرهنگ مردسالار
عباس عبدی - رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران

از بس درباره سیاست و حکومت می‌نویسیم، فراموش می‌کنیم که بخشی از مشکلات مردم که مهم نیز هستند، به خودشان مربوط است و باید برای آن‌ها نیز فکری کرد. دست برقضا دراین‌زمینه فرهنگ‌سازی پاسخ می‌دهد. برای رفع و کاهش فساد باید ساختار‌ها را تغییر داد و مقرارت‌زدایی کرد و...، اما برای امور شخصی و خانوادگی باید به فرهنگ عمومی و اصلاح آن نیز پرداخت. چند روز پیش رشته‌توییتی خواندم که خانمی درباره یک خانم دیگر نوشته بود. زنی که سال‌ها پیش همسرش فوت می‌کند و او را با ۲ فرزند دختر و پسر تنها می‌گذارد. او با پشتکار و کوشش فراوان ۲ فرزند خود را بزرگ می‌کند و آن‌ها به دانشگاه می‌روند و زندگی مستقلی پیدا می‌کنند. اما این خانم هنوز در سنی است که می‌تواند ازدواج کند؛ میان ۵۰ و ۶۰ سال.

 

پسرعمویش که او نیز همسرش را از دست داده و اکنون بدون همسر است، از او درخواست ازدواج می‌کند؛ پسرعمویی که از هر نظر تأییدشده است و ۲ طرف به هم احترام می‌گذارند و به‌هم علاقه دارند. طبیعی‌ترین کار ممکن ازدواج این ۲ نفر است. همه باید خوشحال باشند، اما در این میان آقاپسر مخالفت می‌کند؛ گویی که ازدواج مادرش نوعی توهین یا گناه محسوب می‌شود. مادر نیز به هر دلیلی نظر پسرش را می‌پذیرد و به خواستگارش پاسخ منفی می‌دهد.


بی‌گمان، این نوع افراد که به‌دلیل ذهنیت‌های غلط و نپذیرفتنی‌شان، حقوق دیگران را ضایع می‌کنند و حق زندگی آبرومند و لذت‌بخش را از آنان سلب می‌کنند، در جامعه ایران کم نیستند. چگونه یک نفر به خود حق می‌دهد که بدیهی‌ترین حقوق چنین مادری را به‌دلیل وجود افکار جاهلی نادیده بگیرد؟ افکاری که در فرهنگ اسلامی نیز نهی شده است. این احساس مثلا غیرت (!) از کدام منبع مبتذل فرهنگی تغذیه می‌کند؟ به‌جای آنکه خودشان برای بهبود زندگی مادرشان کمک کنند، مانع آن نیز می‌شوند. این رفتار‌های ناروا را باید محکوم کرد. همان‌طور که اقدامات رسمی علیه زنان را محکوم می‌کنیم، باید با اقدامات فرهنگی و عصبیت‌های جامعه علیه زنان نیز به مقابله برخاست.

 

مادری که عمر خود را صرف بزرگ‌کردن فرزندانش کرده است، نباید تا این حد بی‌اختیار و بی‌حقوق شناخته شود. نگاه مردسالار بر جامعه ایران هنوز قوی است. زنان این جامعه بیش از آنکه از طرف حکومت و قوانین محدود شوند، از سوی فرهنگ مردسالار و سلطه‌جو و متأثر از فرهنگ و ارزش‌های جاهلی زیر فشار قرار دارند. شاید بدترین حالت آن کشتن دختران و زنان به‌دلایل واهی و اتهامات خیالی است. اما تبعیض و ظلم‌های کوچک‌تر بسیار فراوان و به‌دلیل فراوانی آن‌ها، سرجمع دردناک‌تر است.

متأسفانه برخی افراد این افکار و ارزش‌های جاهلی را در پوشش‌های دینی بسته‌بندی می‌کنند، درحالی‌که فرهنگ دینی ما نه‌تن‌ها با این ارزش‌ها بیگانه است، بلکه آن‌ها را محکوم هم می‌کند. اصلاح این فرهنگ وظیفه نخبگان فرهنگی است. متأسفانه سیاست‌های رسمی نیز دراین‌زمینه حساسیت لازم را ندارد، زیرا مثل بخش مهمی از جامعه متأثر از فرهنگ مردسالارانه هستند. انتقاد‌های جامعه فرهنگی و روشن‌فکری نیز بیشتر متوجه مشکلات ساختار رسمی و صاحبان قدرت است و کمتر به موضوعات این‌چنینی اشاره می‌کند. باید به‌صراحت گفت که بخش مهمی از فشاری که در جامعه ایران به زنان وارد می‌شود، ناشی از فرهنگ مردسالار و خشنی است که در تاروپود جامعه ریشه دوانده است و کمتر موضوع بحث و گفتگو قرار می‌گیرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->