امیری | شهرآرانیوز، تاریخ ورود اولین مجسمههای شهری در مشهد خیلی دقیق مشخص نیست. برخی میگویند احتمال دارد مجسمههایی که در باغ ملی (۱۳۱۰) نصب شدند اولین مجسمههای شهری مشهد باشند .
پیش از آن نیز مجسمهها و تندیسهایی در باغ ملی مشهد وجود داشته است. از آنجا که باغ ملی مشهد سال ۱۳۱۰ تأسیس شده است، بهنظر میرسد پیکرهای «زنان کوزه بهدوش» و کودکانی که به آبنما وصل بودند نیز در همان زمان در باغ ملی نصب شدند.
اما اتفاق مهم دیگری که در این زمان افتاد، نصب ۲ شیر سنگی در پارک کوهسنگی مشهد بود. این شیرهای سنگی را شهردار میلان ایتالیا همراه با ۲ مجسمه انسان دیگر به شهردار مشهد هدیه کرد. شیرها در درب ورودی کوهسنگی ایستادند و مجسمههای انسان کنار استخر بزرگ کوهسنگی و روبهروی رستوران و تالار آن قرار گرفتند.
مجسمههای انسان با تاج نصبشده بر فراز کوهسنگی، بعد انقلاب برچیده شدند، اما شیرهای سنگی که اکنون خاطره مشترک بسیاری از مشهدیهاست و در آلبوم عکس خیلیها جای گرفته است، هنوز هم خاطرهسازند و بهعنوان یادگاری در قاب دوربینهای عکاسی قرار میگیرند.
اما سال ۱۳۴۸ مهمترین رخداد در زمینه برافراشتهشدن یک مجسمه بینظیر در مشهد رخ داد؛ نصب اولین مجسمه از فردوسی در مشهد. این شاهکار هنری را ابوالحسنخان فردوسی ساخته است. او شاگرد کمالالملک نقاش بود. مجسمه فردوسی را برای قالبگیری به ایتالیا میفرستند و با کشتی به کشور برمیگردانند. این مجسمه مرمری بیهمتا اکنون در آرامگاه فردوسی قرار دارد.
در کنار اینها، نصب مجسمه فردوسی در میدان فردوسی اتفاق هنری دیگری بود. این مجسمه را غلامرضا رحیمزاده ارژنگ ساخته بود که ابتدا در تهران قرار داشت و سال ۵۰ در میدان فردوسی مشهد نصب شد و هویتی خاص به آن محدوده داد. در این اثر هنری استاد میرحسن ارژنگنژاد و اسماعیل ارژنگ نیز همکاری داشتند.
سال ۵۲ شاهکاری دیگر در باغ ملک مشهد نصب شد و آن مجسمه برنزی حاج حسین ملک است که «بهمن محصص» آن را ساخته است. مجسمهای که برخی صاحبنظران معتقدند باید در موزه نگهداری شود.
سال ۱۳۵۷ دوازده پرتره استاد میرحسن ارژنگنژاد از مشاهیر خراسانی بوستان ملت مشهد را که آن زمان مکانی بسیار معمولی و با معضلات فراوان بود، زینت داد و به محلی با نشانههای فرهنگی و هنری بدل کرد.
منبع عکسهای قدیمی: آرشیو شخصی بهزاد چوپانکاره