فیلم قاتل وحشی، ساخته حمید نعمت‌الله به جشنواره فجر می‌رود؟ برنامه کنسرت خوانندگان پاپ در زمستان ۱۴۰۳ بهنوش طباطبایی و حامد بهداد با «گیس» به جشنواره فجر می‌روند ویدئو | منصور ضابطیان در «آپارات» میزبان ستارگان دوران مدرن می‌شود ویدئو | بخش هایی از گفتگوی جنجالی محمدحسین مهدویان با هوشنگ گلمکانی حادثه در تنکابن | یادی از مرحوم منوچهر حامدی خراسانی، بازیگر سینما و تلویزیون تمدید مهلت ارسال اثر به نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر به نام مادر | مروری بر مشهورترین مادر‌های سینمای پس از انقلاب اسلامی بومیان جزیره سی پی یو آموزش داستان نویسی | شکل مولکول‌های جهان (بخش اول) همه چیز درباره فیلم گلادیاتور ۲ + بازیگران و خلاصه داستان نقش‌آفرینی کیانو ریوز و جیم کری در یک فیلم کارگردان فیلم ۱۰۰ ثانیه‌ای ردپا: پیام انسانی، رمز موفقیت در جشنواره‌های جهانی است اسکار سینمای اسپانیا نامزدهای خود را معرفی کرد برج میلاد، کاخ چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شد آمار فروش سینمای ایران در هفته گذشته (٢ دی ١۴٠٣) استوری رضا کیانیان در واکنش به بستری‌شدن محمدعلی موحد و آلودگی هوا + عکس
سرخط خبرها

سنگ قدمگاه امام رضا (ع) در آمریکا

  • کد خبر: ۷۱۵۳۶
  • ۰۱ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۷
سنگ قدمگاه امام رضا (ع) در آمریکا
دکتر احمد خامه‌یار - تاریخ‌پژوه

در نگارخانه فریر واشنگتن، لوح سنگی کتیبه‌دار بسیار زیبایی از سده ششم هجری وجود دارد که در اصل متعلق به یکی از قدمگاه‌های امام رضا (ع) در استان یزد بوده است. افزون بر این سنگ، دو سنگ کتیبه‌دار دیگر نیز از همین دوره، متعلق به دو قدمگاه دیگر امام رضا (ع) در استان یزد وجود دارد که یکی از این دو سنگ امروزه در موزه آستان قدس رضوی نگهداری و به اشتباه به عنوان سنگ مزار آستان امام رضا (ع) در مشهد معرفی می‌شود و سنگ دیگر، متعلق به قدمگاه «فراشا»، نزدیک تفت بوده است.

 

همه این سنگ‌ها را مرحوم ایرج افشار در کتاب ارزشمند خود یادگار‌های یزد، معرفی و بازخوانی کرده و همان‌جا یادداشتی را از مرحوم محمدتقی مصطفوی در معرفی سنگ موجود در نگارخانه فریر درج کرده است. آقای عبدا... قوچانی نیز بار دیگر کتیبه‌های همین سنگ را با دقت بیشتری بازخوانی کرده است.


لوح موجود در نگارخانه فریر، از جنس سنگ معروف به گندمی ساخته شده و طول (ارتفاع) آن ۹۲ و عرض (پهنای) آن ۶۷ سانتی‌متر است. ۱ این لوح دارای کتیبه‌های متعددی به خط کوفی، ثلث و نسخ، از جمله چند کتیبه قرآنی و یک کتیبه صلوات بر چهارده معصوم است.

 

در پایین لوح نیز کتیبه‌ای وجود دارد که در آن، تاریخ بنا سال ۵۴۹ و نام حجّار «احمد بن محمد بن احمد اَسنگ» بیان شده است که از این شخص چند سنگ مشابه دیگر نیز در ناحیه یزد به یادگار مانده است. البته کلمه آخر نام وی به شیوه‌های دیگری قابل خواندن است، اما آقای قوچانی «اَسنگ» را ترجیح داده است. ضمن آنکه مرحوم افشار تاریخ سنگ را ۵۴۷ خوانده، اما بازخوانی آقای قوچانی دقیق‌تر به نظر می‌رسد.


همچنین در قسمت وسط لوح، کتیبه‌ای در بردارنده نام بنا و بانی آن وجود دارد که آقای قوچانی متن آن را چنین بازخوانی کرده است: «امر بعمارة هذا المسجد المعروف بمشهد علی بن موسی الرضی علیه السلام العبد المذنب الفقیر الی رحمة الله تعالی الجنید بن عمار بن العلاء».

 

چنان‌که آقای قوچانی در تحقیقات خود نشان داده، جنید بن عمار بن علاء حاکم توران‌پشت یزد بوده که احتمالاً برج آرامگاهی معروف به «شیخ جنید» و منسوب به جنید بغدادی در همین روستا نیز متعلق به وی است. بر این اساس می‌توان گفت که این سنگ باید متعلق به قدمگاه امام رضا (ع) در توران‌پشت یزد باشد. ۲


پیش از این، مرحوم افشار و استاد قوچانی تصویر سیاه و سفید این سنگ را در کتاب خود منتشر کرده‌اند، اما اکنون تصاویر رنگی باکیفیت این اثر در اینجا قابل رؤیت است.

 

سنگ قدمگاه امام رضا (ع) در آمریکا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->