اظهارات قلدرمآبانه لاپید: هیچ‌کس در خاورمیانه حق غنی‌سازی‌کردن ندارد! رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور خبر داد: برگزاری جلسات فوری برای حل وضعیت نیرو‌های شرکتی شهرداری‌ها + فیلم ظفرقندی در گفت‌وگو با شهرآرانیوز: وزارت بهداشت پیگیر رفع کمبود‌های بیمارستانی در مشهد است + فیلم علی اکبر ولایتی به کرونا مبتلا شد | حال عمومی او مساعد است (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) سخنگوی دولت: واردات خودرو توسط جانبازان به تصویب دولت رسید | معرفی وزیر اقتصاد ارتباطی با روند مذاکرات ندارد تیم مذاکره‌کننده ایران با آمریکا نیازمند برخورد‌های هوشمندانه کنشگران سیاسی و رسانه‌ای است وزیر ارتباطات در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز: دستورات لازم برای تقویت زیرساخت‌های ارتباطی خراسان رضوی صادر شده است + فیلم سخنگوی دولت در پاسخ به سؤال شهرآرانيوز: ایجاد تسهیلات برای سفر‌های زیارتی از موضوعات مهم برای ماست | مشهد اولین مقصد گردشگری زیارت برای ایرانی‌ها و خارجی‌هاست خلف وعده زودهنگام واشنگتن در مرحله اعتمادسازی مذاکرات با تهران | دولت ترامپ به تنظیمات کارخانه برگشت واکنش بروجردی به مخالفان مذاکره با آمریکا: راه‌حل دیگری برای اقتصاد و معیشت ارائه کنید عراقچی: در سفر به روسیه حامل پیام رهبر انقلاب به پوتین هستم | اصل موضوع غنی‌سازی قابل‌مذاکره نیست + فیلم وزیر نیرو: فکر می‌کنم که تابستان بهتری پیش رو خواهیم داشت + فیلم گروسی امروز وارد تهران می‌شود (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) مجلس لایحه معاضدت متقابل در امور کیفری میان ایران و ونزوئلا را تصویب کرد ابراز امیدواری روسیه به تصویب معاهده مشارکت راهبردی با ایران در اسرع وقت استاندار خراسان رضوی با سرکنسول عربستان سعودی در مشهد دیدار کرد هشدار درباره ناتوانی نظامی آمریکا دربرابر رقبایش ویدئو | گزارش اختصاصی خبرنگار شهرآرانیوز از حیاط هیئت دولت چهاردهم | پیگیری مطالبات مشهد با حضور وزیران پیام مذاکرات عمان به ترامپ: تهران دروازه کاهش تنش در منطقه است اخراج ۱۲ دیپلمات الجزایری از فرانسه روزنامه طلوع پاکستان: اگر جنگی علیه ایران دربگیرد، برنده آن ایران خواهد بود احضار کاردار آرژانتین به وزارت امور خارجه (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) نقطه مثبت حذف اتحادیه اروپا در مذاکرات شریعتی: لوایح پالرمو و CFT، تنها با تحقق دو شرط اجرایی شوند حمله هوایی ارتش صهیونیستی به محل اسکان آوارگان در شهر غزه انتقاد نماینده مجلس به کمیسیون ماده ۵ استانداری خراسان رضوی؛ مصوبه ساخت و ساز در ارتفاعات مشهد تخلف است بمباران یک منطقه صهیونیست‌نشین توسط جنگنده اسرائیلی! کاخ سفید اذعان کرد: ترامپ خواهان مذاکره با ایران است
سرخط خبرها

نگاهی به وضعیت این روزهای همسایه شرقی | آیا خطر جنگ داخلی در افغانستان وجود دارد؟

  • کد خبر: ۷۱۷۱۳
  • ۰۲ تير ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۷
نگاهی به وضعیت این روزهای همسایه شرقی | آیا خطر جنگ داخلی در افغانستان وجود دارد؟
همچنان که نظامیان ناتو و آمریکا از افغانستان خارج می‌شوند و مذاکرات میان طالبان و دولت کابل به عنوان دولت مورد حمایت آمریکا در بن بست قرار گرفته، گروه‌های قومی در سراسر این کشور اقدام به تشکیل گروه‌های شبه نظامی کرده یا از برنامه‌شان برای مسلح ساختن خود خبر می‌دهند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ نیویورک تایمز در این باره نوشته است که این شتاب برای جذب شبه نظامی و سلاح، یادآور جنگهای نیروهای مجاهدین در اوایل دهه ۱۹۹۰ است؛ زمانی که شبه نظامیان رقیب هزاران غیرنظامی را کشتند و بخش‌هایی از کابل را تخریب کردند.

 

یک جنبش شبه نظامی مصمم و منسجم حتی اگر که اسما هم راستا با نیروهای امنیتی افغانستان باشد، می‌تواند باعث متزلزل شدن دولت بی ثبات اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان و چند دسته ساختن مجدد این کشور در قالب بخشهای تحت حکمرانی جنگسالاران شود.

 

با این حال این ارتش‌های موقت ممکن است به عنوان آخرین خط دفاعی همچنان که پایگاه‌ها و پستهای نیروهای امنیتی افغانستان در مواجهه با حملات شدید طالبان به طور پیوسته سقوط می‌کنند، خدمت کنند.

 

از زمان اعلام خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان در ماه آوریل، سران گروه‌های منطقه‌ای ویدیوهایی را در رسانه‌های اجتماعی منتشر کرده و گروه‌های مردان مسلح مسلسل به دستی را به نمایش گذاشته و متعهد به جنگ با طالبان شده‌اند. برخی از رهبران گروه‌های شبه نظامی نگران هستند که مذاکرات صلح در شهر دوحه قطر بعد از خروج سربازان خارجی از افغانستان فروبپاشد و در ادامه طالبان حملات تمام عیار را برای تصرف مراکز ولایات افغانستان و محاصره کابل تشدید کند.

 

شبکه تحلیلگران افغانستان، یک گروه محقق در کابل در گزارشی در چهارم ژوئن نوشت: برای نخستین بار در ۲۰ سال اخیر، دلالان قدرت علنا درباره بسیج کردن مردان مسلح صحبت می‌کنند.

 

قوم هزاره بیشترین نگرانی را از بازگشت طالبان به قدرت دارند، در حالی که در زمان حکومت این شبه نظامیان از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ در افغانستان هزاران تن از اعضای این قوم شیعه قتل عام شدند. طالبان هزاره‌ها را "مرتد" می‌داند.

 

عبدالغنی علی‌پور، برجسته‌ترین فرمانده شبه نظامیان هزاره است که شبه نظامیانش در ولایت وردک با نیروهای دولتی درگیر شده‌اند.

 

به نوشته نیویورک تایمز، همچنان که برخی اعضای قوم هزاره بسیج می‌شوند، برخی از گروه‌های ازبک و تاجیک نیز هرگز به طور کامل گروه‌های شبه نظامی خود را که به نیروهای آمریکایی در سرنگونی طالبان در سال ۲۰۰۱ کمک کردند، منحل نکردند. یک سری فرماندهان دیگر قومی اخیرا شروع به تشکیل نیروهای شبه نظامی در ضمن تداوم تصرف پایگاه‌ها و پستهای دولتی از سوی طالبان کرده‌اند.

 

بسیاری از این کارگزاران قدرت نزاعی مداوم با دولت غنی در ضمن چشم داشت به کسب کنترل داشته در حالی که در تلاش برای کسب دست بالا در افغانستان بعد از خروج نظامیان خارجی هستند.

 

احمد مسعود ۳۲ ساله، پسر احمد شاه مسعود، رهبر فقید کاریزماتیک ائتلاف شمالی که در اواخر ۲۰۰۱ به نیروهای آمریکایی در شکست طالبان کمک کرد، یکی از رهبران برجسته در سطح است که گروهی شبه نظامی را حفظ کرده است.

 

احمد مسعود اقدام به گردآوری ائتلافی از شبه نظامیان در شمال افغانستان کرده است. او قیام مسلحانه خود را "مقاومت دوم" خوانده و از سوی چند هزار شبه نظامی و حدود ۱۲ فرمانده مسن شبه نظامی با سابقه جنگ با طالبان و نیروهای شوروی سابق حمایت می‌شود.

 

ژنرال عبدالرشید دوستم، یک چهره بی رحم شبه نظامیان ازبک، مدتهاست که یک ارتش خصوصی متشکل از هزاران تن را در محل پایگاهش در ولایت جوزجان افغانستان حفظ کرده است. دوستم که متهم به جنایات جنگی است، به هر ترتیب در هر گونه قیام مسلحانه علین طالبان چهره‌ای محوری خواهد بود.

 

عطا محمد نور، یک کارگزار دیگر قدرت است که اقداماتش از نزدیک دنبال می‌شود. او یک جنگ سالار سابق و از چهره‌های فرماندهی کننده در استان بلخ است که شامل یک کانون بازرگانی افغانستان یعنی شهر مزارشریف است. او روز سه شنبه گفت که نیروهای شبه نظامی خود را در کنار سربازان دولتی برای بازپس گیری اراضی افتاده به دست طالبان در روزهای اخیر در پی حمله سریع این شبه نظامیان در شمال بسیج می‌کند.

 

در ولایت هرات افغانستان نیز محمد اسماعیل خان، یک جنگ سالار سابق تاجیک و یک فرمانده دیگر ائتلاف شمالی قرار دارد که به شکست دادن طالبان کمک کرده بود. او اخیرا تصاویری از تجمع مردان مسلح را در صفحه فیسبوک خود متنشر کرد. کامران علیزای، یک چهره پشتون در هرات که رهبری شورای استانی را بر عهده دارد گفت که تعداد زیادی از مردان مسلح آماده برای به خدمت گیری در هر زمان فرماندهی می‌کند.

 

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->