کاظم کلانتری | شهرآرانیوز - جشنواره کن یکی از مهمترین رویدادهایی بود که سال گذشته به دلیل همهگیری ویروس کرونا لغو شد، اما امسال از ۶ تا ۱۷ جولای (۱۵ تا ۲۶ تیر) در فرانسه برگزار خواهد شد. طبق آنچه مسئولان کن گفتهاند زمان برگزاری این جشنواره دوماه هم برای آمادهشدن فیلمها به تأخیر افتاد تا شاهد دورهای پربار و ترکیبی از کارکشتهها و استعدادهای نوظهور باشیم؛ امسال هم پل ورهوفن و وس اندرسون و اصغر فرهادی و لئوس کاراکس و نانی مورتی و ژاک اودیار در جشنواره هستند و هم ریوسوکی هاماگوچی و کریل سِرِبرِنیکوف و جولیا دوکورنو.
ژاک اودیار را باید یکی از بهترین نمونههای حضور مرتب در بخش اصلی جشنواره کن بدانیم که امسال برای پنجمینبار با دیگر کارگردانها رقابت میکند. اولین حضور او در جشنواره کن با «ببینید چگونه سقوط میکنند» بود که در هفته منتقدان بینالمللی سال ۱۹۹۴ به نمایش درآمد. او با دو فیلم بعدیاش سر و صدای زیادی در جشنواره کن به پا کرد: سال ۱۹۹۶ با فیلم «یک قهرمان خودساخته» بهترین فیلمنامه را به دست آورد و سال ۲۰۰۹ با فیلم «یک پیامبر» جایزه بزرگ کن را کسب کرد. اودیار بعد از سال ۲۰۱۲ که با «زنگار و استخوان» در رقابتها حاضر بود در سال ۲۰۱۵ بالاخره با «دیپان» نخل طلای کن را به خانه برد.
آخرین ساخته ژآک اودیار داستان چهار نفر –سه زن و یک مرد- را روایت میکند که روابطشان بین دوستی و عشق در رفت و برگشت است . «پاریس، منطقه ۱۳» از مجموعهداستانهای کوتاه گرافیکی «کشتن و مرگ»، اثر کاریکاتوریست آدریان تومین اقتباس شده است. فیلم جدید یکی از شناختهشدهترین کارگردان حالحاضر فرانسه را یک داستان عاشقانه قرن بیستویکمی توصیف کردهاند که قوانین جذب را دوباره تعریف میکند. اودیار در این فیلم معنای عاشقبودن در دنیای امروز را به روشی جسورانه و فوقالعاده ظریف نشان میدهد.»
چند جوان که در محله فقیرنشین «سیدی مومن» کازابلانکا در مراکش زندگی میکنند، با شرکتکردن در یک پروژه فرهنگی ترغیب میشوند با استفاده از موسیقی هیپهاپ نظراتشان را بیان کنند. فیلم با الهام از کارگاه «هیپهاپ» رپر مراکشی، آناس بسبوسی، ساخته شده است که خود او هم در فیلم بازی میکند.
این اولینحضور نبیل عیوش، کارگردان مراکشی، در بخش رقابتی جشنواره کن است. او که 30سال است فیلم میسازد در سال ۲۰۱۲ با «اسبان خدا» و در سال ۲۰۱۵ با «بسیار دوستداشتنی» در بخشهای جنبی جشنواره کن حاضر بود. فیلم «بسیار دوستداشتنی» به دلیل اهانت به ارزشهای اخلاقی و زنهای مراکشی در کشور مراکش ممنوع شد. بازیگر زن اصلی این فیلم چندینبار تهدید به مرگ شده و مقامات مذهبی فیلم را تقبیح کردهاند.
شان بیکر عمده شهرتش را برای فیلمهای تحسینشده «نارنگی» و «پروژه فلوریدا» به دست آورده است. «پروژه فلوریدا»، فیلم قبلی او که در بخش دو هفته کارگردانان هفتادمین جشنواره فیلم کن نمایش داده شد، برای ویلیام دفو یک نامزدی اسکار به ارمغان آورد.
آخرین فیلم این کارگردان مستقل آمریکایی درباره مردی است که به شهر کوچک خود در تگزاس برمیگردد و متوجه میشود که بسیاری از مردم محلی اصلا خواهان بازگشت او نیستند. «موشک قرمز» اولین فیلم بیکر است که در جشنواره کن نمایش داده میشود. بیکر با همکار همیشگیاش، کریس برگوچ، فیلمنامه را نوشته است و در میانه شیوع ویروس کرونا در سکوت خبری و با رعایت پروتکلهای بهداشتی جلو دوربین برده است.
«شکستگی» سومین حضور کاترین کورسینی در جشنواره کن و دومین رقابتش در بخش اصلی این جشنواره است. در خلاصه داستان فیلم آمده است: «کارکنان معترض و عصبانی یک بیمارستان تظاهرات عظیمی راه انداختهاند؛ در همان زمان دو زن در آستانه جدایی از همسرانشان هستند و این تلاقی استرس آنها را بیشتر کرده است.» کورسینی که سال ۲۰۰۱ با فیلم «تکرار» در بخش اصلی جشنواره کن برای نخل طلا رقابت میکرد، سال ۲۰۱۲ با فیلم «سه جهان» در بخش غیررقابتی کن حاضر بود.
اگر فکر میکنید ساخت فیلمهای ترسناک کاری مردانه است، جولیا دوکورنو بهترین مثال نقض این دیدگاه است. دوکورنو درواقع مقابل نمایش کلیشهای زنان در فیلمهای ترسناک و پیشفرضهای اجتماعی این ژانر ایستاده است؛ هرچند در طرف مقابل او برای تأکید بر عقاید جنسیتی زنان و ویژگیهای دیگری مثل خودشیفتگی، کینهتوزی و حسادت در فیلمهایش موردانتقاد هم قرار گرفته است. دوکورنو در سال ۲۰۱۶ با فیلم «خام» دل خیلیها را در جشنواره کن برد. در خلاصه داستان فیلم جدید این کارگردان آمده است: «در فرودگاه، مرد جوانی با صورتی کبود ادعا میکند یک دهه قبل-زمانی که کودک بوده است- ناپدید شده است. همزمان با پیوستن مرد جوان به پدرش، چندین قتل هولناک در منطقه اتفاق میافتد.» این اولینبار است که فیلمی از دوکورنو در بخش اصلی جشنواره کن به نمایش در میآید.