علیرضا ظهیری | شهرآرانیوز؛ تا حدود یک ماه دیگر شورای پنجم شهر مشهد پس از ۴ سال فعالیت به کار خود پایان میدهد و منتخبان مردم مشهد در شورای ششم، سکان هدایت این کلان شهر را برعهده میگیرند و قطعا اولین اقدام هر شورا در زمان آغاز به کارش انتخاب شهردار است. ازاین رو علاوه بر معیارهایی که در قانون ذکر شده است، نمایندگان مردم هم در پارلمان شهری دیدگاهها و نظراتی برای انتخاب شهردار دارند. بر اساس «آیین نامه اجرایی شرایط احراز تصدی سمت شهردار» یکی از بندهای قانونی برای این انتخاب موضوع مدرک تحصیلی کارشناسی مرتبط و سابقه اجرایی است و از آنجا که شهر مشهد بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارد، مشمول بند ششم این آیین نامه است و شهردار این شهر باید دارای ۹ سال سابقه مدیریت ارشد باشد.
براساس برخی تبصرههای این بند قانونی مدارک و رشتههای تحصیلی مرتبط توسط وزیر کشور متناسب با درجه شهرداری تعیین میشود و همچنین به ازای هر مقطع تحصیلی بالاتر یا سابقه خدمت بیش از ۳ سال در سمت مورد نیاز موضوع این ماده در شهرداری، یک سال از مدت زمان مربوط به سابقه اجرایی کاسته میشود.
برای شهری همانند مشهد به عنوان دومین کلان شهر ایران و شهری بین المللی، علاوه بر داشتن معیارهای یادشده، باید معیارهایی متناسب با اداره این کلان شهر هم مد نظر قرار گیرد. ازاین رو برخی منتخبان مردم در شورای ششم این شهر و همچنین برخی اعضای شورای پنجم شهر مشهد در گفتگو با شهرآرا به بیان برخی دیدگاهها و معیارهای خود برای انتخات شهردار یا معیارهای یک شهردار مناسب پرداختند.
منتخب مردم در شورای ششم شهر مشهد با تایید موارد قانونی برای انتخاب شهردار مشهد گفت: البته بعضی ازقوانین که با انتخاب شهردار جوان وباگام دوم انقلاب مطابقت ندارد باید سریعتر برطرف شود و نسبت به ابطال آن اقدام شود.
موسی الرضا حاجی بگلو افزود: قطعا اولویتهایی برای انتخاب شهردار کلانشهر مشهد وجود دارد، ازجمله بومی بودن شهردار یکی از معیارهای مهم من است تا به خوبی شهر مشهد را بشناسد. اگر شهردارغیر بومی و آشنا به مسائل شهری کلانشهر نباشد، نمیتواند شهر را اداره کند.
وی جوان بودن شهردار آینده را نیز یکی از دیگر معیارها در انتخاب شهردار دانست و افزود: نظرم این است که شهردار بعدی مشهد باید انقلابی باشد و جهادی عمل کند، همچنین شهردار آینده این کلانشهر باید نگاهی ویژه به موضوع حاشیه شهر مشهد داشته باشد و نگاهش باید معطوف به این مناطق باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به سالانه میلیونها زائر از داخل و خارج از کشور برای زیارت به مشهد میآیند، به طور قطع این ویژگی خاص شهر مشهدمقدس محسوب میشود، بنابراین اگر شهردار معیارهایی که عنوان شد را نداشته باشد نمیتواند تغییرات در حوزه شهری و همچنین در ابعاد بینالمللی برای کلانشهر مشهد ایجاد کند.
دیگر منتخب مردم مشهد در شورای ششم شهر نیز با تأکید بر بومی بودن شهردار آینده مشهد گفت: به طور قطع اولویت اول در انتخاب شهردار مشهد باید بومی بودن فرد مورد نظر باشد. شهردار مشهد همچنین باید با مدیریت شهری آشنا باشد و مسائل مختلف این شهر را بشناسد.
مجید دبیریان ادامه داد: معتقدم که شهردار بعدی مشهد باید قدرت تعامل کلان با دولتمردان، مجلس نشینان و نهادهای قدرت را داشته باشد تا بتواند از این ارتباط ظرفیتهای مختلف را برای پیشرفت این شهر پای کار بیاورد.
وی با اشاره به جایگاه بین المللی مشهد و همچنین حضور زائران خارجی در این شهر گفت: نگاه بین المللی شهردار آینده در انجام فعالیتهای خود میتواند جایگاه مشهد را در ابعاد بین المللی ارتقا دهد؛ ضمن اینکه علاوه بر موضوع زائر و زیارت باید به دیگر ظرفیتهای شهر مشهد که میتواند در ابعاد بین المللی مورد توجه باشد، نگاه ویژهای داشته باشد. به عنوان نمونه اکنون شهر مشهد، شهر جهانی گوهر سنگ هاست که همه اینها برای اقدامات بین المللی یک ظرفیت محسوب میشود.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای پنجم شهر نیز با بیان اینکه شاخصهایی که برای تصدی پست شهردار برای شهری همانند مشهد از سوی وزارت کشور تعیین شده است، معیارهایی لازم است، اما کافی نیست، گفت: این معیارها در کنار معیارهای کیفی برای انتخاب شهردار میتواند کفایت لازم را داشته باشد.
محمدهادی مهدی نیا با تأکید بر اینکه به عقیده من شهرداری که برای سال ۱۴۰۰ مشهد برای مشهد انتخاب میشود با شهردار سال ۹۶ یا ۱۴۰۴ براساس وضعیت این کلان شهر متفاوت است، ادامه داد: از نظر من شهردار امروز مشهد باید نسبت به پیشبرد پروژههای بزرگ در این شهر کوشا باشد و پروژههای بزرگی مانند بوم پارک، کوه پارک، رودپارک و همچنین ساخت تقاطعها را دنبال کند و از طرفی با تأمین مالی مناسب، پروژههای بزرگ دیگری را هم تعریف کند. وی ادامه داد: همچنین شهردار بعدی مشهد باید با تأمین منابع مالی نسبت به ادامه فعالیت ساخت خطوط مختلف قطارشهری که در مدیریتهای گذشته شهری مشهد پیگیری شده است، فعال باشد و در عین حال به شهر انسان محور نیز توجه کند.
همچنین رئیس کمیسیون حقوقی، املاک و قراردادهای شورای پنجم شهر مشهد با بیان اینکه شرایطی که در بخش نامه سال ۹۷ وزارت کشور برای انتخابات شهردار ابلاغ شده، سختگیرانه است و با توجه به شرایط نانوشته، تعداد مصادیق مورد نظر را برای شهردار شدن کم میکند و این موضوع دست شورای شهر را هم میبندد، گفت: در عین حال اعتقاد دارم برای شهرداری مشهد، فردی میتواند مناسب باشد که از سوابق و تجربه مدیریتی به ویژه در مدیریت شهری برخوردار باشد.
سیدمحسن حسینی پویا با تأکید بر اینکه شهرداری نباید به شخص اعتبار دهد بلکه فردی که به عنوان شهردار معرفی میشود باید دارای اعتبار لازم باشد تا بتواند جایگاه شهرداری مشهد را ارتقا دهد، افزود: همچنین شهردار مشهد باید به جریانات داخل شهرداری، وظایف شهرداری و اختیارات قانونی این نهاد اشراف کامل داشته باشد و درعین حال دارای نگاهی ملی باشد.
وی با بیان اینکه داشتن تجربه مدیریتی در سطح ملی هم یکی دیگر از مسائلی است که میتواند جزو معیارها برای انتخاب شهردار مشهد باشد، تأکید کرد: بر این باورم که شهردار بعدی مشهد باید جسارت لازم را برای انجام کارهای بزرگ و قدرت اقناع کنندگی هم داشته باشد؛ زیرا در این شهر نگاههای مختلفی وجود دارد و شخص شهردار باید با لحاظ کردن همه نگاهها بهترین راه را برای توسعه شهر انتخاب کند.