هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳) چگونه از کلاهبرداری‌ در خرید و فروش طلای آنلاین جلوگیری کنیم؟ رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: مشکلات و تنگنا‌های موجود باید با کار جهادی و تلاش مضاعف رفع شود انجام ۷ هزار تست HIV و شناسایی هفت مورد جدید در مشهد ۵۲ درصد سالمندان را زنان تشکیل می‌دهند توجه وزارت ورزش به قاچاق مکمل‌ هشدار پلیس فتا درخصوص برخورد با سازندگان ویدئو‌های چالشی اینستاگرامی ۳۸ درصد فرهنگیان نیازمند مسکن هستند نزاع مرگبار در دورهمی خانوادگی + عکس وزیر آموزش و پرورش: امتحانات نهایی به هیچ وجه تعطیل نخواهد شد  ۹۶ درصد افراد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال باسواد هستند
سرخط خبرها

توانمندی‌هایی که در کهن‌سالی شکوفا می‌شوند

  • کد خبر: ۷۸۲۸۵
  • ۰۲ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۶
توانمندی‌هایی که در کهن‌سالی شکوفا می‌شوند
از قدیم می‌گفتند پیری و هزار درد و مرض، اما پا به سن گذاشتن آن قدر‌ها هم بد نیست. مطالعات جدید نشان می‌دهد که با افزایش سن، برخی توانایی‌های ذهنی انسان بهبود می‌یابد.

عاطفه همایونی | شهرآرانیوز؛ از قدیم می‌گفتند پیری و هزار درد و مرض، اما پا به سن گذاشتن آن قدر‌ها هم بد نیست. مطالعات جدید نشان می‌دهد که با افزایش سن، برخی توانایی‌های ذهنی انسان بهبود می‌یابد.
ذهن انسان بیش از آنچه ما باور داریم، دربرابر راهپیمایی زمان مقاومت می‌کند؛ وقتی پا به سن می‌گذاریم، برخی قسمت‌های مغز حتی بهتر از قبل فعالیت می‌کنند. پیش‌تر ثابت شده بود که با افزایش سن، بخشی از قدرت‌های ذهنی ما، مانند توانایی تجسم شکل‌های دوبعدی و سه بعدی و سرعت پردازش اطلاعات، به تدریج کمتر می‌شود، با این حال تحقیقات اخیر نشان داده است توانایی‌های ذهنی دیگری نیز وجود دارد که با گذشت زمان بهبود می‌یابد. مهم‌ترین این توانایی‌ها دایره واژگان، استدلال و درک کلامی است.


تحقیقات جدید با بررسی توانایی‌های ذهنی ۷۰۲ شرکت کننده در سنین ۵۸ تا ۹۸ سال، نشان داده است که دو عملکرد اساسی مغز با افزایش سن قوی‌تر می‌شود. در این مطالعه از شرکت کنندگان خواسته شد در یک آزمون «شبکه توجه» (ANT) شرکت کنند. با مقایسه زمان پاسخگویی شرکت کنندگان مختلف و کنترل عوامل انحرافی، پژوهشگران دریافتند که ذهن داوطلبان مسن‌تر برای پاسخگویی بسیار سریع، آماده نیست. با این حال به نظر می‌رسید افراد مسن بهتر می‌توانند توجه خود را بر یک بخش خاص متمرکز کنند و این موضوع حتی برای شرکت کنندگان بالای ۹۰ سال هم صادق بود.


علاوه بر این، نتایج نشان داد که هرچه فرد مسن‌تر باشد، مهارت بهتری برای حذف و نادیده گرفتن عواملی دارد که برای حواس پرتی شرکت کنندگان طراحی شده بود. این مهارت تا اواخر دهه ۷۰ زندگی یک فرد، سال به سال بهتر و بهتر می‌شود. این محققان فرایند‌های ذهنی شرکت کنندگان درباره «هشدار» (آماده شدن برای انطباق با اطلاعات جدید)، «سوگیری» (تغییر منابع مغز به یک چیز یا موضوع خاص) و «بازداری اجرایی» (مقاومت دربرابر حواس پرتی‌ها برای تمرکز بر روی یک چیز یا موضوع خاص) را آزمایش کردند. وریسیمو، روان شناسی از دانشگاه لیسبون پرتغال، می‌گوید: «ما هر سه این فرایند‌های مغزی را به طور هماهنگ بررسی کردیم.» او درباره این فرایند‌ها توضیح می‌دهد: «به عنوان مثال عمل رانندگی را درنظر بگیرید. هنگام رانندگی با خودرو، وقتی به یک تقاطع نزدیک می‌شوید، فرایند مغزی «هشدار» درواقع افزایش آمادگی ذهنی شماست.

 

«سو گیری» توجه، زمانی رخ می‌دهد که توجه شما به یک حرکت غیرمنتظره مانند عبور عابران پیاده معطوف می‌شود و فرایند «بازداری اجرایی» به شما این امکان را می‌دهد تا از حواس پرتی‌هایی مانند دنبال کردن پرواز پرندگان یا خیره شدن به تابلو‌های تبلیغاتی، جلوگیری و تمرکز خود را به رانندگی معطوف کنید.» بر این اساس، تحقیقات فعلی نشان می‌دهد که افراد مسن‌تر در رانندگی با خودرو در پاسخگویی به شرایط جدید، دیرتر عمل می‌کنند، اما آن‌ها بهتر تمرکز می‌کنند و قادرند توجه خود را به چیزی که ضروری‌تر است، معطوف کنند و از حواس پرتی‌ها بگریزند.


این توانایی‌ها تنها در رانندگی کاربرد ندارد. محققان باور دارند که دو فرایند «سوگیری» و «بازداری اجرایی» توجه، در عملکرد‌های حیاتی ذهن همچون حافظه، تصمیم گیری، کنترل خود، جهت یابی، ریاضی، زبان و خواندن، نقش مهمی ایفا می‌کنند. مایکل اولمان، متخصص عصب شناسی از دانشگاه جورج تاون، می‌گوید: «این نتایج شگفت انگیز هستند و تأثیر مهمی بر نحوه نگرش ما به پیری می‌گذارند.» اولمان می‌افزاید: «مردم تصور می‌کنند که توجه و عملکرد‌های اجرایی با افزایش سن کاسته می‌شود، با این حال مطالعات بسیاری در مقیاس کوچک، این فرضیه‌ها را به چالش می‌کشیدند، اما توان تغییر آن را نداشتند. حالا نتایج حاصل از مطالعه بزرگ ما نشان می‌دهد که این توانایی‌های مهم درواقع در دوران کهن‌سالی بهبود می‌یابند. شاید یک دلیل ساده اش این باشد که ما این مهارت‌ها را پیوسته در طول زندگی خود تمرین می‌کنیم.»


هرچند این یافته‌ها با برخی آزمایش‌ها روی افراد مسن مغایر است، محققان تاکید می‌کنند که یافته هایشان در این مقیاس بزرگ، دفاع پذیر است و آنچه ما را از باور آن بازمی دارد، تصورات نه چندان تاییدشده ذهنی مان از پیری است.

منبع: Science Alert

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->