به گزارش شهرآرانیوز، یکی از توصیههای بسیار مهم برای بهبود سریعتر بیماران مبتلا به کرونا، افزایش دریافت آنتیاکسیدانها از طریق مصرف مواد غذایی ارزشمند است. از آنجایی که معمولا بیماران مبتلا به کرونا، تمایل چندانی به خوردن غذاهای جویدنی نشان نمیدهند، بنابراین متخصصان تغذیه توصیه میکنند که برای این بیماران، بیشتر غذاهای نرمی مانند انواع سوپ را تهیه کنید.
سوپ عدس، یکی از بهترین غذاها برای افراد مبتلا به کووید-۱۹ محسوب میشود. این غذا به دلیل دارا بودن حجم بالایی از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن، میتواند بهشدت باعث بهبود عملکرد سیستم دفاعی در برابر ویروس کرونا بشود. عدس، پروتئین بالا و هضم سادهای دارد. ضمن اینکه میتواند قند خون را هم تنظیم کند.
از این رو، مصرف آن میتواند به تامین انرژی مورد نیاز بدن افراد مبتلا به کرونا کمک کند و باعث پیشگیری از ضعفهای مداوم آنها در طول روز بشود. بهتر است این نکته را هم بدانید که سوپ عدس، سرشار از آهن، فولیک اسید و منیزیم است. تمامی این ترکیبات مغذی هم میتوانند عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و باعث شوند که بیمار شما دوره درمان را سریعتر و سادهتر سپری کند.
از طرف دیگر، معمولا توصیه میشود که بیماران مبتلا به کرونا، مصرف خوراکیهای حاوی آب و فیبر را هم در برنامه غذاییشان افزایش بدهند؛ زیرا کمآب شدن بدن یا کمبود فیبر در بدن میتواند به تضعیف عملکرد سیستم دفاعی بدن منجر بشود. خوشبختانه سوپ عدس به دلیل سبزیجات فراوانی که دارد، میتواند بهخوبی آب، الکترولیتها، املاح و فیبر مورد نیاز بدن افراد مبتلا به کرونا را تامین کند. در ادامه، طرز تهیه یک نوع سوپ عدس بسیار ساده و مفید را برای مبتلایان به کرونا باهم مرور میکنیم.
مواد لازم برای ۶ نفر
روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز نگینی خردشده: ۱ لیوان
هویج نگینی خردشده: ۱ لیوان
آویشن تازه: ۱ قاشق غذاخوری یا پودر آویشن: ۱ قاشق چایخوری
آب سبزیجات: ۶ لیوان (مخلوط آب گوجهفرنگی با کرفس و جعفری)
عدس پختهشده: ۲ لیوان
نمک: سهچهارم قاشق چایخوری
برگ اسفناج: ۵ لیوان
سرکه: یک و نیم قاشق غذاخوری
جعفری خردشده: یکچهارم لیوان
طرز تهیه
۱. پیاز و هویج خردشده را در حد نرم شدن با روغن زیتون تفت بدهید. این کار حدود ۵ دقیقه زمان میبرد. بهتر است از روغن زیتون مخصوص سرخ کردن برای این کار استفاده کنید.
۲. پس از اینکه پیاز و هویج، کمی نرم و سبک شدند، آویشن را هم اضافه کنید و ۳۰ ثانیه دیگر به تفت دادن خود ادامه بدهید.
۳. حالا میتوانید عدس پخته، آب سبزیجات و نمک را به قابلمه اضافه کنید و حرارت را کمی بالا ببرید تا مایه سوپ به جوش بیاید.
۴. بعد از جوش آمدن سوپ، حرارت را ملایم کنید، در قابلمه را ببندید و اجازه بدهید تا مواد داخل سوپ حدود نیم ساعت با یکدیگر بجوشند.
۵. پس از نیم ساعت، نصف مواد سوپ را داخل کاسه گودی بریزید و این مواد را با گوشتکوب برقی، حسابی میکس کنید.
۶. مواد میکسشده را به قابلمه سوپ برگردانید. این کار باعث میشود تا غلظت و بافت سوپ شما بهتر بشود.
۷. حالا میتوانید برگهای ترد و تازه اسفناج را هم خرد و به سوپ عدس اضافه کنید.
۸. حدود نیم ساعت دیگر در قابلمه را ببندید تا همه مواد بهخوبی بپزند و طعم یکنواختی بگیرند.
۹. بعد از پخت کامل سوپ، باید حرارت را خاموش کنید و سپس سرکه و جعفری تازه و خردشده را هم داخل قابلمه سوپ بریزید.
۱۰. غذای شما آماده سرو است.
آزاده نجارزاده متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی صدوقی یزد در یک گفت وگوی زنده اینستاگرامی در تشریح بایدها و نبایدهای غذایی بیماران کرونایی، گفت: نیازهای تغذیهای بیمار کرونایی کمی متفاوت با دیگر افراد است. شخصی که مبتلا به یک بیمار عفونی میشود، باید انرژی بیستری دریافت کند. بیمار کرونایی به منابع پروتئینی بیشتری نیاز دارد. علاوه بر این، بی اشتهایی و از دست دادن توانایی تشخیص بو و مزه سبب میشود بیمار غذای کمتری بخورد و در نتیجه بیش از پیش نیازمند منابع غذایی باشد.
وی براین اساس توصیه کرد که بیماران کرونایی برای تامین انرژی خود باید تعداد وعدههای غذایی خود را افزایش دهند و به عبارت دیگر انرژی مورد نیاز بدن خود را با کاهش حجم و میزان هر غذا، اما به تناوب تامین کنند. مهمترین نکته برای مراقبت از یک بیمار کرونایی، تغذیه با فواصل کوتاه است.
این متخصص تغذیه این را هم گفت که غذای بیمار کرونا باید علاوه بر دارا بودن مقادیر بالای انرژی و پروتئین از ریزمغزیهایی مانند ویتامین A، سلنیم و زینک نیز بهرهمند باشد.
به گفته وی، حریره بادام بویژه با بادام پوست کنده یکی از بهترین وعدههای غذایی برای بیمار کرونایی است. در صورتی که بدن بیمار به شیر واکنش نشان داد جایگزین این غذا نیز تخم مرغ است و منابع پروتئینی موجود آن بسیار غنی است. البته در رابطه با مصرف شیر، هر فرد باید با توجه به وضعیت بدن خودش شیر را مصرف کند. ممکن است مصرف شیر در برخی افراد سرفه را تشدید کند و پیشنهاد ما به این افراد جایگزین کردن شیر با ماست و دیگر مواد حاوی کلسیم است. همچنین میتوان در صورت نیاز از مکملهای کلسیم استفاده کرد.
دکتر نجارزاده بهترین نان برای مصرف بیمار مبتلا به کووید را نان سبوسدار بیان کرد.
وی به مواد غذایی سازگار و ناسازگار با بدن یک بیمار کرونایی اشاره کرد و افزود: بهترین غذا برای یک فرد مبتلا به کووید سوپ است. سوپ مناسب برای افراد کرونایی سوپی است که از ماهیچه گوسفند تهیه شده باشد چرا که از منابع غنی ویتامین B۱۲ برخوردار است. بهتر است برای تهیه این سوپ از سبزیجاتی استفاده شود که رنگ زرد یا قهوهای دارند میتوان از کدو حلوایی و هویج استفاده کرد چرا که کدو باعث بهبود وضعیت گلوی بیمار کرونایی میشود و بدن بیمار طبق تجارب چندماهه ما در مبارزه با این بیماری پاسخ خوبی به آن میدهد. در سوپ باید از گندم و جو استفاده شود و حبوبات مانند ماش و عدس نیز گزینههای خوبی برای استفاده در سوپ هستند. همچنین در زمان مصرف نیز سوپ با آب لیموی تازه خورده شود تا بیمار مقادیر خوبی از ویتامین ث را نیز دریافت کند.
در کنار آب، نوشیدن آبمیوههای مختلف البته بجز آب انگور که باعث تحریک سرفهها میشود، از دیگر توصیههای این متخصص تغذیه به بیماران کرونایی است و در تکمیل آن نیز گفت: افرادی که نگران بالا رفتن قندخون به سبب مصرف آبمیوهها هستند میتوانند آن را در فواصل معین تقسیم کرده و مصرف کنند.
به گفته وی، ادویهها به طور کلی تحریک کننده سیستم تنفسی هستند. بجز زردچوبه و زعفران، که آنتی اکسیدانهای قدرتمندی دارند باقی ادویهها و میوههایی مانند خربزه و انگور برای سیستم تنفسی مشکل ایجاد میکنند.
نجارزاده همچنین مصرف داروهای مکمل را بلامانع خواند و گفت:در کنار مصرف غذاهای مذکور تزریق آمپولهای مکمل مانند ب کمپلکس، ب ۱۲ و قرصهای ویتامین میتواند در کنار پروتئین و انرژی تامین شده، بیمار را از نظر ویتامین نیز غنی کند و به بهبودی هرچه زودتر او کمک کند.
در خصوص تغذیه در بیماری کرونا تا کنون هیچ شواهد علمی مستدلی وجود ندارد، از این رو تمامی تدابیر برای حفظ و ارتقا سیستم ایمنی افراد در معرض خطر در نظر گرفته میشود.
۱. استفاده از نانهای بسته بندی سبوس دار به جای نانهای تصفیه شده
۲. حذف دورچینهای خام و جایگزینی دورچینهای پخته کنار غذاها شامل سبزیجات رنگی مانند: لبو، کدو حلوایی، هویج، بروکلی، گل کلم، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی، اسفناج، شلغم - حداقل به میزان ۶۰ گرم
۳. استفاده از نارنج، زیتون و گوجه فرنگی خام کنار غذا
۴. حذف کوبیده گوشت و شنیسل و غذاهایی که ممکن است مرکز آنها خوب پخته نشود. جوجه کباب در صورت تکههای ریز و پخت کامل بالمانع است.
۵. صبحانه متنوع با تخم مرغ آبپز خوب پخته شده، گردو و عدسی
۶. بهتر است در وعده صبحانه از شیر پاستوریزه استفاده شود
۷. گنجاندن ماهی در برنامه غذایی حداقل یکبار در هفته
۸. جایگزین کردن لبنیات پروبیوتیک و کم چرب بجای لبنیات فاقد پروبیوتیک و پرچرب.
۹. تهیه سوپها مقوی مانند سوپ عدس، کدو حلوایی، سوپ شیر و جو، خوراک لوبیا با قارچ، سوپ شیر و خامه و قارچ و... کنار وعدههای غذایی
۱۰. گنجاندن آشهای تهیه شده بر پایه حبوبات و سبزیحات در برنامه غذایی
۱۱. اضافه کردن سبوسهای بسته بندی و پاستوریزه شده به سوپ، آش، کوکو و کتلت
۱۲. تهیه میان وعده: شامل سیب، پرتقال، لیمو شیرین، پس از شستشوی مناسب در سلفون پیچیده شود - شیر کم چرب، شله زرد (شیرین شده با عسل)
۱۳. تهیه غذاهای نرم یا پوره برای بیماران بی اشتها یا ناتوان
۱۴. حذف غذاهای سرد مانند الویه
۱۵. تاکید بر دریافت مایعات فراوان و برنامه ریزی و ارسال مایعات از قبیل آب، آبگوشت یا مرغ و آب میوه طبیعی
منابع: ایسنا|ایلنا|دانشگاه شهیدبهشتی