به گزارش شهرآرانیوز، آنچه امروز از اقتصاد تعبیر میشود به معنای «تخصیص بهینه منابع محدود برای رفع نیازهای نامحدود است» که همان «مدیریت بر دارایی» هاست. با این تعریف، میتوان گفت: اقتصاد فقط مخصوص گروه خاص و یا افراد خاص نیست و از ابتدا با جامعه بشری همراه بوده است.
حجتالاسلام حمیدرضا کریمی، پژوهشگر اقتصاد اسلامی میگوید: در روایات و دستورهای دینی جملههای فراوانی درباره زندگی اقتصادی مؤمنانه بیان شده است تا جایی که امام رضا (ع) اقتصاد را جزئی از دین، و در کامل بودن ایمان بندگان خداوند مؤثر میدانند و میفرمایند: مادام که بندهای ۳ صفت را نداشته باشد، ایمان حقیقی او کامل نیست: بصیرت و ژرفاندیشى در دین، «حسن اندازهگیرى در دخل و خرج زندگی» و صبر و شکیبایى در برابر مصیبتها (تحفالعقول، ص. ۴۴۲).
طبق این فرمایش، هرکسی در حیطه کاری و مسئولیتش، بنابر داراییهایی که دارد، اقتصاد خاص خود را نیز دارد و اینطور نیست که با اقتصاد ارتباط نداشته باشد.
برای نمونه، خانمهای خانهدار مسئول مدیریت منابعی هستند که در خانه در اختیار دارند. فرزندان نیز مسئول مدیریت داراییهای خود هستند. مسئولان ادارهها، رانندگان، کارگران، هنرپیشگان، کسبه و به عبارتی تکتک افراد جامعه ناچار باید رفتار اقتصادی مؤمنانه داشته باشند وگرنه ایمانشان کامل نخواهد بود.
با در نظر گرفتن این حدیث شریف، روشن میشود که اقتصاد بخشی از حقیقت ایمان یک مؤمن است و تنها در بانک و بورس و تجارت و بازار خلاصه نمیشود بلکه موارد مهمتر دیگری نیز وجود دارد، گزارههایی مانند: قناعت، عدالت، ایثار، اعتدال و صرفهجویی که همگی جزوی از اقتصاد بوده و بخش شخصی و فردی ایمان یک انسان مومن را شامل میشود.
این بخش از اقتصاد هرچند دارای نگاه فردی است، بر اقتصاد کلان اثرگذار است. از طرفی، مشاهده میشود که این موارد استفاده بیشتری نیز در زندگی روزانه دارد و کاربردیتر است.
وقتی تصمیم میگیریم که در زندگی رفتار اقتصادی امامرضایی داشته باشیم، به این معناست که تصمیم گرفتهایم مدیریت مالی صحیحی را درباره دارایی خود انجام دهیم تا ایمان واقعی داشته باشیم. برای مثال، زنان خانهدار که هسته اصلی و زیربنایی جامعه را تشکیل میدهند، همانند مردان مخاطب امام هشتم هستند.
قناعت در مصرف یکی از این موارد است، مانند پخت غذای مناسب و بهاندازه، انتخاب لباس، مدیریت مصرف انرژی در ساعتهای کمبار، برنامهریزی مالی بلندمدت، استفاده درست از وسایل الکترونیکی، عادتهای صحیح مصرف، مدیریت زباله، صفرکردن دورریز غذایی و در کل اعتدال و نداشتن اسراف و فساد مواد غذایی و مصرفی میتواند نقش پررنگ و مؤثری چه در مخارج خانه چه در اقتصاد کلان جامعه داشته باشد.
امام رضا (ع) هدر دادن و تباه ساختن اموال را مصداقی از فساد دانسته و فرمودهاند: تکهتکه کردن درهم و دینار (پول) و دور انداختن هسته خرما [که ممکن است بذر نخلی در آینده شود]از جمله کارهای فاسد و نادرست است (من لایحضره الفقیه)؛ بنابراین با استفاده همگانی از اقتصاد برخاسته از اسلام، میتوان ریشه مشکلات امروز ایران اسلامی را که همگی بر مدار اقتصاد است ریشهکن کرد و تمدن درستی از اسلام را به جهانیان نشان داد.